Skip to main content

Beste T-Mobile,

Na twee jaar klant te zijn geweest bij ‘Thuis’, gaan onze wegen hier scheiden. Er zijn een paar redenen die hieraan ten grondslag liggen. Allereerst wil ik graag op het hart drukken dat dit geen kritiek is op medewerkers, moderators of individuen - maar op T-Mobile als bedrijf zijnde.

Tevens: als persoon die bijna 20 jaar werkzaam is in de IT sector, met een specialisatie in netwerken/infrastructuur, ben ik niet een gemiddelde klant. Kan maar even duidelijk zijn :)

  • DNS servers - de DNS servers van T-Mobile werken vrij traag en liggen er met enige regelmaat uit. Althans, een jaar of twee geleden was dat vrijwel dagelijks het geval. In alle eerlijkheid heb ik het later ook niet meer geprobeerd, door het gebruik van eigen DNS servers (met Unbound).

    Als deze issues nog zouden spelen, is het (in mijn ogen) in het voordeel van T-Mobile om hier verder in te duiken en op te lossen. Voor een klant zonder (uitgebreide) technische kennis “ligt het internet er dan uit”; die missen dan de kennis om te zien dat er nog een verbinding is, maar DNS queries niet beantwoord worden of resolven.
  • CPE apparatuur - voor de geplande aansluitdatum werd een modem door T-Mobile geleverd; echter bleek al vrij snel dat deze alleen ‘user-level’ toegang gaf en dat twee van de vier poorten ‘hardcoded’ gereserveerd waren voor TV - wij namen enkel een VDSL lijntje af, geen TV of telefonie. Niet echt heel handig of wenselijk om dan zo’n modem te hebben hangen en maar twee van de vier poorten te kunnen gebruiken.

    Dit heb ik gelukkig vrij simpel kunnen oplossen door een eigen modem aan te sluiten en in te stellen, met als consequentie dat de klantenservice voor elk probleem eiste dat eerst het T-Mobile modem werd aangesloten (zelfs als het daar aantoonbaar niets mee van doen heeft).
  • Klantenservice - bij enkele kleinere storingen, zoals een onbereikbare DHCP server, heb ik in het begin een aantal keer (telefonisch) contact opgenomen met de klantenservice. Dit was voor mij geen fijne ervaring - er werd een belscript afgewerkt met vragen als “heeft u de computer al herstart?”, “probeer eens een andere browser!” en “wat vervelend dat u geen wifi heeft” net nadat ik had aangegeven dat het modem geen verbinding kreeg met de DSLAM en alles bekabeld was.

    De keren dat ik met de klantenservice heb gebeld lukte het ook niet om iemand aan de lijn te krijgen met enig technisch inzicht of verstand van zaken - noch wilden ze mij doorzetten naar een tweede of derdelijns helpdesk. Een keer werd aangegeven dat de “echte technische jongens” alleen per mail bereikbaar waren voor de helpdesk en zeker niet voor mij als klant.
  • Routing over DTAG - in oktober 2019 werd stilletjes aan ineens al het verkeer over DTAG geroute. Dat was, op z’n minst gezegd, een vrij opvallende zet, om Nederlands verkeer out of the blue via Duitsland om te leiden. Veel hogere latency en vrij slechte peering waren hier het gevolg van. Dat er vanuit een commerciëel oogpunt zo’n beslissing gemaakt wordt, dat kan ik ergens nog wel volgen; als klant voelde het als een behoorlijke klap in het gezicht. 

    Die klap is niet door de routing an sich, maar het totale gebrek aan communicatie hierover. Een dergelijke stap heeft nogal wat voeten in de aarde en gevolgen; ik zou op zijn minst hierover een brief (...of mail) verwachten waarom dit gedaan wordt 

    Gelukkig werd dit vrij breed in de pers uitgemeten, waardoor de beslissing vrij rap weer werd teruggedraaid. Hoe vervelend ik dit dan ook heb ervaren, was dat niet genoeg reden om op te zeggen.
  • Routing issues Q2 2021 - In het tweede kwartaal van dit jaar was het weer raak; flinke routing issues met T-Mobile. Dit gaf issues met verschillende games, websites en applicaties. Dankzij de moderators en technisch onderlegde community-members werd langzaam aan bekend dat er issues waren, alsmede voor welke bestemmingen dit speelde.

