Problemen met 'dips' in de snelheid in de avond met powerline module


Hallo!

Sinds een aantal maanden heb ik last van drastische dalingen van 10- 15  seconden in de snelheid van mijn internet. 

Dit begon toen ik een zytel modem en een Tplink deco m5 (x3) had staan. Dit ging jaren goed maar ineens kwam het probleem: het ergste in de avonduren zakt de snelheid zodanig hard weg dat games keihard laggen en soms uitloggen, wifi audio stottert en webpagina’s laden alsof het 2001 is. Dit houd dan een aantal seconden aan en dan is het weer ok. Het lijkt dus het ergst in de avond, als we beide thuis zijn en online. 

Ik ben begonnen met het vervangen van de deco m5 set door een deco m9 set, met de verwachting dat de set mogelijk niet goed meer was naar 3 jaar. Leek even goed te gaan en daarna weer heibel. Daarna contact gehad met de T-mobile klanten service en een hoop testjes en ander dingen gedaan en later een monteur langs gehad die wat met de glasvezel heeft gedaan. Weer niet opgelost. Vervolgens hebben we een nieuw modem gehad. En weer geen oplossing.

Nu had ik de verwachting dat het misschien aan de deco’s lag. Ver gezocht, 2 sets niet goed maar ik kon niets anders bedenken. Duis de m9 ingewisseld voor een Devolo powerline magic 2 multiroom set. En nu heb ik NOG STEEDS hetzelfde probleem en ben inmiddels een dikke 200,- verder.

 

Ik heb absoluut geen idee meer wat het kan zijn en ik heb een redelijke IT achtergrond. Is het de T-mobile capaciteit? Kan het nog wat zijn wat ik fout doe?

Alvast bedankt!


This topic has been closed for comments

35 reacties

Reputatie 7
Badge +15

Hallo @BonnyB 

Zou je eens wat speedtests verspreid over de dag kunnen doen met een pc/laptop rechtstreeks bekabeld aangesloten op de T-Mobile router met de Ookla speedtest app en de resultaten hier delen?

Zou je het ook eens kunnen bekijken met de WiFi van de T-Mobile router dus zonder eigen apparatuur?

Reputatie 3

Hallo!

Sinds een aantal maanden heb ik last van drastische dalingen van 10- 15  seconden in de snelheid van mijn internet. 

….

Ik heb absoluut geen idee meer wat het kan zijn en ik heb een redelijke IT achtergrond. Is het de T-mobile capaciteit? Kan het nog wat zijn wat ik fout doe?

Alvast bedankt!

Klinkt als brakke UTP-kabel/stekker of switch, maar kan ook storing van (bijv) de buren zijn.
Als je nog ergens een RPi hebt rondslingeren kun je vrij eenvoudig een netwerkmonitor maken (met bijv Nems of SmokePing) Deze houdt de internetverbinding in de gaten en slaat dit op.

 

Speedtest heeft in dit geval weinig nut omdat dat altijd een momentopname is.

Gamen doe ik sowieso altijd bedraad, m.u.v. een PC die op 1½ meter van mijn router (FritzBox 4590) staat.

Als het een utp kabel zou zijn dan moet het rond het modem zijn, maar die kabels zijn volgensmij allemaal al een keer vervangen. Ik zou dolgraag direct bekabeld gamen maar de de layout van het appartement staat dat niet echt toe. Kan zo'n kabel dan ook slechter presteren als er meer 'druk' op het netwerk staat?

 

Raspberry pi heb ik helaas niet (meer). Ik ga het de komende dag eens proberen met een pc en een telefoon direct op wifi aan het modem, kijken wat dat doet.

Reputatie 7
Badge +15

@BonnyB 

Hoe ziet je thuis netwerk er precies uit? Geeft de T-Mobile router enkel internet door aan je eigen apparatuur?

Normaal gesproken wel. Momenteel heb ik een converter die naar het zytel modem gaat, en aan dat modem heb ik de powerline adapter basis zitten. Op het modem zit ook een hub van tado en philips hue. In de rest van het appartement heb ik de andere 2 powerline adapters zitten die wifi verzorgen en een 'bekabelde' verbinding geven aan een ring basis, heos speaker en 2 pc's.

 

In het verleden waren de powerline adapters dus deco mesh modules.

