Eigen modem: veelgestelde vragen

Eigen modem: veelgestelde vragen
Reputatie 7
Badge +16

 

Odido stelt vanaf 27 januari 2022 iedereen in staat om een eigen modem aan te kunnen sluiten. Ook de Media Converter en ONT vallen onder deze bepaling. Het staat een ieder vrij om deze apparaten zelf te kopen en aan te sluiten op het thuisnetwerk. In dit artikel laten we je zien hoe je het beste aan de slag kunt gaan én wat de antwoorden op de meest gestelde vragen zijn. Zo ben je precies op de hoogte van wat je kunt verwachten!

 

FAQ


Welk modem kun je gebruiken?

Je mag elk op de markt beschikbaar modem gebruiken. Je bent er echter wel verantwoordelijk voor dat dit modem aan de specificaties voor de lijn voldoet en mag geen verstoring veroorzaken voor andere klanten. 

 

Kun je ook een eigen TV Box gebruiken?

Je kunt geen eigen TV Box gebruiken. Deze valt buiten de vrije modemkeuze. Wil je onze TV Box niet gebruiken, dan kun je kiezen voor TV zonder TV Box:​​​​​

We moeten je natuurlijk wel de juiste instellingen geven om de Odido TV Box te kunnen blijven gebruiken. 

 

Kun je een eigen Media Converter gebruiken?

Ja, je kunt zeker een eigen converter gebruiken. Voorwaarde is dat je op PtP Fiber (EoF of GoF) zit. Je moet erop letten dat de juiste fiberpatch gebruikt wordt. In de handleiding van een Media Converter vind je ook de dip switch configuratie, als deze niet automatisch configureert. Hier geven we verder geen ondersteuning op. Neem een kijkje in het andere artikel voor alle specificaties: 

​​​

 

Hoe zit het met een eigen ONT (network terminal)?

Ja, je mag een eigen ONT gebruiken. Hier zitten wel voorwaarden aan. Ook moet het serienummer bij ons geregistreerd worden. Neem contact op met onze Klantenservice via 0800-0092 en vraag daar om begeleiding.

 

Sluit Guidion jouw eigen modem aan?

Nee dat doen ze niet, Guidion sluit enkel het door ons geleverde modem aan. Dit is ook nodig om te testen of de geleverde lijn naar behoren werkt. Na installatie staat het jou vrij om gelijk een eigen modem aan te sluiten. 

 

Kun je meteen jouw eigen modem aansluiten op DSL?

We raden dit af, maar het mag wel. Om er zeker van te zijn dat de verbinding werkt, zal bij ondersteuning eerst gevraagd worden het Odido modem voor de eerste keer aan te sluiten. 

 

Bieden we ondersteuning wanneer de verbinding niet werkt?

Support op een eigen modem zonder verbinding is deels mogelijk. We helpen je door de mogelijke stappen heen, maar houd er wel rekening mee dat we op een bepaald moment kunnen vragen het Odido modem aan te sluiten. 

 

Hoe kun je telefonie gebruiken?

In Mijn Odido kun je een eigen SIP wachtwoord instellen. Omdat je expliciet akkoord moet gaan met de risico’s hiervan, doen we dit niet voor je. We weten en geven het oorspronkelijke SIP wachtwoord niet mee, dit dien je zelf op te zoeken.  

 

Kun je nog wel gebruikmaken van Wifi Plus?

Je kunt gewoon Wifi Plus gebruiken. Je zult het modem moeten configureren als Wifi Plus op een Huawei modem (door wifi op het modem uit te zetten en een kabel tussen het modem en het eerste wifipunt aan te sluiten en dus minimaal een tweede wifipunt te gebruiken) 

 

Biedt Odido ondersteuning op het eigen modem?

Nee dit doen we niet, je dient ons modem aan te sluiten voor support op gebruik van het modem. Je kunt eventueel wel op de Community terecht met specifieke vragen. 

 

Ik gebruik toch liever het Odido modem!

Dat kan! Het staat je vrij om ons modem of je eigen modem te gebruiken. Schakel je tussentijds over naar ons modem? Geen probleem: ontkoppel je eigen modem, wacht een paar minuten en sluit dat ons modem aan. Herstart dan ons modem en wacht gedurende zo’n 20 minuten zodat de verbinding weer het juiste signaal en IP-adres toegewezen krijgt.

 

Wat moet ik doen als mijn apparaten niet werken na het aansluiten van een eigen modem? 