    Dat zulke ingrijpende routing issues twee maanden spelen, zonder dat er bekend is wat het probleem was/is, daar kan ik met mijn hoofd maar moeilijk bij. Dat jullie klanten met veel berichten moeten duidelijk maken dat er serieuze issues spelen, nog minder. Dat deze klanten vervolgens het probleem moeten diagnostiseren, al helemaal niet.

    In al die tijd is er geen enkele communicatie geweest - buiten de community om. Blijkbaar speelde er vanuit T-Mobile de verwachting dat het niet opgemerkt zou worden of dat klanten zelf maar gingen zoeken naar of er problemen waren. Een dergelijke houding voor een storing die een paar uur speelt: kan ik volledig begrijpen - dan ontbreekt de tijd en mankracht om een communicatielijn op te zetten. Maar, twee maanden?

Het zou niet fair zijn om mijzelf geen spiegel voor te houden. We hebben destijds gekozen voor T-Mobile vanwege de prijs. Om een prijsvechter te kunnen zijn worden er consessies gedaan op wat aspecten - die in een hoger marktsegment minder een issue zijn.

Storingen gebeuren overal. Onhandige keuzes ook - we blijven immers mensen. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden kan ook gebeuren bij welke partij dan ook. Wat ik erg jammer vind om te zien, is het consequente gebrek aan communicatie (en in enkele gevallen de miscommunicatie). Ik hoop van harte dat jullie mijn feedback willen meenemen en bereid zijn om een hand in eigen boezem te steken. Niet voor mij - de overstap is al gaande en ga ik niet terugdraaien - maar wel voor alle andere klanten en toekomstige klanten.

Groet,

Een bijna ex-klant.

Goedemiddag @r4nd0m, bedankt voor jouw bijdrage aan de verbetering van onze services en productkwaliteit. Feedback is bij ons één van de belangrijkste speerpunten welke hoog in het vaandel staan en absoluut meegenomen worden!

Ik vind niet dat je jezelf in dit geval een spiegel voor hoeft te houden. Ook prijsvechters moeten een bepaalde service garanderen en waarborgen. Het is nooit de bedoeling om iets als een serviceniveau te ondermijnen wanneer het op een maandprijs aankomt. Wat je terecht opmerkt: bij sommige kortstondige verstoringen is het niet altijd mogelijk hier meteen updates op te geven, maar wanneer een bepaald issue langer duurt, zeker bij twee maanden, dienen wij hier (pro)actief mee om te gaan. Dat dit een paar keer niet goed gegaan is, is absoluut iets waar wij keihard aan blijven werken en daarin is de beleving van elke gebruiker extreem belangrijk.

Op de Community proberen we het serviceniveau op elk front zo goed mogelijk te houden en elke dag weer te verbeteren, dat zou binnen elk facet van de organisatie natuurlijk moeten gebeuren en daarom hebben we ook bepaalde feedbackrondes en kennisdeelsessies met elkaar. Dat geldt voor de telefonische Klantenservice, online, Sales, colportage en alle andere afdelingen die ik nu niet benoem. 

Wat mij betreft, is het juist in dit soort situaties van groot belang om de hand in eigen boezem te steken dus dat doe ik bij deze ook. Daar leren we alleen maar van en zo kunnen we de meest optimale ervaring bieden. Soms wordt weleens, al dan niet onbedoeld natuurlijk, nagelaten om zorg te dragen wanneer bijvoorbeeld verbindingsproblemen gedeeltelijk voorbij zijn. Daarmee benadeel je onbewust de gedupeerden die nog in de nasleep zitten van een probleem.

