Skip to main content

Onlangs had T-Mobile ter gelegenheid van Black Friday een actie waarmee je bij een aantal toestellen en T-Mobile voor thuis een Google Nest Cam gratis kreeg. Hartstikke mooi natuurlijk, maar wat kun je er allemaal mee? En hoe slim kun je je huis maken met Google Nest? We geven je een overzicht van de mogelijkheden.

 

Laten we beginnen bij het cadeautje van T-Mobile: de Nest Cam Wired. Zoals de naam al doet vermoeden is dat een bewakingscamera voor binnen, maar wel een slimme. Zo hoef je je niet door uren aan beelden heen te worstelen als je iets terug wilt kijken. Hij onthoudt op welke momenten er activiteit was en kan onderscheid maken tussen bijvoorbeeld mensen en huisdieren. Op die manier kun je snel kijken of er iets gebeurd is tijdens je afwezigheid of terwijl je lag te slapen. Je kunt ook live meekijken en krijgt meldingen als er beweging is. En dat alles in Full-HD-kwaliteit en met HDR zodat boeven en ander gespuis haarscherp en goed herkenbaar in beeld komen. Verder kun je ‘zones’ instellen, om loos alarm te voorkomen, zoals voorbijrijdende auto’s. Met de ingebouwde speaker en microfoon kun je dieven wegjagen als je ze op heterdaad betrapt (of je schoonmoeder als ze weer eens onaangekondigd langskomt). Een nadeel is dat je er met een eenmalige aankoop (of cadeau) nog niet bent. Dan worden namelijk alleen de gebeurtenissen van de laatste drie uur opgeslagen. Je hebt een abonnement nodig op Nest Aware van 5 euro per maand om gebeurtenissen van de afgelopen maand te bewaren. Wil je nog meer, dan is er Nest Aware Plus voor een tientje per maand. Dan kun je gebeurtenissen van de laatste twee maanden terugkijken en alles (24/7) van de afgelopen tien dagen.

Maar daar houdt het niet op, want de Nest Cam is onderdeel van een veel groter geheel aan smarthome-apparaten. Zo is er ook een variant voor binnen en buiten die je zowel bedraad als draadloos kunt gebruiken en eentje met een felle lamp, die uiteraard tegen de Hollandse weersomstandigheden kan en inbrekers afschrikt. Natuurlijk mag de slimme deurbel ook niet ontbreken, waarbij je weer kunt kiezen tussen een bekabelde en een draadloze versie, al kun je die laatste ook bekabeld aansluiten. Ze hebben dezelfde slimme functies als de beveiligingscamera’s, maar dan met een knop voor je deurbel. Zo kun je bijvoorbeeld aan de bezorger laten weten waar die je pakketje neer kan zetten. Net als de camera’s kan de deurbel beelden van het laatste uur opslaan zonder internet, dus als iemand je wifi-signaal verstoort of je een kleine internetstoring hebt, hoef je niet te vrezen dat het geboefte vrij spel heeft. Voor een nóg veiliger gevoel heeft Google ook rookmelders onder de naam ‘Protect’. Sinds vorig jaar is het verplicht om er op elke verdieping in huis eentje te hebben, al hoeft dat natuurlijk geen slim exemplaar te zijn waarmee niet alleen in huis een luide sirene afgaat, maar je ook een melding op je telefoon krijgt voor als je niet thuis bent. Die functie moet je dan wel een vertienvoudiging van de prijs waard zijn. De Nest-rookmelders kosten ruim 100 euro per stuk, terwijl de ‘domme’ variant al voor een tientje over de toonbank gaat. Een smarthome maken is geen goedkope hobby, maar het biedt je wel een veilig gevoel en een veilig huis.

