Multi Gb snelheden beschikbaar bij Odido

  • 28 November 2023
  • 170 reacties
  • 7535 Bekeken
Multi Gb snelheden beschikbaar bij Odido
Reputatie 7
Badge +8

We vinden dat Glasvezel er voor iedereen moet zijn. Daarom bieden we Glasvezel aan op zoveel mogelijk adressen in Nederland. Bij ons krijg je nu het snelste stabiele glasvezelinternet tot wel 8 Gbit/s. Up-en downloaden op z’n allersnelst. Met onze internetbundels kan je alle kanten op. Ontdek wat er kan op jouw adres en kies de snelheid die bij je past. Het kan ook zo.

 


 

Goed nieuws!

Vanaf vandaag kan je bij Odido kiezen voor snel, sneller of snelst. We breiden ons aanbod op Glasvezel namelijk uit met twee nieuwe snelheden van 2 Gbit/s en 8 Gbit/s. Dat betekent niet alleen nog meer keuze tussen internetbundels. De nieuwe snelheden zorgen ook voor een grotere bandbreedte met meer capaciteit en stabiliteit.

 

Kies de snelheid die bij je past.

Met onze verschillende snelheden kan je alle kanten op. Net wat je wil. De hoogste snelheid is tot wel 8 Gbit/s. Dat geldt voor downloaden én uploaden. Perfect voor thuiskantoren, cloudwerkers en dataslurpers. Hoeft het niet zó snel? Met 2 Gbit/s of 1 Gbit/s kan je ook uitstekend video’s kijken en gamen op meerdere apparaten tegelijk. In haarscherpe 4k of 8k. Ontdek wat er kan op jouw adres en kies de snelheid die bij je past.

 

Ontdek onze internetsnelheden

Internet 100
Voor als je alleen bent of met zijn 2’en. Kijk tv, stream Netflix of Spotify en check ondertussen je e-mail op je telefoon.

 

Internet 400
Voor als je met meer mensen bent, die tegelijk online wil: moeiteloos internetten, streamen en downloaden op meerdere apparaten.

 

Internet 1 Gbit/s
Voor gezinnen en gemiddelde thuiswerkers: video's op meerdere apparaten tegelijk in hoge resolutie streamen en downloaden, terwijl je online zit te gamen. 

 

Internet 2 Gbit/s
Voor gezinnen en veeleisende thuiswerkers: video’s kijken en online gamen op meerdere apparaten tegelijk, in 4k en zelfs 8k. Supersnelle verbinding met de cloud.

 

Internet 8 Gbit/s
Voor thuiskantoren en snelheidsduivels. Je kan ook heel grote bestanden vloeiend uitwisselen met de cloud. En moeiteloos buiten de deur verbinden met je thuisserver.

 

Hier lees je meer over onze nieuwe snelheden: Gigabit-internet: klaar voor de toekomst | Odido.

 

Benieuwd welke snelheid er voor jou beschikbaar is en de prijzen? Doe dan de postcodecheck op onze website. Heb je al een abonnement? Ga dan naar Mijn Odido of de Mijn Odido app. Je kunt hier gelijk je snelheid wijzigen mits het beschikbaar is!

 

Meer informatie over het nieuwe T-75 modem voor bij de 8 Gbit/s snelheid, vind je in dit topic: Zyxel T-75: hoe werkt het? | Odido community.

 

FAQ

Wat zijn de nieuwe glasvezelsnelheden die Odido aanbiedt? 

Odido biedt nu glasvezelsnelheden van 2 Gbit/s en 8 Gbit/s aan. 

 

Vanaf wanneer zijn deze snelheden beschikbaar? 

Vanaf 28 november 2023  

 

In welke gebieden zijn de nieuwe snelheden beschikbaar?

Odido is de grootste aanbieder van 100% glasvezelinternet in Nederland en kan de nieuwe snelheden bieden aan meer dan de helft van de gebieden waar wij nu al glasvezel leveren. Benieuwd of de snelheden in jouw omgeving worden aangeboden? Doe de postcodecheck. 