Ik hoop dat we op elk front kunnen blijven versterken en dit soort ervaringen blijven meenemen. Mocht je ooit in de toekomst nog eens een kans willen geven aan Thuis, laat het me zeker weten. 

Nogmaals bedankt voor jouw verhaal met nuances en ik hoop dat we hier met zijn alle lering uittrekken. Terechte kritiek en een weloverwogen besluit, erg jammer natuurlijk, maar ik wens je oprecht veel plezier toe bij je nieuwe provider en hopelijk zien we elkaar weer eens terug op de Community!

 


Beste @Jason,

Dankjewel voor je positieve reactie en attitude hierin - fijn om te lezen! Voor mijn gevoel zit er een redelijk groot verschil tussen de ‘community managers’ zoals jij en de (telefonische) klantenservice, zowel qua attitude als de mogelijkheden. De reden voor dat gevoel is deze conversatie (kudo’s!), maar ook de vrij recente routing/connectiviteits issues. Ik had nog geen account destijds, maar heb wel bijna dagelijks meegelezen.

Wat betreft de communicatie omtrent storingen: fijn om te lezen dat jullie hierin een verbeterslag willen maken. In alle eerlijkheid heeft het mij altijd wat verbaasd dat de pagina die aangeeft of er een storing is, doorleidt naar de community. Bij mij roept dat de vraag op: “als de webcare afdeling ‘s avonds lekker op de bank aan het Netflixen is en de netwerk engineers zijn aan het zwoegen om een storing op te lossen, kunnen die daarvan melding doen op de community?”. In mijn ogen zou het beter zijn om dit op de storingspagina zelf te zetten - maar dat is een persoonlijke voorkeur/insteek.

Natuurlijk zou het nog beter zijn om dat te automatiseren; door middel van een monitoringsysteem en doordacht ingestelde configuratieregels. Hypothetisch: stel je houdt de core infrastructuur (routers, switches, PoPs) in de gaten op bereikbaarheid, load, stabiliteit en package loss. Dan zou je kunnen zeggen: bij issues die langer spelen dan 5 minuten verwittigen we de engineers (SMS, mail) en als het dertig minuten aanhoudt plaatsen we automatisch een melding op de storingspagina (al is het maar: “mogelijke issues met internet in de omgeving van Hogebeuntum, we zijn het aan het uitzoeken”). Genoeg monitoringssystemen (Zabbix, Icinga, LibreNMS) die als bouwsystemen gebruikt kunnen worden en een POST request kunnen doen als er een incident is.

Last but not least over de storingen: ik vind het altijd wel vertrouwen uitstralen als er een publiekelijke “backlog” van eerdere storingen inzichtelijk is. Dat is nu bij T-Mobile niet het geval. Er is een spelende storing of niet.

Tof om te horen dat jullie er intern mee bezig zijn aan de hand van feedback rondes, kennissessies, etcetera; kennis van waar iedereen mee bezig is en de mogelijkheid om feedback te delen binnen een bedrijf (welk bedrijf dan ook) is cruciaal. Ik werk bijvoorbeeld als netwerk/infra IT-er; maar soms vallen ook design of communicatie dingen mij op; wel zo tof als ik dit binnen het bedrijf bij de juiste afdeling kan melden. Een beetje een gedachte wat een bekend webshop bedrijf doet (lichtblauwe/oranje huisstijl): met regelmaat een vrijdagmiddag borrel waarbij je niet alleen met andere afdelingen kunt babbelen, maar ook de grote baas toegankelijk is, mocht je een goed idee hebben of even wat informatie wil delen :)

Dan: nogmaals dankjewel voor de fijne conversatie en attitude. Ik zal zelf niet snel terug switchen, maar blijf alle ontwikkelingen wel volgen; omdat vrienden en bekenden wel bij T-Mobile zitten. Met die routing issues heb ik vrienden ook kunnen helpen door bijvoorbeeld een VPN aan te bieden 😉 De kans dat ik actief blijf op de community is dus vrij aanwezig (run, Forrest, run!).


