Skip to main content

Wat is er nou lekkerder om vanaf je eigen bank dan helemaal verzeild raken in een toffe film of een spannende serie. Hoe leuk het ook is om naar de bioscoop te gaan, je kunt er ook thuis voor zorgen dat je tv en geluid on point zijn. Wil jij het optimale uit jouw tv en geluidsinstallatie halen? Lees dan vooral verder voor tips en tricks om nĂłg meer uit jouw installatie te halen.

Van mono tot Dolby Atmos

Een goed geluid levert een extra dimensie op aan de beleving van een film of serie. Van mono, stereo, Dolby Surround, 5.1, Dolby True HD, DTS HiRes, DTS HD MA tot aan de nieuwste extensies als Dolby Atmos en DTS:X. Het is een ware revolutie in beleving, maar wat is het verschil? Ook hiervoor moeten we terug naar de beeldbuis, waarbij mono en later stereo de standaard waren. In de jaren ‘90 kwam daar verandering in met een film zoals Jurassic Park, die DTS geluid introduceerde. De T-rex bulderde de bioscopen plat met knallende subwoofers en gedetailleerder geluid. Met de introductie van de DVD kwamen de Dolby Digital 5.1 en DTS ook thuis binnen het luisterbereik. Later aangevuld met de HD varianten voor Blu Ray en HD DVD; Dolby True HD en DTS HD MA. Het verschil zit hem in de bitrate of liever gezegd; de mindere compressie. Daardoor is er meer geluidsinformatie beschikbaar en klinkt het geluid voller, dieper en veel gedetailleerder. Met Dolby Atmos en DTS:X worden aan de HD formaten extra informatie voor extra (virtuele) speakers toegevoegd, waardoor er een nog ruimtelijker geluid ontstaat. Het geluid omarmt je dus nog meer en komt van alle kanten. Hier geldt dat de bron goed moet zijn met voldoende bitrate en een goede mix. Dit zal per film of serie meer of minder effect hebben.
 


Het geluid dat T-Mobile Thuis levert, hangt af van de aangeboden bron. Dit is bij de meeste kanalen en video on demand services stereo of Dolby Digital 5.1. Vergelijkbaar met andere streamingdiensten. Sommige streamingdiensten voegen bij Dolby Digital een Atmos vlag toe. Dit is echter niet de ongecomprimeerde versie, zoals bij een 4K Ultra HD Blu Ray, maar een beperktere streaming versie. Dat haalt niet weg dat het geluidsveld wel breder is.

Tv-geluid of externe speakers

Geluid weergeven kan op veel verschillende manieren. Het tweaken van zo’n apparaat kan nog eens een gigantisch verschil maken. Ook bij tv-geluid. Al bieden de meeste tv’s maar magere geluidskwaliteit, ondanks gimmicks als Dolby Atmos. De gebruikte versies op tv’s zijn vaak basic en zeer beperkt.

Extern zijn er veel opties. Een veelgebruikte optie is de ruimtebesparende soundplate of soundbar, waarbij geldt dat er veel verschillen zijn in wat ze kunnen weergeven. Bedenk dus goed wat je met het geluid wil bereiken. Wil je een simpele soundbar die het tv-geluid iets beter weergeeft, dan kun je vaak uit de voeten met een eenvoudige, relatief goedkope soundbar. Deze zijn beperkt in opties en instellingen en hebben vaak niet veel speakers, waardoor er niet meer in zit dan stereo weergave. 

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Let vooral goed op het aantal speakers en wat ermee weergeven kan worden. Dit varieert van een 2 speaker versie (2.0), surround met basgeluid via een subwoofer (2.1), tot aan sets met een grote hoeveelheid aan speakers en zelfs (virtueel) uitgevoerde 5.1 speakers of hoger, die Dolby Atmos en DTS:X goed kunnen weergeven (7.1.2 of meer). Daarbij zijn ook versies met draadloze achterspeakers. Let daarbij goed waar je de speakers plaatst en hoe je deze instelt. Bij de middenklasse en hogere klasse sets heb je hulpmiddelen waarmee de set zichzelf automatisch optimaal kan instellen.

