[GUIDE] VOIP-/SIP-inloggegevens achterhalen met de Zyxel


Reputatie 7
Badge +5
 • Odido Superuser
 • 1294 reacties

UPDATE: onderstaande handleiding is niet meer nodig. Klik hier voor meer info.

Zo nu en dan zie ik hier de vraag naar de VOIP-/SIP-gegevens voorbij komen en laait de discussie weer op of T-Mobile die zou moeten vrijgeven. Ook nu de concurrentie dat wel doet, lijkt men er hier niets voor te voelen. Daarom deze guide, zodat je, mits je in het bezit bent van de Zyxel VMG8825-T50, zelf je wachtwoord kunt achterhalen. De volgende gegevens heb je ook nodig en zijn al bekend:

 • Serveradres: voip.t-mobilethuis.nl
 • Poort: 5060 (UDP)
 • Gebruikersnaam: je klantnummer, gevolgd door “P005”, bijvoorbeeld: TMT12345P005

Dan nu het moeilijkste: het wachtwoord.

 • Ga naar het inlogscherm van de Zyxel (standaard 192.168.1.1) en log in met de gegevens achter op de router.
 • Ga naar het menu (rechtsboven) > Netwerkinstelling > DNS.
 • Ga naar Dynamische DNS.
 • Klik op Inschakelen en vul in de drie velden eronder wat willekeurige tekst in (om de instellingen in de config file te krijgen, hebben we later nodig).
 • Klik op Toepassen.
 • Ga nu weer naar het menu (rechtsboven) en vervolgens naar Onderhoud > Back-up/herstellen.
 • Klik op Back-up om de config file te downloaden.
 • Open dit bestand (Backup_Restore genaamd) in bijvoorbeeld Kladblok.
 • Zoek naar onderstaande passage (CTRL + F). Daar staat je gebruikersnaam (klantnummer + P005) en je versleutelde wachtwoord. Kopieer het hieronder onleesbaar gemaakte gedeelte.
 • Zoek nu in hetzelfde bestand naar onderstaande tekst. Je herkent de willekeurige tekst die je eerder hebt ingevuld.
 • Plak het versleutelde wachtwoord over het gecodeerde nepwachtwoord dat je eerder hebt ingevoerd.
 • Sla de wijzigingen op.
 • Ga terug naar het Back-up/herstellen-scherm van de Zyxel.
 • Klik op Bestand kiezen, zoek het Backup_Restore-bestand op je computer en klik op Upload.
 • De Zyxel start nu opnieuw op. (Geduld is een schone zaak.)
 • Uiteindelijk kom je weer op het inlogscherm. Log opnieuw in en ga weer naar het menu (rechtsboven) > Netwerkinstelling > DNS.
 • Klik nu op het oog rechts van het wachtwoordveld om het wachtwoord zichtbaar te maken.
 • Als het goed is, zie je nu een reeks van 12 willekeurige (hoofd-)letters en cijfers. Dit is je wachtwoord.

Als je zo ver gekomen bent, weet je ook wel wat je er nu zoal mee kunt doen. Bijvoorbeeld jezelf verlossen van de Zyxel en je eigen router gebruiken. Hoe dan ook, doe er je voordeel mee.

Overigens wordt je belgedrag niet op de Zyxel maar op de server bijgehouden, dus als je dacht nu gratis te kunnen bellen heb je het mis. :stuck_out_tongue_winking_eye:


137 reacties

Reputatie 7
Badge +5

Hoi @Ik hoor niks,

Welkom op de Community!

Fijn dat het gelukt is om het script te runnen. Deze handleiding gaat al even mee, dus het zou kunnen dat Python het installatieproces heeft veranderd. Dat is verder niet van invloed op de werking van het script.

Goed dat je het met MicroSIP getest hebt. Zo weten we zeker dat de gegevens kloppen, dus moet het probleem in de Audiocodes MP-112 zitten. Daar ben ik niet mee bekend, maar als je wat screenshots stuurt, kan ik meekijken of ik misschien toch iets kan verzinnen om het werkend te krijgen.

 

Als ik jou was, zou ik dit weekend lekker in de zon gaan zitten maar zo'n aanbod sla ik natuurlijk niet af 😁

Houd ja vast, deze gateway heeft veel menu's, dus maar liefst 15 screenshots van m.i. de belangrijkste menu's waarin ik instellingen heb gewijzigd t.b.v. T-mobile en mijn LAN (geel gemarkeerd): 

Menu eist dat IP adres (vast IP MP-112) en Gateway (mijn main router) in hetzelfde domein liggen.