Reputatie 7
Badge +14

het voelt toch dat je hele netwerk best draadloos is opgezet en dus onderhevig is aan invloeden van buitenaf. Powerline adapters kunnen ook “ ruis” oppikken als je er “ slechte”  220 Volt apparaten in je huis haalt en wifi blijft wifi.. Iedereen zend en ontvangt op dezelfde radio frequenties.

Het tackelen van een probleem start met het uitsluiten van componenten. Omdat het bij jou soms wel/ soms niet gebeurt nemen dit soort testen best wat tijd in beslag. Dus leg “ tijdelijk”  eens een kabel neer en sluit zo powerline en Deco’s uit.

Het enige vreemde is is dat dit uit het niets ontstaan is. Mijn eerste setup, zoals omschreven maar dan met deco m5's in plaats van powerline adapters heeft 3 jaar lang goed gedraaid. Het lijkt dus ook extra erg als er meer verkeer is op het netwerk. Wat haast lijkt op een capaciteit probleem. Ik ben aan het kijken of een kabel lukt alleen gaat dat niet echt makkelijk in dit huis, anders had ik het natuurlijk al zo gedaan.

Reputatie 7
Badge +15

@BonnyB

Je kan eventueel tijdelijk een test opstelling maken waar dat wel makkelijk kan.

Bedraad op het modem is de snelheid 885 down 691 up. 

Reputatie 7
Badge +14

Bedraad op het modem is de snelheid 885 down 691 up. 

“Het ergste in de avonduren zakt de snelheid zodanig hard weg dat games keihard laggen en soms uitloggen, wifi audio stottert en webpagina’s laden alsof het 2001 is.”

Dat is hartstikke goed. Maar je klacht was dat het vooral s’avonds gebeurde? Probeer dit dus vanavond ook weer met de kabel. Maar vooral ook, probeer waar je in de praktijk last van hebt gewoon met een kabel uit. Als dat goed gaat dan is de volgende stap om die goede verbinding via de powernet adapters te laten verlopen.. Gaat het dan wel (of niet) mis etc..

 

Ik ga het vananvond ook proberen natuurlijk. Het rare is dat op de powerline (wifi en bedraad) de snelheden rond de 100mb liggen dat was gister avond ook zo

Reputatie 4
Badge

@BonnyB 

Misschien wel iets te ver geschoten door mij …. maar als het enkel savonds is? en sinds kort ontstaan is? en mogelijk een WiFi ding lijkt?

Je woont in een appartementen complex?
Veel buren om je heen?
Zit je met de WiFi op de 2.4 of 5 Ghz?
Deco mogelijk ook als mesh ingesteld?
Het zou "kunnen” dat de WiFi spectrum te vol zit?
krijg je een beetje soort van “wifi interferentie”.

Mesh is bijvoorbeeld ideaal, maar als er veel WiFi verkeer is (ook van de buren e.d.) dan krijg je veel verstoring op het WiFi kanaal.
Is het een mogelijkheid om je mesh punten op de kabel aan te sluiten ? (als je dat nog niet gedaan hebt, dit scheelt vaak ook al veel)
Mogelijk kan je WiFi opdelen in een enkel 2.4 Ghz en een 5Ghz ook helpen? (uiteraard zo veel mogelijk met de 5Ghz laten verbinden)

Wil je eens kijken ook eens kijken of jouw WiFi kanaal kan aanpassen naar een mogelijk minder druk kanaal?
Voor android en ios heb je daar een mooie gratis app voor, WiFiMan van Ubiquiti.
Bij het kopje draadloos en kanalen kan je zien op welk kanaal je zit en of er een kanaal is die minder druk is.
Vaak kan je makkelijk het kanaal aanpassen in de modem en app van TP link e.d.
(als je een andere wifi systeem gebruikt dan je modem, vergeet dan niet de wifi in de modem uit te zetten)

Ik hoop dat je hier iets mee kan.


