Beantwoord

Hoe stel ik een goed gastnetwerk in op de zyxell t50 met twee wifi punten?

  • 17 January 2023
  • 35 reacties
  • 656 Bekeken

Reputatie 3

Door de klantenservice naar dit forum doorverwezen, hoop echt dat iemand me hier kan helpen met mijn probleem. Ik heb een Zyxell t50 modemet twee wifi punten. Als ik een gastnetwerk aanleg dan kunnen gasten alle apparaten (soundbar, chromecast etc etc) zien en bedienen. Sterker nog ook het modem/router is gewoon benaderbaar op het gastnetwerk. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van een gastnetwerk, dan kan ik iedereen net zo goed op mijn eigen netwerk laten. Ik ben er achter dat volgens wat ik gelezen heb het probleem zit in de twee wifi punten die ik gebruik. Schijnbaar maken de gasten dan verbinding via die punten waardoor de instelling voor het gastnetwerk omzeilt wordt. Is er iemand die me kan helpen dit werken te krijgen? Ik heb de wifi punten wel nodig voor een goed netwerk in mijn hele huis/tuin. Alvast bedankt voor het meedenken 

icon

Beste antwoord door Erik en Silvie 26 January 2023, 17:35

Bekijk origineel

35 reacties

Reputatie 7
Badge +7

Hallo @Erik en Silvie ,
 

Heb hier een topic: Installatie en gebruik  Hier staat veel informatie, ook over de MPro Mesh app.
Deze app kan je gebruiken om instelling te wijzigen in je wifi plus punten.
 En misschien staat er hier nog meer info die je kan gebruiken: WiKi over wifi

Reputatie 3

Bedankt ik gaan daar eens naar kijken, ondertussen sta ik nog open voor andere tips of oplossingen 

Reputatie 7
Badge +7

Hallo @Erik en Silvie ,

Heb je ook in de T50 een gast netwerk aangemaakt? Ik heb de T54 en daar kan je kiezen voor externe gast. Weet niet of dit ook zo werkt in de T50
Je kan dit vinden door in te loggen via : 192.168.1.1 en dan via het “hamburger”menu rechtsboven kiezen voor netwerkverbindingen dan kiezen voor draadloos en daarna kies je gast /meer ap. In dit menu kan je het gastnetwerk instelllen.

Reputatie 3

Die had ik idd ook al geselecteerd. Maar dan nog werkt het niet zoals het zou moeten. Ik denk dat het komt omdat de devices van de mensen die verbinding maken met het gastnetwerk verbinding maken met de wifi punten waardoor de regels voor het gastnetwerk worden omzeild? Ik weet te weinig van netwerken af om hier zelf wat aan te sleutelen. Maar bedankt voor het meedenken. Hopelijk nog iemand met een goed idee hoe dit op te lossen?

Reputatie 3

Ik was ook niet op de hoogte van die promesh app. Ik haal daar eens mee aan de slag. Verder had ik allebei mijn wifi punten draadloos aangesloten. Misschien dat dat ook voor problemen zorgt? Zag dat je er in ieder geval 1 bedraad moet aansluiten?

Reputatie 7
Badge +7

Hallo @Erik en Silvie ,

Je zegt dat de devices van de mensen verbinden met je “gewone”wifi. Dit komt omdat de devices de instellingen en wacht woorden van een netwerk onthouden. Je kan dit eenvoudig tegen gaan, door voor je “gewone”wifi een ander wachtwoord in te stellen. De devices kunnen dan in ieder geval niet meer met je gewone wifi verbinden. Dit betekent wel dat je alle “eigen” aangesloten devices op je “gewone”wifi ook weer opnieuw moet aanmelden met het nieuwe wachtwoord. zodra er devices binnen het bereik komen moeten de mensen je dan om het wacht woord vragen om zich aan te kunnen melden. Dan kan jezelf kiezen welk wachtwoord je ze geeft , die van het "gewone”net werkt of van het gastnetwerk.

Reputatie 3

Mijn gastnetwerk hebben al van het begin een andere naam en wachtwoord dus dat lijkt niet wat er aan de hand is. Ik heb al vanaf begin een gastnetwerk en ben er pas onlangs achter dat er iets niet in orde was. Dus ik vermoed dat de problemen zijn begonnen met het plaatsen van de wifi punten, die heb ik pas later besteld en ontvangen omdat bleek dat we in het nieuwe huis anders te weinig dekking hadden. Maar ik ga als ik thuis ben eerst eens even aan de slag met je tip over de app. Ik zie daarin al staan "aanmelden van gastnetwerk" dus ik hoop dat het daarmee opgelost kan worden. Bedankt voor de input

Reputatie 6
Badge +3

Hi @Erik en Silvie

Heb je het zelfde probleem als je direct met het de T50 verbind op het Gast netwerk? 