 

Menu maakt van SIP password 1 sterretje na “Submit”
Menu biedt geen RTP eind poort instelling, en ik neem aan dat “Base” de begin poort is.
Menu biedt geen keuze “PCM”
MP-112 heeft dus verbinding met T-mobile 😀
Maar registreert maar niet bij T-mobile 😫

PS de gateway is overigens direct verbonden aan de Asus router, via 1 van de 4 LAN poorten. Voor de volledigheid hierbij nog wat extra screenshots van de router instellingen, speciaal voor de MP-112 op 192.168.0.112:

 

 

Brainwave: softphone app op de mobiels thuis, en dat moeilijke Audiocodes kastje en de vaste telefoons het huis uit! Dat scheelt ook weer wat sluipverbruik ☺️ Helaas geen MicroSIP in de Google Store, ik zoek iets soortgelijks, wil mijn nachtrust terug... 🥱

PS1 al deze moeite alleen omdat ik het goede-oude-vertrouwde huis telefoonnummer niet kwijt wil, waarop we soms toch nog steeds gebeld worden.

PS2 Bria leek mij wel iets, maar de app rept over abo kosten, dus het wordt nog even verder zoeken...

Reputatie 7
Badge +5

@Ik hoor niks Sorry, je reactie is aan mijn aandacht ontsnapt. Zal het mooie weer wel geweest zijn. Het is een ingewikkeld apparaat met zoveel instellingen dat er makkelijk een foutje gemaakt kan worden. Begrijp ik uit je laatste reactie goed dat je het anders aan gaat pakken? Mocht je toch een vaste telefoon willen houden: ik gebruik zelf de Grandstream HT801 ATA. Die heeft ook een groot menu, maar behalve de VOIP-server en je SIP-gebruikersnaam en -wachtwoord hoef je niks aan te passen. Dat werkt een stuk fijner. Als je het toch nog met de Audiocodes wilt proberen, zou ik aanraden om 'm helemaal te resetten en alleen deze dingen in te vullen. Softphone-apps komen bij mij niet altijd door. Bovendien kun je maximaal twee apparaten tegelijk op de VOIP-server aangemeld hebben. Als je nog iets wilt proberen, laat het gerust weten. Ik zal het topic nauwlettender in de gaten houden.

@TMTV dank voor je reactie. Ter info, heb in de tussentijd (ook) weinig gedaan:

 • Zoiper op Android was geen succes, oproepen kwam idd niet door. Sowieso verwarrend, de vaste telefoon op de mobiel. Liever houd ik beide gescheiden bij nader inzien.
 • Bedankt voor de tip m.b.t. de andere gateway, idd die, en de Linksys, zie ik veel hier.
 • I.p.v. de Audiocodes te resetten, ben ik nu met de Syslog viewer van Audiocodes het SIP verkeer aan het checken, omdat ik nu wel eens echt wil weten wat er mis gaat. SIP code 407 bevestigt mijn vermoeden. Misschien gaat het mis dat mijn gateway zich aanmeldt met telefoonnummer@voip.t-mobilethuis.nl, i.p.v. met SIPgebruikersnaam@voip… weer genoeg te ontdekken hier...
Reputatie 7
Badge +5

@Ik hoor niks Als de foutcode 407 is, zou ik alle proxy-instellingen eens verwijderen. Ik heb deze nooit ingevuld en toch werkt het. Je moet voip.t-mobilethuis.nl wel bij de andere instellingen laten staan, maar bij de proxy kun je proberen ze weg te halen. Als er iets mis is met de inloggegevens, zou ik eerder code 401 verwachten.

Grappig, kreeg net een “vast” telefoontje binnen via Zoiper, op mijn mobiel, dat werkt blijkbaar toch, terwijl ik die softphone gisteren had ingesteld om niet standaard te registreren. Doet die automatisch blijkbaar toch zodra er gebeld wordt, verrassing 🤣

Foutcode 407 net even gereproduceerd door te bellen via de Audiocodes naar mijn 06:

e.e.a. vanwege privacy weggelakt dat riekt naar identiteit

Ik had gisteren al veel weggehaald in de Audiocodes qua proxy, omdat je dat advies eerder gaf in deze community. Nu ook de laatste velden leeggehaald bij “Proxy Sets Table”, en bij “ Proxy & Registration”. In het laatste menu de eerste regel “ Use Default Proxy” op “No” gezet ipv “Yes", alhoewel dan de verbinding met de SIP server van T-mobile wegvalt in het “Call Routing Status” menu (was mij al eerder opgevallen, vandaar dat ik niet meer aan de laatste proxy settings kwam). Burnen, resetten, en weer bellen naar mijn 06.… weer foutcode 407 (dus dezelfde output in Syslog), en een in-gesprekstoon. Misschien kan je nog wat met het Syslog screenshot?

