[REVIEW] Samsung Galaxy S21 FE 5G

  • 7 February 2022
  • 0 reacties
  • 619 Bekeken
[REVIEW] Samsung Galaxy S21 FE 5G
Reputatie 7
Badge +6
  • Odido Superuser
  • 1509 reacties

Net als vorig jaar komt Samsung met een Fan Edition van zijn nieuwste vlaggenschip, de Galaxy S21, die ik vorig jaar mocht reviewen. Qua uiterlijk lijken ze erg op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Bovendien draait de geruchtenmolen rondom de S22 op volle toeren. Wat is nu wijsheid?

 

 

Déjà vu?

Een jaar geleden ontving ik een compact doosje met de S21 erin en dat is nu met de FE niet anders. Naast het toestel zelf krijg je alleen een USB-C-kabel, het gebruikelijke pinnetje voor je simkaart en het verplichte drukwerk. Het Gorilla Glass Victus zou vallen tot twee meter kunnen hebben en vier keer sterker zijn tegen krassen. Daar heeft Samsung veel vertrouwen in, want een screenprotector is niet aanwezig, net als het doorzichtige hoesje dat veel Android-concurrenten er wel bij leveren. Maar de grootste winst in ruimte zit ‘m natuurlijk in het ontbreken van een lader. Als je nog een recent exemplaar hebt liggen komt dat goed uit, want de telefoon kan tot 25 Watt laden. Oudere laders komen vaak niet verder dan 5 Watt. Dan doe je er goed aan een nieuwe te kopen, anders duurt het erg lang voordat de accu van 4.500 mAh (500 meer dan de S21) vol is.

Zoals gezegd zijn de S21 FE en zijn voorganger aan de buitenkant nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wederom is de keuze voor de achterkant op plastic gevallen, waarmee het niet de premium-uitstraling heeft die Samsung met de S-serie graag wil laten zien. De witte editie is niet erg bijzonder, maar olijfgroen en lavendel zijn kleuren die je niet zo vaak ziet. Het camera-eiland is nog subtieler vormgegeven en vormt nog meer één geheel met de achterkant. De rest is copy-paste, maar dat is niet zonder reden. Het zag er allemaal al erg strak uit. De selfiecamera zit weer in het midden en is ook meteen gezichtsherkenner. Verder kan je vingerafdruk als sleutel dienen, al zit de scanner naar mijn smaak wat aan de lage kant. 5G, dual sim en WiFi 6 zijn ook meegekomen, maar de eSim niet. Daar staat tegenover dat je een halve centimeter meer scherm krijgt.

 

Software, beeld en geluid

Zet je het toestel aan, dan zie je meteen een verschil. Android 12 verschijnt op het scherm, met een berg apps van Samsung, Google, Microsoft, Facebook, Spotify en Netflix. Die ga je vast niet allemaal gebruiken, maar zoals we van Samsung gewend zijn, komen ze wel mooi uit de verf op een prachtig (en iets groter) scherm. De helderheid is prima en de kleuren zijn mooi in balans. Bewegingen zijn met 120Hz heel vloeiend en nachtelijke filmscènes zien er goed uit, zelfs als ze al wat ouder zijn. Om echt in films op te kunnen gaan, heb je goed geluid nodig en daar ontbreekt het niet aan, zo lang je Dolby Atmos aan zet. Veel lage tonen zijn er op een telefoon niet, wel wordt het er een stuk ruimtelijker van. Voor oortjes moet je zelf zorgen, zonder 3,5mm-aansluiting, maar daar is genoeg keuze in.

 

Camera's

Ook de camera’s zijn niet onveranderd gebleven. Op de telelens lever je behoorlijk in: van 64 naar 8 megapixel en dat zie je terug in de foto’s. Ze zijn minder scherp en missen detail. In ruil daarvoor krijg je scherpere selfies: de camera aan de voorkant is nu 32 in plaats van 10 megapixel. De standaardlens levert mooie heldere foto’s op en de ultragroothoeklens doet daar niet voor onder. Bij die laatste treedt wel wat vervorming op. Van de 128GB die op het doosje vermeld staan, houd je er in de praktijk 100 over. Voor fanatieke fotografen kan dat aan de krappe kant zijn. Voor hen is er de 256GB-versie, die ook 2GB extra RAM heeft. Voor een micro-SD-kaart is geen plaats, cloudopslag is uiteraard wel een optie.

 

Conclusie

De Samsung Galaxy S21 FE lijkt in vele opzichten op zijn één jaar oudere broer, maar er zitten ook een paar belangrijke veranderingen in. Hoe die voor jou uitpakken, hangt sterk af van waar je prioriteiten liggen. Een heel persoonlijke keuze dus. En dan is er ook nog de naderende S22. Daar zou je natuurlijk op kunnen wachten. Maar als je nu toeslaat, heb je een mooi toestel voor een redelijke prijs waarmee je jaren goed zit.

V (Iets groter) scherm
V Betere selfiecamera
V 5G, dual sim, WiFi 6
V Grotere accu

X Telelens
X Weinig vernieuwing
X Geen accessoires

 

TMTVreviews


0 reacties

Geen reactie

Reageer