Skip to main content

Nog geen jaar na de release van de S20 ziet de Samsung Galaxy S21 nu het levenslicht. In een aantal opzichten doorbreekt deze telefoon de trend van de steeds betere specificaties van de afgelopen jaren en doet op sommige vlakken een stapje terug. Maar is dat erg? En heeft Samsung de juiste keuzes gemaakt om de prijs te kunnen drukken?

 

 

Samsung, open u!

Nog vóór je het doosje opent, valt op dat deze nog maar de helft in hoogte is. De reden is het ontbreken van een lader. De gedachte hierachter (“iedereen heeft er nog wel eentje liggen”) is logisch en ook milieu- en prijstechnisch is de keuze best begrijpelijk, maar de meeste laders die je thuis in een la tegenkomt, halen niet de 25 Watt die de S21 ondersteunt. Laad je je telefoon altijd ’s nachts op, dan is dat natuurlijk geen probleem, maar als je dat een keer vergeet, is het wel zo handig als je voor vertrek snel even kunt bijladen.

Pak je de telefoon erbij, dan zie je een strak ontwerp, een scherm met dunne randen en een selfiecamera die los van de rand in het scherm zit. Naast ontgrendelen met een patroon of pincode kun je zowel gezichtsherkenning als de vingerafdrukscan tegelijkertijd instellen. Dat is in tijden van mondkapjes erg prettig. Beide functies werken vlot en staan genoeg marge toe zodat je niet onterecht de toegang wordt geweigerd. De achterkant stelt in eerste instantie wat teleur: de keuze is gevallen op mat plastic. Dat voelt toch wat minder luxe voor een toestel uit de topserie, al ben je dat met een hoesje eromheen snel vergeten. Maar het opvallendste uiterlijke kenmerk vind je linksboven. In plaats van een losse verhoging voor de camera’s zit deze vast aan de rand en dat oogt mooi. Verder zit er 5G-ondersteuning op, is er ruimte voor twee simkaarten en kun je eSim gebruiken.

 

Beeld en geluid

Het scherm is een goed voorbeeld van een stapje terug. Had zijn voorganger nog een scherm van 1440x3200 pixels, de S21 moet het doen met iets meer dan Full HD (1080x2400). Toch mag dat de pret niet drukken. Er blijft genoeg scherpte over en met de helderheid en kleuren is niets mis. Het wit had iets witter gemogen, maar door de OLED-techniek is zwart ook echt zwart. Bij nachtelijke filmscĂšnes gaat het duister naadloos over in de rand van het scherm. De camera zit niet in de weg en valt nauwelijks op. Ook de Dark Mode komt zo goed uit de verf. Met een refresh rate tot 120 Hz gaat scrollen erg soepel en blijven teksten goed leesbaar bij beweging. Het geluid klinkt erg ruimtelijk en sleurt je zo de film in, al komt het midden (spraak) daardoor wel wat in het gedrang. Oortjes worden niet meegeleverd en een 3,5mm-aansluiting ontbreekt, maar dat geeft de liefhebber de gelegenheid om eens verder te kijken dan wat er voorheen standaard in de doos zat. Zo is de S21 de basis voor een pakket dat je naar wens (en prijs) zelf kunt samenstellen.

 

Say Galaxyyyyy


Op de achterkant prijken drie camera’s waardoor je optisch kunt inzoomen, dus zonder kwaliteitsverlies. De groothoeklens leent zich natuurlijk goed voor landschapsfotografie. Ook van dichtbij mag het resultaat er zijn: het diepte-effect is prachtig, zeker in de portretstand. Wel verliest de camera de focus snel bij beweging, maar dat kan een software-update oplossen. De nachtstand is indrukwekkend. Ook bij heel weinig licht worden kleuren natuurgetrouw weergegeven. De camera aan de voorkant is een stuk kleiner, maar doet met 10 megapixel weinig onder voor zijn grote broers achterop. Een minpuntje is het ontbreken van een SD-kaartslot, waardoor de opslag niet uit te breiden is. Als je veel foto’s en video’s maakt of ontvangt, zul je soms de bezem erdoor moeten halen, al duurt het met 128 of 256 gigabyte wel even voor het zover is.

 

Conclusie

Voor een zachter prijsje heeft Samsung wat concessies gedaan, maar dat zijn wel de juiste. Het scherm voldoet prima en de camera’s verdienen een ruime voldoende. Van de afwezigheid van accessoires zullen weinigen wakker liggen. Het is misschien zelfs een voordeel dat je zelf bepaalt hoe duur je het maakt: zijn een snellere lader en goede oortjes een extra uitgave waard, dan koop je ze erbij. Dat maakt de Samsung Galaxy S21 een geschikt toestel voor wie niet te diep in de buidel wil tasten voor een toptelefoon, bereid is om op bijzaken iets toe te geven, maar zeker wil zijn dat op de kern van de telefoon niet bezuinigd is. Bovendien kan hij even mee: Samsung belooft drie jaar lang functionele updates en vier jaar beveiligingsupdates.

V Strakke vormgeving (camera’s)
V 5G-ondersteuning
V Dual sim en eSim
V Scherm (refresh rate)
V Camera’s
V Prijs/kwaliteitverhouding
V Updatebeleid

X Geen lader + oortjes
X Plastic achterkant
X Geen SD-kaartslot en 3,5mm-aansluiting

TMTVreviews

Mijn complimenten đŸ‘đŸ»


@TMTV 

Bedankt voor de review, dit wordt mijn volgende telefoon en goed om er al wat over te lezen 🙂


Wow! Mooie review zeg. En prachtige foto's @TMTV . “Pakt stuk fruit”.


Dank voor de complimenten! Het testen viel gelukkig samen met prachtig winterweer. @TAVL Het fruit op de foto zou ik laten liggen, dat is plastic decoratiefruit ;-P.


Reageer