 

Reputatie 3

Helaas, gisteren met de mesh app alles ingesteld (mesh is online, gastnetwerk via app ingesteld), maar precies hetzelfde. Als ik via gastnetwerk inlog op WiFi dan kan ik soundbar chromecast NAS etc allemaal zien. Dus is nog steeds mijn prive WiFi niet afgeschermd van mijn gastnetwerk. Heb nog wel het SSID en wachtwoord van mijn gastnetwerk nog wel een keer aangepast voor de zekerheid. Misschien moet ik alles resetten, ook het modem/router en dan alles nog eens opzetten. Misschien eerst alles installeren met wifi punten en daarna een gastnetwerk aanmaken? Of eerst alles werkend met modem en daarna pas de wifi punten erbij zetten? Ik wordt er een beetje gek van dat het niet gewoon werkt. Iemand dit ook gehad en kunnen oplossen?

Reputatie 3

Of zou ik het SSID en wachtwoord van mijn prive WiFi netwerk ook moeten aanpassen?

Reputatie 7
Badge +5

Hallo @Erik en Silvie ,

Je zegt dat de devices van de mensen verbinden met je “gewone”wifi. Dit komt omdat de devices de instellingen en wacht woorden van een netwerk onthouden. Je kan dit eenvoudig tegen gaan, door voor je “gewone” wifi een ander wachtwoord in te stellen. De devices kunnen dan in ieder geval niet meer met je gewone wifi verbinden. Dit betekent wel dat je alle “eigen” aangesloten devices op je “gewone” wifi ook weer opnieuw moet aanmelden met het nieuwe wachtwoord. zodra er devices binnen het bereik komen moeten de mensen je dan om het wacht woord vragen om zich aan te kunnen melden. Dan kan jezelf kiezen welk wachtwoord je ze geeft , die van het "gewone” net werkt of van het gastnetwerk.

Overheen gelezen of niet begrepen dat wat hier gewone en wat jij prive vernoemt hetzelfde bedoelt word?
Let wel dat je alle  eigen apparaten opnieuw in jouw prive netwerk moet brengen!

 

Reputatie 7
Badge +4

Hi @Erik en Silvie

Ik heb het hier eens getest en ik zie niet het zelfde gedrag als wat jij ziet. 

Wat heb ik gedaan; 

Test1: 

VMG8825-T50 (Standaard settings)

  • Geust Wifi aangezet 
  • iPhone verbonden met de Geust 
  • Sonos speaker bedraad aangesloten op de T50 

Ik zie de Speaker niet in de lijst met Speakers voor Spotify verschijnen. 

Test2: 

VMG8825-T50 + WAP6807 (Standaard settings)

  • WAP6807 gekoppeld via WPS
  • iPhone verbonden met de Geust via the WAP6807

Ik zie de Speaker niet in de lijst met Speakers voor Spotify verschijnen.

Kan je meer delen over de setup die je gebruikt, devices, topology van het netwerk. Zitten de devices die je ziet bijvoorbeeld op dezelfde WAP aangesloten als je client waarop je ze ziet? 

Heb je dit getest met alleen je eigen devices? Zit er geen cloud connetie tussen waardoor je ze bljft zien? 

Reputatie 3

Heb de modem t50 met paperclip gereset, wifi punten gereset en losgekoppeld van te voren. Daarna getest met geresette modem en gastwifi wat standaard opkomt na de reset. Nog steeds kan ik zowel via het prive Wifi als het gast wifi op mijn soundbar (die ik dus ook opnieuw op de prive wifi had aangemeld). Gastwifi staat op externe gast, dus dat moet volgens mij ook goed zijn. Na reset heb ik niets veranderd aan de Wifi instellingen voordat ik ging testen, maar het werkt gewoon niet goed. Nog geprobeerd om zowel gegevens van prive en gast Wifi te veranderen (SSID en wachtwoord) maar ook dat maakt geen verschil in de toegankelijkheid van mijn gastwifi. Ik wordt er beetje gek van, moet toch gewoon zo zijn dat gebruikers van gast wifi niet mijn apparaten kunnen zien? Maar tekens kan ik hier op beiden gewoon mijn NAS benaderen en mijn soundbar bedienen. Ik ga nog maar eens bellen, misschien toch een defect modem

Reputatie 7
Badge +7

Hallo @Erik en Silvie ,

Het klopt aardig wat je zegt, als je een device neemt wat al toegang had tot de NAS blijft dat zo omdat je de NAS ook van buiten je netwerk al met dit device kon bereiken. Heb net getest met de instelling extern gastnetwerk. Je kan in ieder geval niet deT54 bereiken in mijn geval, als je op het gastnetwerk zit. Je zou eigenlijk met een vreemd device moeten testen, dit device moet dus niet al ergens toegang tot hebben gehad. Dus gewoon een device van een gast die nog nooit op jullie netwerk heeft gezeten en of toegang gehad hebben tot apparaten in het netwerk.

