Beantwoord

IPv6: Wanneer? (De 2021-editie)

  • 4 November 2021
  • 67 reacties
  • 12341 Bekeken

Reputatie 2

Ik kwam vanavond een artikeltje tegen dat Logius, de overheidsinstantie voor IT, aangeeft dat alle overheidsdiensten per 31 december zowel via IPv4 als IPv6 bereikbaar moeten zijn. Ik herinner me diverse topics vanuit het verleden in dit forum die allemaal geen verandering hebben gebracht. Diverse redenen passeerden de revue; het staat nog niet op de planning, de Zyxels hebben moeite met IPv6, ik meen me zelfs een topic te herinneren waarin het werd afgedaan als een ‘luxe feature’.

We zijn inmiddels zo’n 2 jaar verder sinds het laatste topic dat ik me kan heugen. Zeker onder de ‘goed ontwikkelde landen’ beginnen we inmiddels achter te lopen met de adoptie van dit protocol.

De noemer ‘budgetprovider’ - voor zover jullie dat willen uitstralen - is wat mij betreft ook geen excuus meer. Een van de redenen dat Nederland achterblijft is juist omdat er zo weinig gebeurt bij de providers die grote aantallen klanten hebben.

En nee, ik heb het - voor de duidelijkheid - over native IPv6 routering, direct vanuit T-Mobile. Ik weet dat er tunnelbrokers bestaan, maar daar kleven ook nadelen aan.

Om nog een andere vraag voor te zijn: Er zijn inmiddels al hostingproviders die tegen goedkopere tarieven IPv6-only diensten aanbieden. De IPv4-addressen raken op en ja, dat horen we al jaren, maar zeker nu IoT voet aan de grond krijgt is dit vroeg of laat een feit. Er zijn nu al providers die vaste klanten via CG-NAT aansluiten voor IPv4. Dus de vraag ‘waarvoor heb je het nodig’ is niet meer relevant in mijn ogen. Nog daargelaten dat IPv6 efficienter is (en andere voordelen heeft).

Dus opnieuw mijn vraag: wanneer komt dit? Hoe lang gaan jullie dit nog ‘aankijken’? De wereld beweegt, T-Mobile staat stil. Ik wil geen reactie met ‘zodra we meer weten, hoor je het als eerste’. Dat horen we namelijk al jaren.

icon

Beste antwoord door Lisa 5 November 2021, 12:16

Bekijk origineel

This topic has been closed for comments

67 reacties

Reputatie 2

DHCPv6

/48 op WAN zijde

/64 op LAN

Hier vooralsnog niets vanuit de DHCPv6 server, dus nog even geduld hebben.

Hoe is de performance via v6 ?

Niet heel stabiel - maar dat zou zeker ook aan het tunnelen kunnen liggen, al het V6 verkeer is natuurlijk “verpakt” in v4 pakketten.

Niet heel stabiel - maar dat zou zeker ook aan het tunnelen kunnen liggen, al het V6 verkeer is natuurlijk “verpakt” in v4 pakketten.

Oef! 6in4, niet iets om over naar huis te schrijven dus. Mag hopen dat het niet bij 6in4 blijft.

 

Bij mij sinds kort glasvezel van t-mobile in de straat.

Toch maar even gekeken of daar ook ipv6 op zit.

Kwam ik bij dit topic uit.

Helaas, dus geen native ipv6 op die lijn.

Dan maar een pakket bij Solcon.

Het is natuurlijk schandalig dat een serieuze ISP hier geen enkel plan voor heeft. Kom op T-Mobile, jullie doen het nu goed, maar die positie blijft niet als je dit soort ontwikkelingen niet volgt!