Heel graag gedaan! Ik vind dit een zeer treffend idee en ga deze opperen bij onze netwerk developers/IT-afdeling: “Natuurlijk zou het nog beter zijn om dat te automatiseren; door middel van een monitoringsysteem en doordacht ingestelde configuratieregels. Hypothetisch: stel je houdt de core infrastructuur (routers, switches, PoPs) in de gaten op bereikbaarheid, load, stabiliteit en package loss. Dan zou je kunnen zeggen: bij issues die langer spelen dan 5 minuten verwittigen we de engineers (SMS, mail) en als het dertig minuten aanhoudt plaatsen we automatisch een melding op de storingspagina (al is het maar: “mogelijke issues met internet in de omgeving van Hogebeuntum, we zijn het aan het uitzoeken”). Genoeg monitoringssystemen (Zabbix, Icinga, LibreNMS) die als bouwsystemen gebruikt kunnen worden en een POST request kunnen doen als er een incident is.”

Wat zou het fijn zijn als we dit enerzijds geautomatiseerd en anderzijds tijdig kunnen aangeven. Dat biedt in ieder geval perspectief voor de gebruiker die in dubio zit en wellicht verwacht dat hij/zij de enige persoon is die momenteel hinder ondervindt. Ik ben blij te horen dat je actief blijft op de Community, blijf vooral je vrienden en bekenden helpen - als wij daar een steentje aan bij kunnen dragen, laat het zeker weten!

Er is zat ruimte voor verbetering in ieder geval en het is mooi dat hier ook daadwerkelijk gehoor aan gegeven wordt. We hebben fouten gemaakt, zoals iedereen weleens doet, maar het eerste proces van verbetering is om dat te durven toegeven en eraan te werken. Inzien waar de crux zit, is extreem belangrijk. Mooi dat dit opgepakt gaat worden, ik heb onwijs veel zin om ermee aan de slag te gaan.

Nogmaals bedankt voor je reacties, we spreken elkaar vast nog wel. Mocht je het EK kijken: veel plezier vanavond en een fijne werkweek toegewenst! 😄


Wat late reactie - dankjewel voor de reactie ook weer! Voor werk heb ik een dergelijke monitoring setup gemaakt; een goede setup vereist een doordachte architectuur :blush: En naast de technische aspecten, zijn ook de organisatorische en communicatie-aspecten belangrijk. Met zo’n automatische melding “We hebben een probleem in Lutjebroek, onze engineers zijn het uitzoeken” is het wel fijn als die engineers een update toevoegen wanneer mogelijk/relevant; “een update in de software van de core-router zorgt voor package loss, we zijn de update ongedaan aan het maken”. En die meldingen X tijd laten staan na het oplossen, onder een kopje eerdere incidenten kan ook vertrouwen uitstralen :slight_smile:  De twee grote providers (team green en team oranje) doen dat niet geloof ik. XS4all dan weer wel: https://www.xs4all.nl/storingen/.

 

Misschien is het een big ask en wat onrealistisch: zouden delen van zo’n vebetertraject misschien ‘openbaar’ kunnen met input van de community? Ik vind het zelf best leuk om op een technische manier betrokken te zijn - en wat ik in het topic over de “website en VPN issues buiten Dordrecht” zag zitten er meer leden met de knowhow om technisch mee te denken. Kan natuurlijk niet voor hun spreken of ze dat ook zouden willen.


@r4nd0m Ik zou het hard toejuichen indien deze structuur gehanteerd wordt, maar dan wel met de belangrijke toevoeging dat het een extensie wordt van ons storingsmanagementsysteem en niet een vervanging. Het zou zonde zijn als we dan enkel nog naar die meldingen verwijzen op de Community. De interactie in onze topics is ook vaak waardoor de oplossingen sneller gevonden worden. 

“Misschien is het een big ask en wat onrealistisch: zouden delen van zo’n vebetertraject misschien ‘openbaar’ kunnen met input van de community?”→ Helemaal geen big ask en lijkt me een uitstekend idee: ik ga het in de groep gooien, echt superbedankt voor je feedback! 😁👍


Reageer