 

De nieuwe snelheden Odido zullen beschikbaar zijn in de gebieden waar we samenwerken met Open Dutch Fiber, E-Fiber en Primevest en grote delen van het KPN netwerk. Waar we glasvezelinternet aanbieden over het netwerk van Delta Fiber zal alleen de 2 Gbit/s internetbundel te bestellen zijn.  

 

Wat is het verschil tussen de twee snelheden? 

We vinden dat klanten van Odido altijd toegang moeten hebben tot de nieuwste technologische innovaties. Door de nieuwe snelheden aan ons glasvezel aanbod toe te voegen, hebben onze klanten nu keuze uit 5 verschillende internetbundels; van 100 Mbit/s tot wel 8 Gbit/s. Het is aan de klant om te kiezen wat het beste bij hun thuis situatie past.  
 

De nieuwe snelheden zorgen voor een grotere bandbreedte met meer capaciteit en stabiliteit; wat uiteindelijk leidt tot een nog betere netwerkervaring. 2 Gbit/s is uitermate geschikt voor video's kijken en gamen op meerdere apparaten tegelijkertijd in de hoogste 4k en 8k resoluties. Het abonnement met de hoogste snelheid van Nederland (8 Gbit/s) is uitermate geschikt gebruikers met een grote behoefte aan data. Bijvoorbeeld grote huishoudens, gebruikers met een grote behoefte aan een snelle verbinding met clouddiensten of een naadloze verbinding met een thuisserver. 

 

Bij hoeveel Nederlandse huishoudens zijn deze nieuwe snelheden beschikbaar? 

De nieuwe snelheden Odido zullen beschikbaar zijn in de gebieden waar we samenwerken met Open Dutch Fiber, E-Fiber en Primevest en grote delen van het KPN netwerk. Waar we glasvezelinternet aanbieden over het netwerk van Delta Fiber zal alleen de 2 Gbit/s internetbundel te bestellen zijn.  

 

Ik wil graag de 8 Gbit/s bundel, maar op mijn postcode kan ik maar tot 1 Gbit/s bestellen. Hoe kan dat? 

Onze nieuwe internetsnelheden zijn op veel glasvezelnetwerken beschikbaar. Maar niet op alle. Met de postcodecheck kan je zien welke snelheid, welk aanbod en welke abonnementsprijs je op dit moment kan krijgen op je adres.   

 

Wanneer kan ik ook 2 Gbit/s of 8 Gbit/s bestellen op mijn adres? 

We werken er hard aan om onze nieuwe snelheden op Glasvezel op zoveel mogelijk adressen beschikbaar te maken. Er zijn in Nederland verschillende netwerkbeheerders. Een aantal netwerkbeheerders hanteren hogere inkooptarieven, die we genoodzaakt zijn door te belasten aan de klant. Op deze netwerken kunnen we deze snelheden daarom nog niet voor een betaalbare prijs aan onze klanten aanbieden. 

 

Een bekende uit Eindhoven heeft 2 Gbit/s voor € 60 besteld. Als ik de postcodecheck doe, dan zie ik een prijs van € 65. Klopt dat wel? 

Dit zou kunnen. Er zijn in Nederland verschillende glasvezelnetwerken van verschillende netwerkbeheerders. Een aantal netwerkbeheerders hanteren hogere inkooptarieven, die we genoodzaakt zijn door te belasten aan de klant. Op dit moment kunnen we deze snelheden daarom nog niet voor de prijs aanbieden die we zouden willen. Met de postcodecheck kan je zien welke snelheid, welk aanbod en welke abonnementsprijs je op dit moment kan krijgen op je adres.   

 

Wat zijn de kosten van deze abonnementen? 

Het internetpakket van 2 Gbit/s is beschikbaar vanaf  € 60. De 8 Gbit/s kost € 85 per maand. Deze bedragen zijn exclusief Klantvoordeel.