Reputatie 7

Hi guys, ik hoop dat hier over een tijdje meer bekend over is! Zoals ik eerder aangaf, verwacht ik dit niet op de korte termijn. Maar weet dat zodra wij hier iets over horen, wij dat gelijk met jullie delen! 💪

Reputatie 3

Hi guys, ik hoop dat hier over een tijdje meer bekend over is! Zoals ik eerder aangaf, verwacht ik dit niet op de korte termijn. Maar weet dat zodra wij hier iets over horen, wij dat gelijk met jullie delen! 💪

Bij de overheid is IPv6 zelfs verplicht per 31-12-2021 https://www.logius.nl/actueel/vanaf-31-december-moeten-websites-en-e-mails-van-overheidsinstellingen-bereikbaar-zijn-ipv6

Hoeveel jaren wordt er al niet om gevraagd? De conclusie is dus dat vanuit T-Mobile niks gebeurd. Misschien moet de ACM dit gaan afdwingen om jullie in beweging te krijgen?

Reputatie 7
Badge +14

Die regelgeving is bedoeld voor de overheids instanties. Die moeten zorgen dat (naast ipv4) de overheids websites OOK via IPV6 bereikbaar zijn. Er is geen wetgeving die vereist dat internet aanbieders aan consumenten ook V6 ondersteunen. Maar logisch is natuurlijk dat alles een keer IPV6 gaat ondersteunen. Als je het NU wilt zul je een andere aanbieder moeten kiezen.

Reputatie 4

IPv6 Deployment Passes Another Milestone (internetsociety.org)

 

IPv6 Deployment Passes Another Milestone

 

maarr…. wanneer tmobile

Reputatie 3

@helpdesk Misschien kunnen jullie hieruit inspiratie halen mbt vragen over IPv6 https://ipv6bingo.com/

Teleurstellend dat er nog altijd geen zichtbare ipv6-plannen zijn…!

Reputatie 3

Eigenlijk moet de titel van dit topic in 2022 veranderd worden. Of per topic een jaartal, dan hoeft de helpdesk alleen maar hun standaard antwoord te copy/pasten:

 

IPv6: Wanneer? (De 2021-editie)

IPv6: Wanneer? (De 2022-editie)

IPv6: Wanneer? (De 2023-editie)

IPv6: Wanneer? (De 2024-editie)

IPv6: Wanneer? (De 2025-editie)

..

IPv6: Wanneer? (De Sint Juttemis-editie)

Eigenlijk moet de titel van dit topic in 2022 veranderd worden. Of per topic een jaartal, dan hoeft de helpdesk alleen maar hun standaard antwoord te copy/pasten:

In tegendeel, het antwoord blijft het zelfde.

Al zou inmiddels een datum bekend zijn wanneer het (al dan niet in fases) wordt uitgerold dan nog is het afwachten tot het wordt aangekondigd via de diverse platformen en/of media. 

D.w.z. al zou men bij de klantenservice inmiddels meer weten, dan nog zullen ze moeten wachten tot en met de officiële aankondiging.

Begrijp me overigens niet verkeerd, ook ik kijk enorm uit naar IPv6 en moet het nu maar doen met een IPv6 tunnel, maar als het er (nog) niet is …...

Reputatie 4

Om hier even op in te haken…. zojuist spinde ik bij Hetzner een vm op en zag dat ik 61 cent moest betalen voor een ipv4. Nu kan dat natuurlijk een bepaald verdienmodel zijn maar we kunnen het er allen over eens zijn dat ipv4 gewoon op is.

Een decennium terug werd door grote partijen World IPV6 Day gedaan. Dit om ipv6 verder te promoten. Ergens hoop ik dat ze dat nog een keer gaan doen maar niet alleen om het te promoten maar ook door hun sites via ipv4 onbereikbaar te maken. Een dergelijke actie zou meteen duidelijk maken welke partijen hun zaakjes wel op orde hebben en welke niet.

Maar goed, op orde of niet. Wat ik veel erger vind is dat T-Mobile geen enkele intentie laat zien tot op heden. Dit doet me zelfs vermoeden dat T-Mobile liever verder wil gaan met de mobiele tak waar ze nog kunnen wegkomen met CG-NAT en het hele thuis internet willen afstoten.

@Gerrit078 ipv6 tunnels zijn voor veel mensen geen optie. Een netflix gaat daarover piepen bv omdat ze vinden dat je ineens uit een ander land komt. En ja, dat kan je weer tegengaan door hun AAAA records te gaan filteren zodat alleen de A’s overblijven maar dat zijn vieze hacks.