Er is altijd meer en beter. Een versterker met speakers levert doorgaans nog altijd een beter totaal resultaat op. Dit heeft vaak te maken met de betere mogelijkheden voor het plaatsen en kiezen van beter passende van onderdelen van jouw speakerset. De keuze is persoonlijk en luister daarom altijd naar een bepaalde set voor aanschaf. Ook de omgeving heeft invloed en speelt hier dus een belangrijke rol.

ARC, synchronisatie en meer 

Soms kan het geluid bij overdracht tussen apparaten vertraging oplopen. Vaak is dit op 1 van de apparaten in te stellen. De meeste soundbars, soundplates en versterkers hebben in de instelling de mogelijkheid om de vertraging in het geluid te compenseren, zodat het beeld en geluid weer gelijk lopen. 

ARC (Audio Return Channel) kan ook helpen. Dit maakt het mogelijk om op de betreffende poorten beeld in 1 richting en geluid in beide richtingen over dezelfde HDMI kabel te sturen. De meeste aansluitingen kunnen namelijk maar 1 richting op werken. Met ARC kan geluid ook weer teruggegeven worden en afgespeeld worden op de geluidsinstallatie. Dit scheelt weer extra kabels en maakt het makkelijker om alle apparaten, inclusief tv, centraal op de geluidsinstallatie aan te sluiten. Hiermee heb je dus optimaal geluid, omdat dit altijd via de geluidsinstallatie loopt.

Het loont - net als bij tv - om de geluidsinstellingen eens goed te doorlopen. Naast de eerdergenoemde mogelijkheid van het automatisch instellen kun je ook hier een hoop aanpassen. Hierbij zijn - ook weer net als bij tv - een hoop geluidsverbeteraars, zoals ‘stemmen verbeteren’ en ‘MP3 geluid verbeteren’. Het advies is om hiermee te spelen, maar zoveel mogelijk uit te zetten. Een goede bron levert doorgaans een veel beter resultaat, dan een slechte bron ‘verbeteren’.

Hoe sluit ik mijn apparatuur aan?

Met alleen apparatuur kom je er niet. Verbindingen moeten kwalitatief goed en passend zijn. En hoewel bepaalde kabels hetzelfde lijken, zijn deze van binnen totaal anders en kan dit veel invloed hebben op het resultaat. Vaak wordt dit aangeduid met een versienummer. Des te hoger het versienummer, des te meer er ondersteund wordt. Veelvoorkomende kabels zijn:
 


UTP/CAT5 (of hoger): Een kabel om de T-Mobile tv decoder te verbinden met de router. Hogere versies als CAT6 of 7 kennen een hogere bandbreedte. Ook heb je de s veries (shielded). Dit betekent dat de kabel afgeschermd en dus minder storingsgevoelig is..

HDMI: De standaard voor het voortbrengen van digitaal beeld- en geluidsignaal. Ook bij de T-Mobile boxen. Inmiddels zijn er legio varianten van. Ze zien er allen hetzelfde uit, maar inhoudelijk ondersteunen de nieuwste versies onder andere 4K beeld, HDR lagen en Dolby Atmos. Dit heeft te maken met de hogere bandbreedte die de kabelversie biedt. De meeste hogere versies zijn ook te gebruiken als de aansluitingen op een apparaat dit nog niet ondersteunen. Een belangrijk punt, want zowel de aansluiting op het apparaat als de kabel moeten geschikt zijn voor de betreffende versie om het optimale eruit te halen. 

Toslink/SPDIF: Dit is een glasvezelkabel dat voor geluid gebruikt wordt. Niet alle decoders ondersteunen dit. Doorgaans geeft dit kabeltje tot Dolby Digital 5.1 door. Voordeel is dat dit een dunne kabel is en veel apparaten hiermee overweg kunnen. Dit is vooral een alternatief voor oudere apparaten, die nog niet over (de juiste) HDMI beschikken. 

