[REVIEW] Samsung Galaxy S22+

  • 20 April 2022
  • 1 reactie
  • 227 Bekeken

Reputatie 7
Badge +5
  • Odido Superuser
  • 1308 reacties

Met de Fan Edition van de S21-serie nog maar net achter de rug is de S22 er alweer, precies op tijd voor misschien wel de meest fotogenieke tijd van het jaar. Kan deze +-versie de lente mooi vastleggen en hoe verhoudt hij zich tot zijn voorganger en de rest van de S22-familie?

 

 

Less is more

Als je het doosje ziet, is meteen duidelijk dat Samsung qua accessoires weer voor de minimalistische aanpak heeft gekozen. Naast de telefoon krijg je alleen een USB-kabeltje en de verplichte lectuur. Zaken als een oplader, hoesje en screenprotector moet je zelf regelen. Dat is op zich geen bezwaar. Zo kun je ‘m nog meer van jezelf maken, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Het uiterlijk van het toestel kent weinig verrassingen. De voorkant is bijna een en al scherm met een kleine uitsparing voor de camera bovenaan in het midden. De knoppen zitten allemaal rechts, zodat je ze niet per ongeluk tegelijk indrukt. Zowel de voor- als de achterkant is gemaakt van Gorilla Glass Victus +, naar eigen zeggen het sterkste glas tot nu toe. Om T-Mobile te vriend te houden heb ik dat niet getest. De zijkanten zijn van aluminium, waardoor het allemaal luxe aanvoelt. Voor het camera-eiland hebben ze het design van vorig jaar afgestoft, maar dat is niet zo gek. Het zag er toen ook al erg mooi uit. Het zit strak in de linkerbovenhoek en loopt direct over naar de zijkant.

Natuurlijk is de S22+ uitgerust met 5G. Dat komt goed uit, want 5G zit sinds kort standaard bij alle nieuw afgesloten abonnementen van T-Mobile. Een speedtest vind je onderaan. WiFi 6 is eveneens aanwezig. Gelukkig heeft T-Mobile tegenwoordig een geschikte router voor als je een nieuw glasvezelabonnement afsluit. Met eSim kan de telefoon nog niet overweg, maar daar schijnt binnenkort verandering in te komen. Tot die tijd kun je er wel twee fysieke simkaarten in kwijt, maar geen micro-SD-kaart, dus je bent gebonden aan de 128 of 256GB interne opslag. Gezichtsherkenning en de vingerafdrukscan mogen niet ontbreken. Die laatste zit wat hoger dan bij de meeste telefoons en dat bevalt erg goed. De accu moet het met 300 mAh minder stellen dan vorig jaar, maar met 4.500 mAh kom je de dag ook wel door. Bovendien gaat opladen een stuk sneller: 45 Watt tegenover 25 bij de S21+. Dat is een vooruitgang, maar nog niet zo snel als sommige concurrenten dat kunnen, zelfs in lagere prijsklassen. Zoals gezegd moet je wel zelf voor een geschikte oplader zorgen. Draadloos opladen kan ook, maar dan moet je wat meer geduld hebben.

 

Software, beeld en geluid

Start je de telefoon op, dan krijg je meteen Android 12 gepresenteerd en zonder al te veel voorgeïnstalleerde apps. De apps die er al wel op staan, behoren tot de populairste, dus grote kans dat je ze ook gaat gebruiken. Zo kun je meteen uit de startblokken. Android 12 geeft je meer mogelijkheden om het toestel naar je hand te zetten en heeft meer aandacht voor privacy. Dat is een goede ontwikkeling.
Met de standaardinstellingen spatten de kleuren van het scherm af, soms iets te veel. Het contrast is dan net te hoog en kleuren worden dan een beetje onnatuurlijk, waardoor je wat detail mist. De maximale helderheid is hoog, wat buiten bij het fotograferen heel fijn is. Witte delen blijven dan wel ietwat gelig. Verder heeft het scherm een 120 Hz refresh rate, waardoor bewegingen heel vloeiend worden weergegeven en dat is aangenaam voor de ogen.
Het geluid is voor een telefoon meer dan prima. Het klinkt ruimtelijk en evenwichtig en zelfs de lage tonen komen er aardig uit. Dat zorgt in combinatie met het scherm voor een goede beleving van films.

 

Camera’s

Voor fotografische hoogstandjes ben je bij de S22+ aan het juiste adres. Hij levert verbluffende resultaten met kleurrijke en levendige foto’s. Hij blinkt uit in hoog, maar wel natuurlijk contrast. De ultragroothoeklens geeft je veel extra ruimte zonder duidelijke vervorming en er is een aparte lens voor 3x zoom, dus zonder kwaliteitsverlies. En dat is alleen nog maar met de standaardinstellingen. Met de Pro-stand kun je je foto’s nog meer naar je hand zetten, maar dat vereist wat oefening en is meer voor de doorgewinterde fotograaf.

 

Conclusie

Met de Samsung Galaxy S22+ koop je een van de betere toestellen op de markt. Deze fraai vormgegeven telefoon blinkt vooral uit in prachtige foto’s en dito scherm en is verder voorzien van zo’n beetje alles wat je ervan mag verwachten, al moet je er nog wel wat accessoires bij shoppen. Maar dat mag de pret niet drukken. Van deze telefoon kun je nog heel lang genieten.

V Camera’s
V Ontwerp
V Scherm
V 5G, WiFi 6, draadloos opladen
V Android 12

X Geen accessoires
X (Nog) geen eSim

 

 

Terwijl ik deze foto nam met de S22+ keek de kat gebiologeerd naar de Oppo Find X5 Lite, die ik gelijktijdig mocht testen. Mijn bevindingen vind je hier:

TMTVreviews


1 reactie

Reputatie 7

Super tof geschreven @TMTV! Leuk om te lezen en wat een mooie kiekjes weer. 

Reageer