Hier onder een mooi stukje tekst met uitleg.
(lekker jip en janneke taal en mocht jij er niets aan hebben, hopelijk andere in de toekomst)

Wat zijn wifi-kanalen nu precies? Wifi-kanalen zijn een soort rijbanen op de snelweg van 2,4 GHz en 5 GHz, die je draadloze netwerk gebruikt om gegevens te verzenden en te ontvangen. Deze snelwegen noemen we frequentiebanden.
 De meeste modems zenden standaard het wifi-signaal op hetzelfde kanaal uit. Dit is op zich geen probleem, maar als er te veel modems in de buurt zijn, vertraagt dit de snelheid van de wifi wel aanzienlijk. Met andere woorden, de rijbaan op de snelweg wordt te druk. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in een straat met heel veel verschillende adressen of een flatgebouw waar iedereen zijn eigen modem heeft. Als modems hetzelfde kanaal gebruiken, ontstaat er letterlijk een file. De modems gebruiken immers allemaal dezelfde rijbaan op de snelweg, dit wil zeggen hetzelfde kanaal. Het wifi-signaal van jouw modem wacht samen in de rij met dat van andere modems, zoals auto’s in het verkeer. Door van wifi-kanaal te veranderen gebruik je een andere rijbaan, die een stuk rustiger is. Het signaal komt daardoor sneller aan. Met andere woorden: geen haperende verbinding meer en filmpjes die sneller laden.

Ik gebruikte enkel het 5ghz kanaal al (op een enkele printer na) zo'n beetje alle buren hebben simpele ziggo modems. De kabnalen heb ik al nagekeken en 2,4 is ralatief druk maar 5ghz was rustig. De laatste deco die ik gebruikte, de m9 is een triband mesh systeem die de 5gz zou moeten gebruiken voor onderlinge verbinding. Daarnaast is over het algemeen de verbinding/sneheid prima. De dips zijn korte extreme dalen in het netwerk. Als het kanaal het probleem is zou er toch de hele tijd een lage snelheid moeten zijn, niet in periodes van rond de 10 seconden?

Reputatie 7
Badge +15

@BonnyB

5 GHz heeft een mindere bereik dan 2,4 GHz en het signaal gaat moeilijker door vloeren en muren etc maar met 5 GHz haal je wel hogere snelheden.

In woningen met bijvoorbeeld betonnen muren/vloeren en andere obstakels zal een mesh systeem minder goed presteren omdat ze onderling communiceren via WiFi als je ze niet bekabeld aansluit en bij powerline adapters is het signaal afhankelijk ban de kwaliteits van het stroomnet. Wat je iig zelf kan doen om een zo goed mogelijke verbinding met adapters te hebben is zorgen dat ze aangesloten zijn op dezelfde groep en zorg dat je een geaard stopcontact gebruikt dus niet via een stekkerdoos oid.

Adapter zitten allemaal direct in een stopcontact en het gaat om een apartment.  De mesh systemen stonden nog geen 4-5 meter uit elkaar. Is er een programma wat je via een pc het netwerk kan laten monitoren op snelheid? We hebben nog een pc staan die normaal voor vr gebruikt word die makkelijk bedraad op het modem kan.dan kan ik meten of de dips ook in het modem voorkomen of alleen op andere apparaten

Reputatie 4
Badge

Ik gebruikte enkel het 5ghz kanaal al (op een enkele printer na) zo'n beetje alle buren hebben simpele ziggo modems. De kabnalen heb ik al nagekeken en 2,4 is ralatief druk maar 5ghz was rustig. De laatste deco die ik gebruikte, de m9 is een triband mesh systeem die de 5gz zou moeten gebruiken voor onderlinge verbinding. Daarnaast is over het algemeen de verbinding/sneheid prima. De dips zijn korte extreme dalen in het netwerk. Als het kanaal het probleem is zou er toch de hele tijd een lage snelheid moeten zijn, niet in periodes van rond de 10 seconden?

Duidelijk en bedankt voor je antwoord.

 

Als het opeens ontzettend druk word (denk aan buren die gaan streamen/data verbruiken) dan kan het zo zijn dat de wachtrijen langer worden.
Denk een beetje aan de spits op de snelweg bij een knooppunt.
Omdat het voornamelijk? savond is, leek het mij logisch omdat er dan meer mensen thuis zijn en uiteraard ook meer gebruik maken van de WiFi.
Uiteraard kan net die ene buur die op het rustige wifi kanaal zit, wel flink wat data verstoken en wachtrijen creëren, mogelijk zelfs met meerdere apparaten?
Daarom dacht ik van, mogelijk dat testen/proberen?

WiFi heeft helaas veel beperkingen en veel dingen kunnen storing veroorzaken.
Daarom is mijn advies ook altijd, Mesh zo veel mogelijk op de kabel.
Dit scheelt vertraging en heb je geen last van de beperkingen op de WiFi als ze onderling communiceren.
(soms kan zo mesh systeem ook behoorlijk wat data onderling verstoken en het WiFi spectrum enorm vervuilen/wacht rijen creëren, denk aan pakket loss e.d.)