Een ander modem betekent meestal ook een andere DHCP-server. Het opnieuw opstarten van de apparaten die niet werken lost dit meestal op. Werkt het nog steeds niet? Controleer dan of je apparaat geen statisch IP-adres heeft ingesteld. 

 

Kan ik een eigen SIP toestel gebruiken? 

Dat kan alleen als je een eigen modem gebruikt. Op het Odido modem wordt telefonieverkeer intern in het modem gerouteerd. Dit is niet aan te passen. In Mijn Odido kun je een eigen SIP wachtwoord instellen. Omdat je expliciet akkoord moet gaan met de risico’s hiervan, doen wij dit niet voor je. Daarnaast zijn aanvullende instellingen nodig, je kunt deze vinden in de pdf's op de website en de Community. We weten en geven het oorspronkelijke SIP wachtwoord niet aan klanten. Raak je het nieuw ingestelde wachtwoord kwijt? Dan zal je VoIP niet opnieuw in kunnen stellen. Bewaar deze dus heel goed!

 

Ik krijg geen IPv6 adres op mijn eigen modem. Wat doe ik fout? 

Op dit moment wordt IPv6 niet ondersteund op ons netwerk. Wanneer IPv6 beschikbaar is, is nog niet bekend.

 

Instellingen en hardware vereisten

 

Lees in het andere artikel welke instellingen en specificaties nodig zijn om jouw eigen modem te kunnen gebruiken: Eigen modem: wat zijn de vereisten? | Odido community

 

Mocht je op zoek zijn naar hoe je het beste zelf een eigen modem kunt installeren, neem dan zeker een kijkje in Hiddens prachtige artikel: Je eigen modem bij Odido | Odido community

 

Gebruik je thuis een Edgerouter? Neem dan snel een kijkje in het handige topic van @TechRacing93How-to Edgerouter IPTV + Internet | Odido Community

 

Ook kun je terecht op onze website voor een duidelijke uitleg over het gebruik en de installatie van een eigen modem: Installeren eigen modem.


104 reacties

Reputatie 4

Ook als ik de Zyxel serienummer gebruik klopt het niet en kan ik niks. 

 

Reputatie 4

Als ik het serie nummer van de T50 intoets krijg ik te zien dat het een nummer van 12 of 16 moet bevatten en als ik mac adres probeer dan staat er illigel adres. 

Reputatie 4

@Hurricane28

http://fritz.box/support.lua

Deze link kan je ook gebruiken.

 

Maar ff voor de goede orde, hoe kom jij hier bij eigenlijk? Heb meerdere mensen gevraagd en dit is nog nooit iemand gelukt eigenlijk. Beetje bijzonder dit zo.

Reputatie 7
Badge +15

@Hurricane28 

Er zijn meerdere klanten hier op de community die een Fritzbox 5530 of 5590 gebruiken met het glasvezel direct in de Fritzbox en het serienummer van de ONT in de Fritzbox hebben gezet.

Het werkt bij iedereen, is het bij jou ook gelukt?

Reputatie 4

Oke helder. 

Nee het is niet gelukt. Ik sluit de Fritz aan en ga naar de link die je gepost had in vorige post. Ik zie alles maar zie geen serie nummer. 

Ik heb Mac adres en serienummer beide geprobeerd in de Fritz te krijgen maar niks lukt. 

Als zo veel mensen het gelukt is dan doe ik iets fout of de beschrijving is niet duidelijk. 

Reputatie 7
Badge +15

@Hurricane28

Hopelijk helpt dit je :

Scrol naar linksonder en kies ‘content’ (Engels), daarna scroll weer naar beneden en kies Support, op die pagina staat onderaan het veld waarin je sn van Huawei kunt overnemen.

Na het instellen van VLAN 300 of het T-Mobile profiel moet hij direct werken.

Kun je de Fritzbox eens aansluiten op het glasvezel, verbindt een apparaat en ga naar deze pagina, je moet hier het sn nummer van de witte Huawei ONT of zwarte Genexis ONT intypen.

VLAN 300 ook correct ingesteld of het TM profiel gekozen?

Reputatie 7
Badge +15

@Hurricane28 

Zie hier een voorbeeld van iemand met een GPON verbinding en Fritzbox 5590

https://community.t-mobile.nl/thuisnetwerk-566/opeens-geen-internet-ont-is-offline-351815?postid=1709376#post1709376

Reputatie 4

Nope, niks werkt hoor. 

De glasvezel kabel zit in de Fritz, de LAN1 poort zit met een CAt6 cabel in mijn PC. 