Nog sterker, zulke rare dingen wil je niet doen omdat dat je eigen netwerk veels te complex maakt wat in theorie weer gevolgen kan hebben als je een netwerk bij een klant aan het debuggen bent. ‘Sorry jongens ik ben een uur bezig geweest en kwam erachter dat de fout in m’n eigen resolver zat dus ik moet opnieuw beginnen.’  Dat is niet verkoopbaar ;-)

Reputatie 3

De prijzen van IPv4 zullen steeds verder stijgen en steeds meer partijen zullen IPv4 als een optie gaan aanbieden.

@Marty_J Hetzner speelt in op de vraag van haar klanten, een aantal van hen vroeg om IPv6 only VM's net zoals TransIP dit gedaan heeft. De prijs die je bespaart met een IPv6 Only VM valt nog mee. Ook op LowEndBox kom je geregeld IPv6-only VM's tegen (al een paar jaar trouwens).

IPv6-day met IPv4-disabled? Denk dat een grote groep mensen niet vrolijk zal gaan worden, kijkende naar gaming zullen dan als het goed is al een hoop games niet werken, zelfs Twitch en Discord bieden (voor zover ik weet) nog geen IPv6 laat staan een aantal websites van gemeenten.

Dit doet me zelfs vermoeden dat T-Mobile liever verder wil gaan met de mobiele tak waar ze nog kunnen wegkomen met CG-NAT en het hele thuis internet willen afstoten.

Dus omdat niets wordt gemeld over IPv6 willen ze van Thuis af? Vreemd. Want als je kijkt naar zaken als het verbeteren van de Apps, de My T-Mobile omgeving, het aansluiten van nieuwe klanten zie je juist het tegenovergestelde.

 

 

@Gerrit078 ipv6 tunnels zijn voor veel mensen geen optie. Een netflix gaat daarover piepen bv omdat ze vinden dat je ineens uit een ander land komt. En ja, dat kan je weer tegengaan door hun AAAA records te gaan filteren zodat alleen de A’s overblijven maar dat zijn vieze hacks.

Vooralsnog werkt Netflix uitstekend (zonder filtering) via Hurricane Electric. Misschien iets mis met je subnet /64 of /48, maar wat ik sowieso gedaan heb is bij Maxmind mijn subnets laten wijzigen naar mijn woonplaats. Route48 heb ik naast HE draaien en nog niet geprobeerd met Netflix maar die was als ik het goed zag sowieso gebonden aan een plaats in Nederland.

 

Jaren geleden toen ik werkzaam was bij GlasOperator/Wisper en daarna Vodafone-Thuis, wat nu dus T-Mobile thuis is, hebben we al getest met native IPv6 (niet getunneld). Helaas deden de Draytek-modems toendertijd (modellen 1000 en 2130) IPv6 volledig in software, en daardoor was de performance om te huilen, dus toen was het hoe dan ook geen goed idee om het aan te zetten. De core was er toen geschikt voor, en zaken als de portal en mail ondersteunen al 9 jaar lang native IPv6. Hoe de huidige Zyxel en Huawei-modems het doen op IPv6 weet ik niet, maar ik gok dat er ook nog steeds 2130’s in omloop zijn die dan vervangen moeten gaan worden.

Nu ben ik al 7 jaar alleen maar gewoon klant en heb ik totaal geen recente informatie meer, en er zal ongetwijfeld een heleboel veranderd zijn sinds de kleur niet meer rood maar magenta is.

Reputatie 2

Het verbaast mij dat er duidelijk al een aantal jaren wordt gevraagd om IPv6 bij T-Mobile, maar dat er nog niets mee gedaan wordt. “Het is nog niet duidelijk of en wanneer ...” Nou ja, “of” lijkt mij wel duidelijk, je zult er op een gegeven moment echt niet meer omheen kunnen. Zeker nu ook steeds meer websites IPv6-only worden. Ik weet dat e.e.a. met tunnels kan worden opgelost, maar dat zijn natuurlijk geen echte oplossingen.

Wat moeten wij als klanten doen om dit echt goed onder de aandacht te brengen bij T-Mobile en ze in beweging te krijgen?

