The Fold en Flip deden begin 2019 hun intrede. Inmiddels is dit de derde generatie lijn van toestellen met een opvouwbaar scherm. Dit soort toestellen zijn daarbij niet nieuw. Al in de jaren 90 waren de eerste telefoons beschikbaar die je open kon klappen. De ene kant een scherm, de andere kant een toetsenbord. Tegenwoordig is een toetsenbord volledig in het scherm geïntegreerd, waarmee dat concept niet eens zo heel erg is veranderd. Maar biedt het ook meerwaarde?
Zij’de open?
Bij het open maken van de verpakking oogt de telefoon wat lomp. Dit komt mede door de plastic houder ter ondersteuning van het toestel. Maar daarbuiten is het toestel zwaarder en dikker dan we tegenwoordig gewend zijn. Niet helemaal gek, want dit toestel is immers niet zoals andere toestellen. Dichtgeklapt is er 1 zijde alsnog een scherm te zien, zodat je – net als de oude openkapbare toestellen – kunt zien wie er belt, een berichtje kunt lezen of jezelf kunt zien bij het maken van een selfie. Het is geen groot scherm, maar dat is het doel ook niet van dit spiekbriefje.
Het design oogt metjes en typisch Samsung met ronde vormen. De eerste blik op het scherm ziet er goed uit, maar ook dat is niet echt een verrassing. Wat bij het openklappen wel direct opvalt is de vouw in het 6,7” hoge resolutie AMOLED scherm. Verwacht, maar het blijft er altijd wat fragiel uit zien. Alhoewel het wel minder zichtbaar lijkt als bij de Samsung Galaxy Fold (generatie 1) die ik indertijd testte. Dat is een pluspunt, maar tegelijkertijd een minpunt. De zichtbaarheid van de vouw blijft wel zichtbaar. Zeker bij bepaalde kijkhoeken. Toch blijft het leuk om mee te spelen en dat telt mee. Het scherm oogt des te meer prettig door de 120Hz verversing. Iets dat steeds meer toestellen hebben. Zeker in het midden en hoge segment. Het zorgt voor scherper en gedetailleerde ogende beelden bij beweging, zoals het scrollen op een pagina of het bekijken van een film of sportwedstrijd. Dat is hier niet anders.
Wa kunde gij?
De Samsung Galaxy Flip Z3 heeft 8 GB werkgeheugen en een Qualcomm Snapdragon 888. Daarmee kan deze telefoon prima meekomen met andere smartphones. De opslagcapaciteit is beschikbaar in 128Gb of 256Gb en dat zal voor de meesten meer dan genoeg zijn om voorlopig vooruit te komen. En zo werkt het ook. Een mooi snel toestel dat goed in elkaar zit. Het is te merken dat Samsung gestaag verder gaat met de ontwikkelingen in dit type toestel. Hoewel de verschillen tussen toestellen tegenwoordig minder groots zijn als bij de introductie van de smartphone is het wel degelijk waarneembaar. De accu blijft wel wat achter. Daar waar menig high end toestel tegenwoordig richting een 4000mAh accu gaat, blijft de Flip Z3 steken op 3300mAh. Dat is bijzonder gezien het toch wat grofere uiterlijk en ook gezien de 2 schermen die gevoed moeten worden. Ik had er in de praktijk geen last van, maar kan me voorstellen dat dit voor grootverbruikers van mAh toch krap aan zal voelen. Een voordeel hierbij is dat de Flip draadloos geladen kan worden en de beschikking heeft over snelladen.
Kiekskes
Zoals tegenwoordig standaard in het midden en hoge segment is een grote puist aan camera’s. De vraag os wat nu de voorzijde of achterzijde is. Voor selfie’s is er een 10MP camera, waarbij de notch (helaas) niet ontbreekt. Op de ‘achterzijde’ zijn slechts twee camera’s te vinden. Iets dat opvalt. Zeker met het stevige prijskaartje voor deze gadget. Ook het aantal Megapixels valt op. Hier doet het toestel niet mee in het steeds hoger aantal pixels om meer informatie in de beelden te stoppen. Beide camera’s blijven steken op 12 megapixels. Daar waar in de markt toch al snel 30+ megapixels voor de hoofdcamera geldt. Dat betekent natuurlijk niet dat de foto’s slecht zullen zijn. Hier tellen meer specificaties mee, maar toestellen uit een eenzelfde prijsklasse, zoals de iPhone 12 Pro, Samsung Galaxy S21+ en de OnePlus 9 Pro bieden hier toch echt meer.
Het beperkte aantal megapixel zorgt bij een gemiddeld plaatje voor een aardig goed beeld, maar zodra ik ging spelen met zoom, kwam er toch een matig resultaat uit. De foto's werden zienderogen minder, waarbij detail verloren ging en er een grof beeld over bleef.
Dichtgeklapt
Al met al is en blijft de Samsung Galaxy Flip Z 3 een leuke gadget, maar is er een beperkte meerwaarde voor het opvouwbare scherm. Het blijft natuurlijk wel tof om – net als vroeger – je toestel blits open te klappen en te bellen. Desondanks oogt de Flip mooi, maar wat lomp. Het hoofdscherm kan prima meedoen met andere Pro of Plus toestellen. Toch blijft die vouw een dingetje. In die zin zie ik meer in de Samsung Galaxy Fold, waarmee je een grootser oppervlak creëert.
Wat is goed?
V Hoge resolutie AMOLED scherm
V 120Hz
V Overall design
V 5G ondersteuning
V eSIM
Wat kan beter?
X Accucapaciteit
X Camera’s
X Zichtbaarheid vouw in scherm