 

Ik log in op de link die jij mij gegeven hebt maar kan geen enkel GPON serienummer in zetten want alles is vals zegt ie. Ik heb alleen een Mediaconverter en een Zyxel T50, weet niet hoe jij telkens bij Huawei komt maar nog nooit gehad. 

Reputatie 7
Badge +15

@Hurricane28 

Welke mediaconverter heb je? Apparaat tussen FTU en Zyxel router? Je kan er eventueel een foto van maken.

@Hurricane28 

Even voor de opheldering hier.

Met een XGS-PON werkt het klonen van het serienummer niet.

Dat werkt alleen met een GPON verbinding.

Welk glasvezel kastje heeft u.?

Reputatie 4

@Hurricane28

Even voor de opheldering hier.

Met een XGS-PON werkt het klonen van het serienummer niet.

Dat werkt alleen met een GPON verbinding.

Welk glasvezel kastje heeft u.?

 

Ik heb de Zyxel T50 en de Fritzbox 5590 XGS-PON die geschikt moet zijn voor mijn aansluiting wat ik van T-Mobile gehoord heb. Deze Fritz zou op alle aansluitingen moeten werken staat er op de site en werd mij telefonisch verteld. 

@Hurricane28 

Welk glasvezel kastje heb je van T-mobile ontvangen.?

Reputatie 4

Weet ik veel een grijs lelijk ding. Kan niks uploaden want ook T-Mobile forum doet vreemd..  Moet alles op mobiel doen en dat werkt niet lekker en ben beetje heel erg klaar met dit alles zo moeilijk. Heb er koppijn van. Heb GEEEN Huawei voor als dat niet duidelijk was. 

@Hurricane28 

Dat kan zo zijn maar Thmobie gebruikt ook een Zyxel GPON glasvezel kastje.

Kun je hier een foto plaatsen van je aansluiting.

 

Reputatie 4

 

Reputatie 4
Weet niet wat je wilt zien maar is alleen een Stekkertje hoor, meer niet.

 

@Hurricane28 

Je zit op AON glasvezel.

Je hebt een Fritz AON SFP module nodig.

Reputatie 7
Badge +15

@Hurricane28

Je hebt een AON verbinding lijkt mij. Dan heb je ook een AON SFP nodig en hoef je niks met het serienummer te doen.

Reputatie 4

Elke keer als ik van de Zyxel router of de media converter serie nummer in toets krijg ik dit te zien: 

 

 

Reputatie 4

Deze Fritzbox heb ik. Zou op alles moeten werken als goed is.

 

https://fritzshop.nl/fritzbox/1356-fritzbox-5590-fiber-xgs-pon.html

 

Heb T-Mobile gevraagd en hun zeiden dat ik een GPON aansluiting had ipv een AON. 

@Hurricane28

Misschien handiger om in dat andere topic verder te gaan.

 

Ik probeer een eigen 5590 aan te sluiten met sfp xgs-pon module maar dit lukt niet hoe kan dit?

Ik heb het serienummer ook al ingevuld bij ont-installatiecode van de Huawei HN8010Ts-20

En krijgt geen verbinding hoe kan dit?

Reputatie 7
Badge +6

@Daniëlle281991 Het is nog niet mogelijk om op XGS-PON waarbij de Huawei geleverd wordt een eigen ONT/SFP te gebruiken. Voor nu kun je de Fritzbox via een UTP-kabel op de ONT aansluiten. Als het mogelijk wordt (en dat zou binnenkort na een update moeten gebeuren) kun je de glasvezel rechtstreeks op je router aansluiten.

Toch wil ik een poging wagen. Kun je bij ONT-installatiecode in plaats van het serienummer het volgende invullen: HWTC gevolgd door de laatste 8 tekens van het serienummer.

@Daniëlle281991 Het is nog niet mogelijk om op XGS-PON waarbij de Huawei geleverd wordt een eigen ONT/SFP te gebruiken. Voor nu kun je de Fritzbox via een UTP-kabel op de ONT aansluiten. Als het mogelijk wordt (en dat zou binnenkort na een update moeten gebeuren) kun je de glasvezel rechtstreeks op je router aansluiten.

Toch wil ik een poging wagen. Kun je bij ONT-installatiecode in plaats van het serienummer het volgende invullen: HWTC gevolgd door de laatste 8 tekens van het serienummer.

bedoel je zo HWTC48575443

@Daniëlle281991 

Zie ook even mijn topic.

Op XGS-PON is het nog niet mogelijk direct op glasvezel aan te sluiten.

 

Reageer