Reputatie 3

Net gebeld, over gastnetwerken mogen ze geen advies of tips geven over hoe het werkend te krijgen. Super service daar bij t mobile. Maar goed, wat ik ook doe op elk SSID op zowel prive als gast Wifi blijft mijn soundbar te zien en te bedienen in spotify als geluidsbron. Dus niet zoals een gast wifi zou moeten werken. Maar T-mobile kan niets voor me doen blijkbaar. Hopelijk weet iemand hier wat er fout gaat. Is er een instelling die ik moet aanpassen in de modem? Je zou verwachten dat je juist als je gereset hebt en je gast-netwerk aanzet alles zou moeten werken zoals het hoort. Ik hoop dat iemand me hier verder kan helpen.

Reputatie 7
Badge +5

@Erik en Silvie 

Om te beginnen waarom het in jouw geval niet goed werkt lijkt het me in eerst zaak om de wifi punten uit te zetten om te controleren of daardoor de oorzaak van het probleem ontstaat.

Je geeft zelf al aan dat het volgens jouw optrad na installatie daarvan.

Wifi punten geleverd door Tmobiel, welk merk en type?

Met deze gegevens kunnen anderen meedenken naar het waarom.

Reputatie 3

Bedankt voor het meedenken. Maar dat is allemaal al gebeurd. wifipunten eraf, modem gereset. Geprobeerd zonder wifipunten. daarna toch weer wifipunten gereset aangesloten ook geprobeerd. Allemaal hetzelfde resultaat helaas. Het zijn de Zyxell wifipunten. (doen het overigens goed) . Ik heb nu maar min of meer de handdoek voorlopig in de ring gegooid. Heb gastnetwerk gewoon uitgezet. Dan heb ik hetzelfde namelijk een netwerk waaarop iedereen overal bij kan ;)

Reputatie 7
Badge +9

@Erik en Silvie Ik ga ook mijn best doen om met je mee te denken! In principe is het niet mogelijk om de apparaten te benaderen op een gastnetwerk, wanneer je deze op het ‘normale’ netwerk hebt geïnstalleerd/verbonden. Wat @soepkip67 ook aangeeft, wanneer de gast apparaten al ooit verbonden zijn geweest met jouw apparaten dan zou het kunnen dat deze te bedienen zijn. Maar een vreemd apparaat zou dat niet moeten kunnen. Voor de zekerheid kun je kijken of jouw apparaten niet per ongelijk zijn verbonden met zowel het normale als het gastnetwerk. 

Het zou ook niet aan de wifi-punten moeten liggen dat hierdoor de kruising komt. Want eigenlijk heb je als het ware twee op zichzelfstaande netwerken en zouden deze ook op de wifi-punten los van elkaar moeten opereren. Is het misschien ook mogelijk om bijvoorbeeld de soundbar helemaal te resetten ook, zodat deze als het ware de wifi-netwerken vergeet en je deze daarna weer dient te verbinden met een nieuw netwerk, oftewel jouw normale netwerk? Misschien dat dit nog iets wil uithalen! 

 

 

Reputatie 3

Ik zie ook nog dat ik zelfs vanuit de WiFi op mijn werk in het ziekenhuis mijn soundbar kan bereiken? Ik heb de soundbar nu berdraad aangesloten en dus nog steeds hetzelfde probleem. Zelfs vanuit externe lokatie kan ik op de soundbar

Reputatie 7
Badge +14

Als jij niet zelf actief een portforwarding voor jouw soundbar hebt gemaakt in de router, dan betekend dit dat jouw soundbar zich zelf bij een cloud service dienst van die fabrikant aanmeldt om van buiten uit bereikbaar te zijn. Dan klopt het ook dat de soundbar vanaf het gasten wifi te bereiken is, want via de gastenwifi kom je bij de clouddienst, en vandaf daat kan die clouddienst weer de soundbar op de normale wifi bereiken, deze heeft immers een poort opengezet. 

Dit soort zaken worden ook gedaan door bijvoorbeeld HUE. Het kan dan ook eigenlijk niet anders dat jouw soundbar app een user/pass heeft. Klopt dat?

Reputatie 3

Ik heb wel.een account bij bose moeten aanmaken inderdaad met user en ww. 

Reputatie 3

Maar dan is er toch ergens wat mis gegaan in de loop van de tijd. Eerst was het niet mogelijk om de soundbar te bereiken vanaf buiten of gastwifi. Moet ik dan een poort blokkeren?

Reputatie 3

Als ik vanuit de Bose app probeer te soundbar te bereiken vanuit mijn werk dan lukt dit niet, vanuit Spotify lukt het wel

 

Reputatie 3

Ik heb nu eens de soundbar uit Spotify verwijderd, Spotify cache geleegd, bose app losgekoppeld van Spotify account cache geleegd. 

Misschien dat het nu wel goed gaat

Reputatie 7
Badge +14
  1. Als jouw soundbar van buiten af te benaderen is, dan is dat een feature van de soundbar of aan de soundbar gekoppelde producten zoals Spotify.  
  2. Als het van buitenaf bereikbaar is, dan is het logisch dat dit ook vanaf het gasten netwerk (indirect) kan. Sterker nog, het zou zelfs vanaf mijn gasten netwerk kunnen! Je hebt hier dan wel de login gegevens nodig van de soundbar of jouw spotify. Dat is bij clouddiensten DE beveiliging.

Reageer