Het kan uiteraard van alles zijn en mogelijk bij T-Mobile liggen, maar door testen en dingen uit te sluiten kan je dingen wegstrepen.

(eigen ervaring is ook, dat “helaas” gewoon te veel mensen problemen ervaren door Mesh, repeaters en powerline adapters. 
Het is een makkelijke oplossing als je geen kabels kan trekken, maar het heeft ook ontzettend veel  nadelen is storings gevoelig en afhankelijk van veel factoren)

Reputatie 7

Hoi @BonnyB,

Ook wil ik naast de topreacties die al zijn gegeven (dank daarvoor allemaal), een duit in het zakje doen. Ik heb daarop direct je verbinding en modem gemeten, om te kijken of er eventueel problemen in het netwerk voorkomen. Ik zie tot aan het modem een nette verbinding binnenkomen, maar zie wel enkele LAN poorten waarbij ‘errors’ zich opstapelen. Dat kan wijzen op, zoals eerder aangekaart, een brakke UTP óf een poort die niet goed werkt. Je gaf al eerder aan dat de power adapter basis aan het modem hangt. Kan je mij meenemen aan welke poort dit is? 

De powerline zit op lan 4, lan 3 is een tado hub, lan 2 loopt weg van het modem naar een pc waar ik net een meting op heb uitgevoerd en lan 1 is een philips hue hub, dankje voor het nakijken!

Reputatie 7

Hi @BonnyB,

Dank voor je vliegensvlugge antwoord! Ik zie inderdaad terug dat op LAN poort 4 enkele fouten zijn opgestapeld. Ben je misschien in de mogelijkheid om deze verbinding te testen op een andere poort of met een andere UTP kabel? Dan kunnen we eventueel uitsluiten of het niet aan de bekabeling of modem kan liggen. 

Ik heb poort 2 en 4 gewisseld en een nieuwe kabel tussen de adapter en het modem gedaan. Zou wel vreemd zijn als het het modem is want deze is nog geen week oud

Reputatie 7

Hi @BonnyB, top dat je dit zo snel kon uitvoeren! Ik heb nogmaals een meting gedaan en de fouten zijn nu niet kenbaar, dus dat is top. Het is nogal wat voorbarig, maar heb je toevallig al een positief verschil opgemerkt? Ik wil je graag vragen om voorlopig nog even goed jouw verbinding te monitoren en ons hiervan op de hoogte te houden! 💪

Ik ga het even in de gaten houden, mocht er wat zijn dan laat ik het hier weten!

Reputatie 7

Je bent een topper @BonnyB! Helemaal goed, ik zie jouw terugkoppeling graag tegemoet. 

Hey lisa! inmiddels hebben we het een en ander veranderd in het netwerk maar zien nogsteeds dips in de avond. Pcs staan nu allemaal permanent bedraad op het modem, dat gaat allemaal goed. Alleen wifi is 's avonds nogsteeds onstabiel. Bet is nu alleen het modem. Geen andere apparaten meer die het doorlussen of versterken.

Reputatie 7

Hi @BonnyB, thanks voor deze heldere terugkoppeling! Ik had heel erg gehoopt dat de dips verleden tijd waren. We gaan dan ook gelijk weer verder werken aan een structurele oplossing. Kan je aangeven of je in de avonduren wellicht de wifi gebruikt voor diensten met veel datagebruik (zoals streamen of gamen)? Dit zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn, zoals @Maarten098 eerder ook aanstipte. 

Zou je vanavond een speedtest kunnen uitvoeren vlakbij het modem via https://fast.com/ op het moment dat je zo'n dip ervaart? Goed om te weten dat alles bedraad in ieder geval top werkt en dat het dus echt enkel de wifi is die niet stabiel is. Ik zie dat bandsteering bij jou aan staat en dit zorgt ervoor dat het modem zelf de 2.4 GHz en 5GHz frequentie combineert voor een optimaal bereik. Het modem laat dan elk apparaat dat geschikt is voor 5GHz automatisch wisselen tussen 2.4GHz en 5GHz zonder dat je dit merkt. Zojuist heb ik deze functie uit gezet om te zien of dit een verschil oplevert. Zou je dit kunnen aankijken? 💪