Reputatie 3

Tip voor T-Mobile medewerkers, is  nog gratis ook 😉

https://forumstandaardisatie.nl/ipv6-cursus

Tip voor T-Mobile medewerkers, is  nog gratis ook 😉

https://forumstandaardisatie.nl/ipv6-cursus

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor ICT-specialisten (network engineers, analysts, en application managers) werkzaam binnen de overheid. Het heeft een praktische inslag, zodat IPv6 in de dagelijkse praktijk kan worden toegepast.

Reputatie 3

Tip voor T-Mobile medewerkers, is  nog gratis ook 😉

https://forumstandaardisatie.nl/ipv6-cursus

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor ICT-specialisten (network engineers, analysts, en application managers) werkzaam binnen de overheid. Het heeft een praktische inslag, zodat IPv6 in de dagelijkse praktijk kan worden toegepast.

 

Je hebt gelijk, dit is alleen bedoeld voor ICT-specialisten.

Je hebt gelijk, dit is alleen bedoeld voor ICT-specialisten.

Binnen de overheid

Reputatie 2

De prefix 2a02:4250::/32 is volgens mij al wel toegewezen aan t-mobile thuis. Kan toch niet zo moeilijk zijn om deze dan beschikbaar te stellen over de tmobile thuis adressen. 
heb ook mobiel van tm en daar zit wel ipv6 op. Gevolg is dat veel internet niet via wifi maar mobiele data gaat omdat v6 voor v4 gaat 😬

 

Reputatie 3

De prefix 2a02:4250::/32 is volgens mij al wel toegewezen aan t-mobile thuis. Kan toch niet zo moeilijk zijn om deze dan beschikbaar te stellen over de tmobile thuis adressen. 
heb ook mobiel van tm en daar zit wel ipv6 op. Gevolg is dat veel internet niet via wifi maar mobiele data gaat omdat v6 voor v4 gaat 😬

 

Heeft TM Mobile al IPv6?

Reputatie 6
Badge +3

De prefix 2a02:4250::/32 is volgens mij al wel toegewezen aan t-mobile thuis. Kan toch niet zo moeilijk zijn om deze dan beschikbaar te stellen over de tmobile thuis adressen. 
heb ook mobiel van tm en daar zit wel ipv6 op. Gevolg is dat veel internet niet via wifi maar mobiele data gaat omdat v6 voor v4 gaat 😬

 

Denk dat het iets makkelijker gezegd is dan gedaan ;). 

Je hebt te maken met CPE’s, Wifi punten, STB, DHCP Servers, DNS Servers , TV Systemen, Voice Systemen Peering, Transit en ik kan nog wel even doorgaan. 

Dan heb ik het nog niet eens over de clients bij klanten thuis, niet alles kan met ipv6 overweg. Dus je moet voorzichtig zijn met uitrollen en kijken naar dualstack etc.

Denk dat er vast en zeker over wordt gesproken maar het wat meer voeten in de aarde. Dan iedereen denkt. 

Reputatie 3

De prefix 2a02:4250::/32 is volgens mij al wel toegewezen aan t-mobile thuis. Kan toch niet zo moeilijk zijn om deze dan beschikbaar te stellen over de tmobile thuis adressen. 
heb ook mobiel van tm en daar zit wel ipv6 op. Gevolg is dat veel internet niet via wifi maar mobiele data gaat omdat v6 voor v4 gaat 😬

 

Denk dat het iets makkelijker gezegd is dan gedaan ;). 

Je hebt te maken met CPE’s, Wifi punten, STB, DHCP Servers, DNS Servers , TV Systemen, Voice Systemen Peering, Transit en ik kan nog wel even doorgaan. 

Dan heb ik het nog niet eens over de clients bij klanten thuis, niet alles kan met ipv6 overweg. Dus je moet voorzichtig zijn met uitrollen en kijken naar dualstack etc.

Denk dat er vast en zeker over wordt gesproken maar het wat meer voeten in de aarde. Dan iedereen denkt. 

Never ending story dus. Verder is TM een prima legacy accessprovider