 

Ik heb nog een korting lopen van toen ik net klant bij jullie werd. Blijf ik wel deze korting houden als ik mijn snelheid verhoog? 

Als de nieuwe snelheden beschikbaar zijn op je adres, dan kun je de snelheid na activatie aanpassen in Mijn Odido. De korting geldt op alle abonnementen tot en met 2 Gbit/s. Stel je de snelheid bij naar 8 Gbit/s, dan komt je korting op het internet direct te vervallen voor de resterende periode van de actieperiode.  

 


170 reacties

Reputatie 7
Badge +8

@Ackertje Om de 8 Gbit/s aan te kunnen bieden, kost dit een hoop geld en moet er het een en ander gewijzigd worden zoals apparatuur. Deze snelheid steekt er ook ver bovenuit vergeleken met de andere snelheden, waardoor je bij deze snelheid niet dezelfde korting krijgt als bij de andere snelheden. Uiteraard krijg je wel alsnog een korting wanneer je in aanmerking komt voor Klantvoordeel. Dit krijg je wanneer je meerdere abonnementen combineert op jouw adres.

 

@erena @Frido1969 For our PtP connections, it takes more time to realise the 8 Gbit/s. We had some delays in this process. The planning for now is indeed for mid January. I don't have any specific date yet. But once you receive an email to make an appointment with Guidion the finish line is almost there! 😊

Reputatie 2

To give you an update, before the new year, I have received an email from Odido customer support that ETA is mid January (on my case). I will let you know if there are any updates to share.

Same here. But I am not getting my hopes up. The lack of specific dates in communication towards us is shocking. Professionalism is approximately of the level how the Dutch government is handling the Toeslagenaffaire... 

Same here. I am happy with the e-mail. At least some kind of indication which we were asking for. Thanks Odido! 

Fingers crossed they get it done somewhere mid jan ;) We'll see, I can be more patient now since they gave me an update letting me know they are working on it. So even if it is end of jan or the beginning of feb it is okay with me.

Kan ik een XGP-PON zoals deze gebruiken: https://www.fs.com/de-en/products/166441.html?attribute=93749&id=3465628

in plaats van de Huawei EN8010ts-20?

Op die manier kon ik glasvezel rechtstreeks aansluiten op de SFP+ poort van mijn router (met behulp van vlan 300).

Reputatie 2

Kan ik een XGP-PON zoals deze gebruiken: https://www.fs.com/de-en/products/166441.html?attribute=93749&id=3465628

in plaats van de Huawei EN8010ts-20?

Op die manier kon ik glasvezel rechtstreeks aansluiten op de SFP+ poort van mijn router (met behulp van vlan 300).

 

Hoi bbusa, 

Dat gaat niet zomaar en dit ziet eruit als een OLT module en die zijn niet voor een "endpoint" zoals in een woning bedoeld zover ik weet.

Daarvoor heb je een andere module nodig alleen is het voor XGS-PON niet zo simpel en moet je onder andere deze module geregistreerd krijgen op het netwerk van Odido. Dit kon vooralsnog niet, maar misschien is er intussen meer mogelijk. Er zijn diverse forumbezoekers die hier veel meer van weten. 

Er is onder andere een topic hier: https://community.odido.nl/thuisnetwerk-566/eigen-ont-registreren-xgs-sfp-ont-352663

@R3D heeft hier wel aardig ervaring mee als het goed is. 

Reputatie 5

@bbusa ”https://www.fs.com/de-en/products/166441.html?attribute=93749&id=3465628”  zal in praktijk kunnen werken omdat het een combo stick is die goon&xgs-pon doet.

Maar voor nu is het wachten op Odido om de OLT’s te upgraden zodat eigen modems/modules gebruikt kunnen worden.

Ik heb de vraag in de eerste week van de maand al uitgezet, maar nog geen reactie.

Reputatie 1

Hoi allemaal ik deel mijn 8gibit internet wat ik behaal met wifi t75 

 

I assume you’re using wifi on your phone? That’s pretty good for wifi dude.

