informatie

Batterijduur Android verlengen

 • 14 July 2021
 • 0 reacties
 • 132 Bekeken
Batterijduur Android verlengen
Reputatie 7
Badge +16

In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om de batterijduur van jouw Android telefoon te verlengen.

 

Veel van ons die een Android hebben, kennen het probleem wel, een lege batterij. Smartphones hebben over het algemeen goede batterijen, maar door alle extra functies, is de batterij ook erg snel weer leeg. In dit topic vind je handige tips hoe je nog langer je batterij langer vol kunt houden zodat je nog langer van je Android kan genieten!


 

Normaal is 100% leeg in 4-6 uur screen-on tijd als hij in gebruik is. Als het toestel niet gebruikt wordt, hoort de batterij met ongeveer 0,2 tot 5% per uur leeg te gaan, afhankelijk van je instellingen en de grootte van je batterij.

Houd er rekening mee dat het percentage dat je ziet in Batterij niet het totale percentage is. Android verbruikt bijvoorbeeld geen 50% van je batterij. Het verbruikt 50% van het totale verbruik van je batterij. Dat totale verbruik is bijvoorbeeld 1% per uur. In dat geval is 50% van die 1% verbruikt door Android.

Voor het daadwerkelijke verbruik zul je een externe app moeten installeren, bijvoorbeeld GSAM Battery Monitor.
 

Defect?

Eerst moeten we zeker weten dat je batterij niet defect is.

Ervaar je een van of een combinatie van de volgende problemen:

 •  
 • Toestel valt uit
 • Toestel start uit zichzelf opnieuw op
 • Toestel wil niet meer aan
 • Batterij loop veel te snel leeg
 • Batterij staat bol of er staan blaasjes op
 • Batterij springt spontaan een tiental procent omlaag


Dan is de kans groot dat de batterij defect is. Het beste kun je een andere batterij proberen (als hij verwijderbaar is) of een reparatie aanvraag doen (als hij niet verwijderbaar is.)

 

Helderheid

Het scherm is de grootste stroomverbruiker van je toestel. Dat ding vreet stroom alsof het er voor betaald wordt! Hoe lager je de helderheid instelt, des te minder stroom het scherm nodig heeft. Stel de helderheid zo laag mogelijk in dat je comfortabel vind, en verhoog hem alleen als je het beeld niet meer kan lezen.

 

Automatische helderheid uitschakelen

Op alle toestellen zit een optie om het toestel door middel van lichtsensoren de helderheid van het scherm te laten bepalen. Omdat het toestel steeds kijkt hoeveel licht er op het scherm valt, kost dit extra stroom. Deze kun je dus beter uitzetten.

 

Scherm Time-out

Als je je scherm een tijdje niet aanraakt, gaat deze vanzelf uit. Hoe korter het duurt voor het scherm uitgaat, des te langer je batterij meegaat!

Dit valt in te stellen onder Instellingen > Display > Time-Out Scherm.

 

Locatiediensten en GPS

Je kent het wel. Alle apps weten precies waar je bent. Je foto's krijgen automatisch een sticker erop met de locatie waar je hem hebt gemaakt. Superhandig!

Maar... Deze optie kost veel stroom. Héél veel stroom! Als het niet absoluut vitaal is dat je telefoon ten alle tijden weet waar je bent, kun je deze optie het beste uitschakelen.

Dat doe je onder Instellingen. Zet de schakelaar op 0.

Is deze dienst toch belangrijk voor je?

Zet dan de schakelaar op 1, en klik op het woord Locatie. Dit opent het Locatie menu. Selecteer stand.

Hier krijg je 3 opties:

 •  
 • Hoge Precisie: Gebruikt je GPS, WiFi en Mobiele Netwerken. Zéér hoog stroomverbruik!
 • Spaarstand: Gebruikt WiFi en Mobiele Netwerken.
 • Alleen GPS: Gebruikt alleen de GPS.


Het beste is om de Spaarstand te kiezen. Deze is niet zo accuraat als Hoge Precisie, maar verbruikt ook aanzienlijk minder stroom.

 

Zet een verbinding uit als je deze niet meer gebruikt

Moderne telefoons hebben allerlei verbindingen. Mobiele Data, WiFi, Bluetooth. Maar heb je die echt 24/7 nodig?

Op momenten dat je niet verbonden bent met WiFi, maar het wel aan hebt staan, blijft je telefoon zoeken naar nieuwe netwerken.