Dit kun je allemaal aansturen met de Home-app op je smartphone, waar je ook je huisgenoten toegang toe kunt geven, maar er zijn meer opties. Je kunt al je Nest-apparaten laten samenkomen in de slimme speakers van Google, waarbij je – naast de kleuren – de keuze hebt uit twee soorten. De Nest Mini is een compacte, platte speaker en de Nest Audio is wat hoger, maar je kunt beide overal neerzetten waar je een stopcontact hebt. Je kunt er muziek mee luisteren vanaf je smartphone door een nummer te kiezen en te streamen naar de speaker, maar nog makkelijker is het om hem een spraakcommando te geven (“Hey Google”), zonder je telefoon te gebruiken. Als je meerdere speakers in huis hebt, kun je kiezen in welke kamer je muziek wilt luisteren, of je muziek door het hele huis laten klinken. Voor een optimale geluidservaring kun je zelfs meerdere speakers in één ruimte zetten en ze laten samenwerken om je stereo- of surroundgeluid te bieden. De commando’s die je hem kunt geven zijn talloos. Als je ook een Chromecast hebt, kun je films en series naar je TV streamen. Je kunt 'm vragen om een wekker te zetten, wat je vandaag allemaal in je agenda hebt staan en wat voor weer het wordt, maar ook vragen stellen die je anders had gegoogeld. En je kunt er ook nog mee bellen.

Voor het ultiem futuristische gevoel is er ook een Nest thermostaat, die meer doet dan alleen je verwarming aan- en uitzetten. Hij leert hoelang het duurt om je huis te verwarmen en hoelang je huis die warmte vasthoudt. Zo bespaar je op je stookkosten en dat is in deze tijden geen overbodige luxe. Deze investering verdient zich dus snel terug. Verder kun je je slimme lampen koppelen. Zo kun je ze op specifieke tijden laten branden of met een sensor. Ook dat bespaart energie. Google heeft ze zelf niet, maar het werkt wel samen met bijvoorbeeld Philips Hue. Alles waar ‘works with Google’ op staat, kun je verbinden: van wasmachines en koffiezetapparaten tot robotstofzuigers en de sproeiers in je tuin, allemaal met spraakbediening. Nou ja, bijna dan, want de vaat in de machine zetten zul je toch nog zelf moeten doen. Wil je het wat overzichtelijker? Dan is er de Nest Hub, een 7 inch scherm waarmee je je hele huis kunt bedienen en alles in de gaten kunt houden zonder je telefoon te gebruiken. Je kunt hem bedienen met het touch screen, maar ook met handgebaren. En als je hem in de slaapkamer zet, houdt hij bij hoe goed je slaapt met Sleep Sensing.

Er is al zo veel mogelijk en er komt nog zo veel bij, maar daardoor ligt een sneeuwbaleffect op de loer. Zo begon het bij mij met een afstandsbediening om de tuinverlichting aan te zetten. Inmiddels kan ik de lampen op de benedenverdieping en de thermostaat bedienen met mijn telefoon (ook als ik niet thuis ben) en ja, ook met de TV. De lampen gaan automatisch met zonsondergang aan en de thermostaat gaat uit als de laatste het huis heeft verlaten. In de zomer gaan de sprinklers op vaste tijden aan en uit, om over de aankomende kerstverlichting nog maar te zwijgen.

Zoals je merkt zijn de mogelijkheden haast eindeloos en er kan nog veel meer dan in dit artikel past. Maar daar zijn de reacties voor. Wat heb je zelf al aan smarthome-apparaten? Of ben je enthousiast geworden, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Laat het hieronder weten! Ook tips over hoe je je huisgenoten kunt overtuigen zijn van harte welkom.


 Dank @TMTV 

ik maak gebruik van Nest audio, volgens mij is deze nooit verkocht in NL.

Komt een geweldig geluid uit. ‘Google Home Max Carboon’, maar de slag kleiner is handiger

Verder gebruik ik de Google Chromecast met Google TV - 4K HDR 

Geweldig ding 😂 TV van 12 jaar oud is nu ineens een smart TV met een prachtig beeld.

Ik kijk dus nu TV zonder box van TMobile maar via de TV met de app.

 

Wat ook fijn is dat het allemaal samenwerk met Apple Woning en Google Home 


Hoe sluit je een smart speaker van Onkyo VC-GX30 aan op glasvezel van T-mobile? Met Tele2 werkt het gewoon met de Google Home app, maar blijkbaar wordt de wifi variant van T-mobile niet ondersteund?


Niet alle speakers ondersteunen een 5ghz wifi signaal.  Zet dat eens uit op de nieuwe router.


Reageer