Reputatie 7
Badge +5

Door de weggelakte delen in het screenshot meen ik te kunnen zien dat de Audiocodes zich aanmeldt met het telefoonnummer als gebruikersnaam in plaats van het SIP-account. Dan werkt het inderdaad niet. Ik zou op basis van de screenshots in je eerdere bericht alleen niet kunnen zeggen wat je dan precies aan moet passen, maar ik denk wel dat de oorzaak daar zit. Het telefoonnummer en de SIP-gebruikersnaam lijken op de juiste plaatsen ingevuld te zijn. Is er misschien een instelling die expliciet bepaalt welke van de twee gebruikt wordt om aan te melden?

@TMTV Weer dank voor het meedenken.

Vanavond heb ik wat meer experimentjes gedaan, nadat ik de “Use Tel URI for Asserted Identity” parameter van Enable naar Disable gezet (in het menu SIP general parameters).

Idd een 401 ipv 407 foutmelding zodra ik op de “register” knop in het “Account Table” submenu klik:

Telefoonnummer staat er echter nog steeds in, maar dat wordt mijn username als ik op de register knop klik in het erop volgende “Proxy & Registration” submenu (zie mij screenshots van 15 dagen geleden).
Misschien maakte die parameter dus geen verschil… ook al paste die qua naam bij je tip.

Als ik nergens op klik, gaat de Audiocodes periodiek zelf registreer pogingen doen, en gebruikt dan alleen de username, nooit het tel nummer, en er komt dan geen foutmelding:

192.168.0.114 is de gateway, 192.168.0.40 is de PC waarop ik werk

Echter nog steeds is de FXS poort “not registered” (en er was ook geen proxy-verbinding meer, sinds ik die velden had leeggemaakt) in het status menu, en ik krijg nog steeds een in-gesprek-toon als ik uit en in bel.

Bij uitbellen zie ik overigens wel weer het telefoonnummer terugkomen in precies hetzelfde SIP bericht als die ik vorige keer postte, inclusief 407 foutmelding.

Mijn gateway lijkt dus verschillende SIP registratie berichten uit te sturen, en verschillende reacties van de server te krijgen, afhankelijk van hoe die door mij wordt geprikkeld. Ik weet niet of dat normaal is?

Reputatie 7
Badge +5

@Ik hoor niks Goed dat je registreren met username in plaats van telefoonnummer voor elkaar hebt gekregen. Dat is sowieso nodig, met telefoonnummer lukt het zeker niet. Om je een idee te geven van hoe het eruit zou moeten zien, hier is een screenshot van een succesvolle (code 200 OK) aanmelding door de Zyxel:

Het grote verschil lijkt me dat de aanmelding bij mij ‘Via’ mijn publieke IP-adres gaat en bij jou via je PC (192.168.0.40) in het laatste screenshot. De VOIP-server is daarin niet terug te vinden, maar in de eerdere screenshots met het telefoonnummer in plaats van de username wel. Lukt het om dit op een of andere manier te combineren, zodat je met de juiste gegevens op voip.t-mobilethuis.nl kunt aanmelden?

Hoi @Th3M1lkman,

Welkom terug! ;-)

Er is inmiddels een hoop veranderd op dit gebied. Zoals aangegeven is mijn omslachtige stappenplan nu gelukkig overbodig. In plaats daarvan kun je nu via My T-Mobile Thuis zelf een VOIP-wachtwoord instellen. Helaas gaat het daar momenteel echter fout. Door een bug in dat systeem wordt het wachtwoord veranderd naar iets totaal anders dan je zelf hebt ingesteld.

 

Nu 6 maanden later blij dat ik dit topic gevonden heb. Probeerde na zelf een VOIP-wachtwoord te hebben gezet een Gigaset N510 pro te configureren. En dat wilde maar niet verbinden. Blijkt dat nu nog steeds een ander (compleet willekeurig?) wachtwoord gezet wordt. 

Ik heb een Huawei modem. Dus ergens een oud Zyxel modem kunnen bemachtigen, het Python script gedraaid dat in dit topic besproken wordt en voila! Nu een werkend wachtwoord.

Best wel schandalig dat Odido al ruim een half jaar een functie aanbiedt die helemaal niet werkt. Op z’n minst moet er een uitleg bij staan of beter zelfs helemaal disablen totdat het wel werkt. Want dit is nu erg verwarrend en frustrerend...

 

@TMTV Ik heb in de afgelopen tijd weinig meer geëxperimenteerd, en heb eerlijk gezegd de hoop opgegeven om vast bellen van Odido op de Audiocodes MP-112 aan de gang te krijgen. Wat ik ook instel, ik krijg niet dezelfde output als jij. Zelfs resetten lukt me net niet (triest, ik weet het). Ik houd het maar op Zoiper, op de mobiel, ook al disconnect die vaak. Misschien stap ik nog over op een andere, en goedkopere provider voor vast bellen, zoals cheapconnect, en probeer ik het daar nog eens een keer. 

Dus bij deze, nogmaals dank voor je hulp, maar ik stop met deze post, sorry.

Reageer