Info

Media Converter dipswitches aanpassen

 • 20 April 2021
 • 2 reacties
 • 6949 Bekeken
Media Converter dipswitches aanpassen
Reputatie 7
Badge +4

Alvorens de dipswitches aan te passen, raden wij je aan om het modem én de Media Converter een reset te geven. Vaak wil dit het probleem oplossen, en is een reset een makkelijkere oplossing die ook nog eens meer problemen aan kan pakken.

 

In dit topic staat beschreven hoe je de dipswitches van de zwarte Media Converter aan kan passen. De eerste twee kopjes beschrijven de situatie's waarin dit mogelijk wel en geen nut heeft, het derde kopje toont hoe je de dipswitches kan aanpassen, en de laatste kopjes geven meer algemene informatie over de Media Converter.

 

Wanneer kan de aanpassing effect hebben?

De aanpassing kan effect hebben in het geval dat je last hebt van:

 • Geen Internet, TV, én Vast Bellen.
 • Wegvallend Internet, TV, én Vast Bellen.
 • Bekabeld internet rond de 100 Mbit/s, waar jouw pakketsnelheid 1000 Mbit/s is (kies hiervoor dipswitches 3 & 4, óf 1 & 6).

 

Wanneer heeft de aanpassing hoogstwaarschijnlijk geen effect?

De aanpassing heeft hoogstwaarschijnlijk geen effect in het geval dat je last hebt van:​​​

 • Goed werkend Internet, maar problemen met TV en/of Vast Bellen.
 • Goed werkend kabel Internet, maar problemen met de wifiverbinding.
 • Snelheidsproblemen ver onder of boven 100 Mbit/s, waar jouw pakketsnelheid 1000 Mbit/s is.​​​​​​

 

Hoe pas ik de dipswitches aan en waar vind ik ze?

Zoals ook in de afbeelding te zien is, bevinden de dipswitches zich op de zwarte Media Converter. Aan de kant van de voedingsaansluiting zal je een rood vlak aantreffen met 8 kleine witte schakelaartjes. Let op: het kan zijn dat onze installatiemonteur hier een zwarte sticker overheen heeft geplakt. Deze kan je er gerust afhalen.

 

Wat betreft de standen van de dipswitches zijn er 3 mogelijke alternatieven:

 • 3 en 4 staan ‘on’ (omhoog).
 • 1 en 6 staan ‘on’ (omhoog).
 • Optioneel: 2, 4, 5, 6 staan ‘on’ (omhoog).

In het geval dat je de dipswitches aan wil passen, raden wij een van de eerste twee opties aan. Zodra je de schakelaars hebt omgezet, kan je het beste de Media Converter en het modem allebei van de stroom af halen. Na dertig seconden kan je de Media Converter weer aansluiten en na nogmaals dertig seconden kan je ook het modem weer aansluiten.

Mocht de alternatieve stand geen verandering hebben gebracht, dan kan het nog steeds effect hebben om de derde en laatste optie te proberen. Daarom raden wij je ook aan om dit uit te proberen, ondanks dat de kans kleiner is dat het effect zal hebben.

 

Media Converter​​

Welke lampjes horen er op de Media Converter te branden?

Op de Media Converter horen alle zes de lampjes groen te branden, behalve ‘speed’ en ‘FO link/Act’.

 

Indien het lampje 'status’ oranje brandt, wijst dit erop dat de Media Converter het signaal niet goed ontvangt of niet goed om kan zetten.

 

Als het lampje 'speed’ of ‘FO link/Act’ oranje brandt, is de verbindingssnelheid tot 1000 Mbit/s. Als het lampje ‘speed’ of ‘FO link/Act’ daarentegen groen brandt, is deze snelheid begrensd tot 100 Mbit/s. Is jouw pakketsnelheid 1000 Mbit/s? In dat geval raden wij je aan om de switches om te zetten naar 3 & 4, óf 1 & 6. Let op: als jouw pakketsnelheid 100 Mbit/s of lager is, zal dit geen effect hebben op de snelheid die je ontvangt.

 

Wat is een Media Converter, wat doet het, en wat kan ik ermee?

Simpel gezegd maakt een Media Converter het glasvezelsignaal begrijpbaar voor het modem. Omdat wij van verschillende glasvezeltechnieken en -modems gebruiken maken, zijn niet al onze glasvezelverbindingen uitgerust met een Media Converter. Tegenwoordig leveren wij bijvoorbeeld ook veel ONT’s uit (Optical Network Terminal). ​​​​​​@Hidden.nld heeft hier een mooi topic over geschreven, namelijk: Odido GPON Huawei HG8010H ONT.

 

Wanneer de Media Converter het signaal niet goed ontvangt of doorgeeft, zorgt dit er logischerwijs ook voor dat ook het modem zonder of slecht signaal ontvangt. Met dit topic hopen wij aandacht te creëren voor het belang van een goed werkende Media Converter, aangezien dit een belangrijke schakel in het netwerk is.

 

Naast het uitvoeren van een reset en, in het geval dat het nodig is, het aanpassen van de dipswitches, adviseren wij om zo min mogelijk veranderingen op de Media Converter uit te voeren.

Een interessant topic én meer informatie over de Media Converter vind je hier: Media Converter instellingen.

 

Mocht dit voor jou de oplossing zijn geweest, plaats het gerust in een reactie. :relaxed:


2 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Naar aanleiding van onderstaand topic: in het antwoord onder de vraag “Welke lampjes horen er op de Media Converter te branden?” hierboven staat dat een oranje lampje betekent dat de verbinding begrensd is op 100Mbit/s. Dat klopt niet. Het is precies andersom: een oranje lampje betekent 1Gbit/s en een groen lampje 100Mbit/s. In de handleiding van de mediaconverter staat het wel goed. Hopelijk kan dit aangepast worden.

 

Reputatie 7
Badge +16

Hoi @TMTV, ontzettend bedankt voor jouw uiterst scherpe en gefocuste blik! 😁 Ik heb het meteen aangepast zodat duidelijk is dat oranje 1000 Mbit/s is en groen juist 100 Mbit/s. 

Reageer