Op 9 september 2021 werden de Reno6 en zijn grote Pro-broer met deze video gepresenteerd en vanaf dat moment waren ze meteen te koop. De Oppo-fans grepen natuurlijk direct hun kans, maar misschien twijfel je nog. Wat kan hij allemaal? Wat zijn de verschillen met zijn voorganger? En wat maakt hem zo bijzonder? In deze review wordt de nieuwe telefoon niet opengemaakt, maar wel ontleed.
Eyecatcher
We zijn het inmiddels van Oppo gewend: je koopt een toestel met alles erop en eraan. In het doosje vind je een 65 Watt-oplader waarmee je telefoon in no-time vol zit en een transparant hoesje dat het mooie design (zo meteen meer) niet verhult. Zelfs aan oortjes is gedacht en de screenprotector hebben ze er al zorgvuldig voor je op geplakt. De voorkant is bijna een en al scherm met alleen onder een iets dikkere rand en linksboven een selfiecamera. In tegenstelling tot de Reno5 moet deze het zonder 3,5mm-aansluiting stellen, een trend die met draadloze oortjes en koptelefoons onomkeerbaar lijkt. Draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden, net als het plaatsen van een micro-SD-kaart, dus als 128GB aan de krappe kant is, is de Pro-versie met 256GB (en 4GB extra werkgeheugen) misschien meer iets voor jou. Met het juiste abonnement heeft hij wel 5G (onderaan staat een speedtest op het T-Mobile netwerk) en hij kan twee simkaarten herbergen, maar geen eSim. Thuis ondersteunt hij het nieuwe WiFi 6. Gezichtsherkenning en een vingerafdrukscan mogen natuurlijk niet ontbreken. Die laatste zit wel wat aan de lage kant, waardoor je er soms naast zit.
Enerzijds lijkt Oppo voor het design naar de concullega’s uit Cupertino te hebben gekeken. Na jaren van een gebogen ontwerp is de Chinese fabrikant nu eveneens overgestapt naar rechte zijkanten. De achterkant is daarentegen erg bijzonder. Het glas heeft een fijne textuur en voelt daardoor heel zacht aan. Ook de kleur laat zich niet in één woord vangen. Onder de naam ‘Oppo glow’ heeft Oppo een subtiel gespikkelde lichtblauwe kleur ontwikkeld met een gloed die verandert als je de telefoon onder een andere hoek bekijkt. Als je hem draait, verandert het zelfs in een paarsachtige kleur. Het glas rondom de drie camera’s sluit daar naadloos bij aan. Het wit aan de randen verandert in lichtblauw in het midden. Zo’n mooi design verdient een doorzichtig hoesje. Gelukkig zit dat erbij.
Software, beeld en geluid
Als je het toestel aanzet en de installatie bent doorgekomen, komt een zee aan voorgeïnstalleerde apps je tegemoet. Nu zul je er daarvan best een paar gaan gebruiken, maar sommige ook niet. Die kun je wel verwijderen (of in elk geval uitschakelen), maar het zou netter zijn om apps die je wel wil hebben te downloaden dan apps die je niet wil te moeten verwijderen. Verder is Android 11 wat je van Google mag verwachten, met een snufje ColorOS 11.3 van Oppo zelf, waarmee je het een en ander aan het uiterlijk kunt aanpassen. De komende jaren zit je goed, want je mag in de toekomst twee grote upgrades verwachten en je bent drie jaar lang verzekerd van beveiligingsupdates.
Het scherm is met 2400x1080 pixels Full HD en laat veel detail in de kleuren zien, die ook nog eens goed in balans zijn. Dankzij het OLED-scherm blijven de zwarte delen in films en in de Dark Mode ook echt zwart. Dat kijkt in een donkere omgeving erg prettig. Buiten komt het scherm in helderheid niets te kort. Als je in het zonlicht foto’s maakt, is het resultaat nog duidelijk te zien. Qua refesh rate zit deze telefoon er een beetje tussenin. Van 60Hz is nu wel afscheid genomen, maar waar sommige verdubbelen, blijft de Reno steken op 90Hz. Hoewel optisch de meeste winst in die eerste stap lijkt te zitten, was het mooi geweest als Oppo had doorgepakt naar de 120. Nu is er op dit vlak weinig vooruitgang ten opzichte van de 5.
De geluidskwaliteit valt wat tegen. Als je het toestel horizontaal houdt en muziek luistert of een filmpje kijkt, verwacht je mooi ruimtelijk stereogeluid. In plaats daarvan komt alles uit de onderste luidspreker en dus van één kant. De bovenste zwijgt in alle talen. Via oortjes, koptelefoons of externe speakers heb je dit probleem niet.
Camera's
De camera’s zijn met z’n drieën, eentje minder dus dan op de Reno5, maar die monochromecamera kun je best missen. De autofocus reageert snel en is nauwkeurig voor haarscherpe foto’s. Met 5 en 10x zoom verlies je natuurlijk details, maar ook op 2x komt er een lichte waas over de foto te liggen, waardoor je hem niet te ver kunt uitvergroten zonder dat je dit ziet. De portretstand laat niets te wensen over. Zowel met de camera’s achterop als die aan de voorkant kan hij voor- en achtergrond goed uit elkaar houden en een mooi diepte-effect creëren. Met de automatische instellingen zijn sommige foto’s wel wat aan de felle kant, terwijl het resultaat in de nachtstand juist iets donkerder is, maar dat is met de vele instelmogelijkheden makkelijk goed te maken, ook achteraf. De ultragroothoeklens doet het uitstekend met maar weinig vervorming aan de zijkanten, al is de 8 megapixel aan de lage kant. Voor macrofoto’s geldt dat met maar 2 megapixel ook, maar het resultaat is zeker niet slecht:
Conclusie
Al met al is de Oppo Reno6 een prima telefoon. Vooral portretfoto’s worden prachtig, het scherm laat alles mooi zien en je hebt vanaf de start een compleet pakket. Toch laat hij ook ruimte voor verbetering. Zo is het scherm weinig vooruitgegaan, laat het geluid een steekje vallen en mist hij wat extraatjes die je elders in deze prijsklasse wel vindt. Maar misschien maakt dat je allemaal niets uit en ben je wel verliefd geworden op het schitterende design. Dan vergeef je hem die kleine schoonheidsfoutjes meteen.
V Oogstrelend ontwerp
V Camera’s (portret)
V Snelladen
V 5G, Dual sim, WiFi 6
V Accessoires meegeleverd
X Geluid
X Mist extra’s
X Geen micro-SD-kaartslot
TMTVreviews