Tulp of Cinch: Dit zijn de welbekende ronde pluggen die iets weg hebben van de gelijknamige bloem. Meestal gebruikt voor geluid (rood en wit of rood en zwart) en ook geschikt voor beeldsignaal (geel). Nadeel is dat voor ieder kanaal een eigen kabel nodig is, waardoor het al snel een dikke brei aan kabels wordt. Zo heb je voor 5.1 geluid 6 kabels nodig. Laat staan wat het aantal kabels is als je een nog vettere set met nog meer speakers hebt.

Op sommige T-Mobile decoders is er een mogelijkheid om de versterker of tv aan te sluiten via tulp, maar dit beperkt zich tot 2 kanalen en dus stereogeluid.

Natuurlijk zijn er nog meerdere varianten denkbaar, zoals scart en DVI, maar deze komen niet vaak voor en zijn vooral op oudere apparaten te vinden. Sommige oudere T-Mobile decoders ondersteunen scart kabels nog.
Bij kabelmaatschappijen wordt doorgaans coax gebruikt om tv signaal door te geven. Aangezien T-Mobile enkel via DSL en glasvezel aanbiedt is dat voor dit topic niet relevant.

Kijk naast de versies ook naar de kwaliteit kabel. Zeker bij ‘analoge’ kabels - bijvoorbeeld tulp - is dit belangrijk om een betere kwaliteit overdracht en weergave te hebben, maar ook bij ‘digitale' kabels - bijvoorbeeld HDMI -  kan er een verschil zijn. Dat wil zeggen; een beperking van het verlies. Je hoeft daarbij echt niet de duurste versie te nemen voor een optimale ervaring, maar let wel op welke versie je hebt en wat de kwaliteit is. 

Issues met je externe audio apparatuur?

Nu je weet welke opties er allemaal zijn en hoe het werkt, kan het natuurlijk zijn dat wat externe audioapparatuur aanschaf of al hebt aangeschaft en je problemen ervaart. Zo kan het zijn dat het geluid van je apparatuur er opeens mee ophoudt. Er zijn enkele punten waar je zelf eerst mee uit de voeten kunt, voordat je aan de bel trekt. Daar komen ze:

1)Werkt het geluid wel als je als je de apparatuur loskoppelt en puur het geluid van de luidsprekers van de tv gebruikt?

Nee? controleer zowel de mute functie van de tv als die van de TV Box. Doet het geluid van de luidsprekers van de tv het wel? Ga dan verder vanaf stap 2.

 

2)Kijk per issue welke handeling je het beste kun verrichten.

Issue met SPDIF / Optisch? 

Wissel in het menu de AC3/Stereo instelling:

1.Instellingen
2.Video en Audio
3.Audio Uitgang
4.Pijltjes links/rechts


Issue met Tulpstekkers? 

Voer een powerflip van de TV Box(en) uit.

1.Haal de stekker uit het stopcontact
2.Wacht minimaal 10 seconden.
3.Stop de stekker weer terug.


Issue met 3.5mm jack aansluiting?

Probeer een andere kabel. Als een andere kabel niet werkt, voer dan een powerflip uit zoals hierboven.

 

Nog steeds issues? Maak dan een topic aan en geef bij ons aan welke stappen jij al hebt geprobeerd.


Als je nu niet álles over externe audioapparatuur weet, dan weten wij het ook niet meer. Vragen of andere tips? Laat het dan zeker hieronder weten! 🎈

.


Prachtig idee en supermooi overzicht van alle ins en outs aangaande externe audio! 😄


@Jason jij hebt natuurlijk een volledige set bandapparatuur in jouw woonkamer staan, waarbij de begintune van GTST de tussenmuur met jouw buren al wegblaast?!


Reageer