Als Bluetooth aan staat terwijl er geen verbinding is met een ander apparaat, dan blijft je telefoon in de achtergrond zoeken naar apparaten om mee te verbinden.

Als je mobiele data (je MB bundel!) niet gebruikt, (Bijvoorbeeld 's nachts) schakel de dataverbinding dan uit. Niet alleen bespaart dit veel batterij, het bespaart je ook nog eens MB's!

Het is dus beter deze functies handmatig aan en uit te zetten wanneer je ze nodig hebt.

 

Schakel alle overbodige functies uit

Als je je toestel koopt, staan er standaard een heleboel toeters en bellen aan. Het gros ervan gebruik je waarschijnlijk maar af en toe of zelfs nooit, maar ze verbruiken wel stroom.

GPS, NFC, Bluetooth, Infrarood. Tevens allerlei opties om

Stock Android: Sleep de notificatiebalk naar beneden en druk op het icoontje rechts bovenin. Schakel vervolgens de opties uit.

Samsung gebruikers: De lijst is hier wat groter.

Heb je Android 4.3 of hoger, sleep dan met twee vingers de notificatiebalk naar beneden. Hier kun je de volgende uitzetten:

GPS, Bluetooth, Screen Mirroring, S Beam, Leesmodus, NFC, Air View, Air Gesture, Slim Sluimeren, Multiwindow, Slim Pauzeren, Slim Schuiven.

Op Android versies lager dan 4.3 kun je deze opties los vinden onder Instellingen.

 

Schakel alle overbodige programma's uit

Software vanuit de fabriek bevat vaak extra apps. Deze apps gebruik je mogelijk nooit, maar ze blijven wel aan staan. Het is dus beter deze apps te verwijderen.

Onder Instellingen > Applicatiebeheer > Alles (Schuiven!) kun je apps verwijderen of uitschakelen door ze aan te klikken, en vervolgens te drukken op "Uitschakelen" of "Verwijderen." Soms moet je eerst op "Updates Verwijderen" drukken.

Schakel eerst automatische updates in de Google Play Store uit!

Standaard apps die op vrijwel elk apparaat staan en veilig te verwijderen zijn:

 •  
 • Drive
 • Dropbox
 • Groupon
 • Google Play Books/Magazines/Music/Films/Games
 • Google Search / GoogleSearchWidget
 • Google +
 • Google Text-to-Speech Engine
 • Google Now
 • HP Print Service Plugin
 • TalkBack
 • Youtube


Samsung gebruikers kunnen deze lijst gebruiken: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UwEMZvNCHZLoE4n9RjJYJYb5yXs4mUB_2XyWcWd_A20/edit#gid=0

Start naderhand de telefoon opnieuw op.

 

Synchroniseren

Apps als Facebook, Twitter, Email, Picaso, Weer apps en dergelijke halen constant informatie op vanaf de server. Synchroniseren heet dit. Dit houd je telefoon constant wakker, en dat verbruikt stroom. Maar als je maar een paar keer per dag je mail controleert, hoeft deze niet elke 5 minuten te updaten.

Het beste is om Synchroniseren volledig uit te zetten. (Whatsappjes en Facebook Messages blijven gewoon binnenkomen.)

Onder Instellingen > Accounts kun je per account synchroniseren per onderdeel uitzetten. In de verschillende apps kun je ook instellen hoe ze moeten updaten. (Handmatig, om de paar uur, etc.)

Heb je een Samsung, dan kun je de notificatie balk naar beneden slepen en Synchroniseren uitzetten door op de knop te drukken (blauw/grijs = uit).

 

Automatische Updates

Wanneer je verbinding hebt met Internet worden je apps in de achtergrond geupdate. Dat kost je zowel batterij als data.

In Google Play Store > (die drie streepjes links bovenin) > Instellingen > Apps Automatisch Bijwerken kun je dit zetten op 'Niet Automatisch Bijwerken'. Hou er rekening mee dat dit inhoud dat je handmatig de apps moet updaten via Play Store > Mijn apps!

Je kan dit ook instellen op alleen via WiFi.

Doe dit ook met Android zelf: Instellingen > Over Toestel/Toestel Info > Software Update > Automatisch Bijwerken uitvinken. Voortaan moet je dan zelf handmatig je toestel updaten door in dit menu op Bijwerken te drukken.

Vergeet ook niet de updates voor alle andere appstores zoals Samsung Galaxy Apps en Amazon Marketplace uit te zetten.

