Meerdere internet exchanges toevoegen.


Odido is alleen op de AMSI-IX aanwezig. Dat is top, want dat doen lang niet alle grote providers, dus ik hoop dat het zo blijft. Maar mocht er een storing zijn met de AMS-IX, dan zal het verkeer via transit providers lopen, dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar heeft natuurlijk wel invloed op de latency en de transit links kunnen vollopen. Daarnaast kost transit verkeer ook meer.

Gelukkig heeft Nederland meerdere internet exchanges naast de AMS-IX is NL-IX de grootste, maar die is van KPN. Ik begrijp goed dat Odido niet gaat peeren op een internet exchange van een concurrent.

Maar er zijn ook andere internet exchanges die redelijk wat verkeer afhandelen, waaronder de SPEED-IX, ERA-IX en de Fys-IX. Op deze exchanges zitten ook kleinere lokale partijen die bijvoorbeeld niet aanwezig zijn op de AMS-IX.

Om het netwerk te verbeteren binnen Nederland is het dus een overweging waard om te kijken naar meerdere internet exchanges. Een aantal concurrenten maakt ook gebruiker van meerdere exchanges:
Fiber operator https://bgp.tools/as/207375#ix
DELTA https://bgp.tools/as/15435#ix
Solcon https://bgp.tools/as/12414#ix

Geen reactie