 

Widgets en wallpapers

Bewegende wallpapers en interactieve widgets zijn leuk en vaak ook best handig. Maar ze verbruiken ook stroom.

Widgets die je niet actief gebruikt kun je beter verwijderen. Deze blijven zichzelf updaten in de achtergrond.

Op Android kun je Live Wallpapers instellen. Er zitten hele goede tussen, maar ook veel slechte. De veel gekochte wallpapers zijn vaak wel goed geoptimaliseerd en hebben veelal zelfs batterij instellingen. Maar de meeste gratis varianten en de onbekendere gebruiken veel stroom.

Voor gebruikers met een AMOLED scherm (Samsung) geldt nog een extra melding: De kracht van AMOLED is dat de kleur zwart wordt gemaakt door de LEDjes uit te zetten. Hoe meer zwart, des te minder stroom er dus wordt verbruikt. Om deze reden is een volledig zwarte wallpaper dus het beste om nog net dat beetje extra stroom te besparen. (En dit geld dus ook voor een zwarte achtergrond als je aan het lezen bent.)

 

Vibraties

Telefoons trillen wat af. SMSjes, bedieningsknoppen, toetsenbord... Alles trilt! Het nadeel is dat die trillingen meer stroom verbruikt dan je ringtone. Het beste kun je ze dus gewoon uitzetten.

De trilsignalen voor notificaties en ringtones zijn allemaal afzonderlijk aan en uit te zetten onder Instellingen > Geluid.

De trillingen bij functietoetsen en schermreactie kun je uitzetten onder Instellingen > Geluid > Trillingsreactie.

 

Media, warm worden en snel leeglopen!

Wordt je toestel vaak heet zonder dat je hem gebruikt? Loopt hij snel leeg terwijl je niets doet? Staat Media als een van de grote verbruikers in de lijst onder Instellingen > Batterij? En gebruik je een MicroSD? Dan heb je last van de Mediaserver/Mediascanner bug. Dat is een bug die al sinds dag 1 in Android zit.

Na een update en herstart gaat het process Mediascanner hard aan het werk al je bestanden te indexeren. Dit levert problemen op als de scanner tegen een map met veel bestanden of een corrupt bestand aanloopt.

Wat je kan doen:

- Haal de MicroSD eruit. Wacht een half uurtje. Is je telefoon nu weer goed? Volg dan de volgende stappen.

Je kan ervoor kiezen de SDkaart te formatteren. Dit lost het probleem met de corrupte bestanden op, maar dat is niet altijd een definitieve oplossing.

Wat je moet doen:

1) Sluit de MicroSD aan op de computer. Het liefst via een cardreader.

2) Open verkenner en ga naar de hoofdmap van de SDkaart.

3) Zet in mapopties “Extenties voor bekende bestandstypen verbergen” uit, en zet “Verborgen bestanden weergeven” aan. Klik op OK.

4) Laat hier in de map verkenner zoeken naar ‘grootte:leeg’ of ‘size:empty’ (Afhankelijk van een Nederlandstalig of Engelstalig systeem. zonder de quote tekens.)

5) Hier komt een hele lijst met bestanden uitgerolt. Alle media bestanden als foto’s, videos en muziekfiles die 0kb zijn moet je weggooien. Laat de logbestanden, playlists en .nomedia files staan. Als je het niet vertrouwd, knip ze dan naar je computer.

6) Kopieer een .nomedia bestand. Het mag uit de lijst met zoekresultaten, maar als je die per ongeluk hebt weggeklikt, meestal staat er wel een in de map Android.

7.) Plak deze in elke map waar géén bestanden in staan die je in de galerij en mediaplayers nodig hebt. Deze bestanden vertellen de mediascanner om de map over te slaan. Je kan de bestanden gewoon openen via de app Bestanden, ze worden alleen niet weergegeven in de mediaplayers.

 

Wat als alle bovenstaande stappen geen effect hebben?

Loopt je toestel nog steeds zonder overduidelijke reden snel leeg? Dan kun je het beste een fabrieksreset doen. Let er op dat je hierbij alle persoonlijke data kwijt raakt, dus maak eerst een goede backup!

De reset functie kun je vinden onder Instellingen > Back-Up & Reset > Standaard Gegevens Herstellen.

Via de Odido Toestelhulp-pagina kan je eventueel je toestel selecteren en stap voor stap zien hoe je dit kunt doen.

 

Toestelhulp openen in nieuw tabblad


0 reacties

Geen reactie

Reageer