Reputatie 1

Hi,

Has anyone else been experiencing speed issues with 8Gbit? I can’t get over 4Gb down at max, lowest 1.4Gb. But the upload is fine at around 7.7 Gb Using the Zyxel T-75(which I think might be the problem). Guidion engineer came by and had a look, couldn’t solve anything, asked where his testing equipment was, he said they are not yet being provided for testing above 2.5Gb. I guess it’s back to calling Odido again for the 294th time. 

Reputatie 5

I honestly couldn’t tell you what the T75 is supposed to get.

Mine’s untouched in the box.

But actual testing should be done one the Huawei with a device that has a proper 10Gb nic.

I know from most consumer products that there’s not enough cores/threads on the cpu to really test 10GB.

I use the Ubiquiti Dream Machine Pro , 2,5Gb uplink (sfp+ port) to a Unifi U7Pro (wifi7) and mesh to A U6Pro and use iperf3 to check the line.

My UDM gets 7,68Down/7,48Up with Iperf, internal through wifi on my laptop with a 2,5Gb wifi6E nic I can reach 1,4Down/1,8Up at highest.

As these are pretty accessional high speeds for a market that’s barely ready for 1 or 2,5GB Speeds don’t count to much on your provider to help you in this.

These speeds require high-end own equipment to reach there top.

 

Reputatie 2

It is importent to test outside of a web browser (they are limited to 4/5 Gb/s. Use a speedtest app on your computer.

 

I am reaching 8Gb/s fine up and down. I do have a Intel i9 14900k.

Reputatie 2

Hi,

Has anyone else been experiencing speed issues with 8Gbit? I can’t get over 4Gb down at max, lowest 1.4Gb. But the upload is fine at around 7.7 Gb Using the Zyxel T-75(which I think might be the problem). Guidion engineer came by and had a look, couldn’t solve anything, asked where his testing equipment was, he said they are not yet being provided for testing above 2.5Gb. I guess it’s back to calling Odido again for the 294th time. 

 

I only get these results when using IDS/IPS on my Unifi router. When I turn those off I saw download speeds close to 8Gb (~7.8Gb/s) and upload around 7Gb (usually between 6.4 and 7Gb/s). 

The only way to see the best results apart from the proper infrastructure (I get these results with basic CAT6 ethernet) is to use "iperf" preferably on a linux based system. 

In a console you can use these commands to test with a 10Gb speedtest server in the Netherlands: 

For download: iperf3 -c speedtest2.serverius.net -p 5002 -P 10 -4 -R

For upload: iperf3 -c speedtest2.serverius.net -p 5002 -P 10 -4

There's also a speedtest1 and 3 server, but those didn't work for me. 

 

Anyway, my advice would be to check if there's some kind of IDS/IPS system active somewhere and try "iperf" if you didn't already. 

Also not forget that reaching these speeds depend on the region and the time that you test. I got the mentioned results at midnight and don't expect to see them in peak hours. 

 

Good luck and hopefully you'll see some better results soon! 

Reputatie 1

Hi,

Has anyone else been experiencing speed issues with 8Gbit? I can’t get over 4Gb down at max, lowest 1.4Gb. But the upload is fine at around 7.7 Gb Using the Zyxel T-75(which I think might be the problem). Guidion engineer came by and had a look, couldn’t solve anything, asked where his testing equipment was, he said they are not yet being provided for testing above 2.5Gb. I guess it’s back to calling Odido again for the 294th time. 

 

I only get these results when using IDS/IPS on my Unifi router. When I turn those off I saw download speeds close to 8Gb (~7.8Gb/s) and upload around 7Gb (usually between 6.4 and 7Gb/s). 

The only way to see the best results apart from the proper infrastructure (I get these results with basic CAT6 ethernet) is to use "iperf" preferably on a linux based system. 

In a console you can use these commands to test with a 10Gb speedtest server in the Netherlands: 

For download: iperf3 -c speedtest2.serverius.net -p 5002 -P 10 -4 -R

For upload: iperf3 -c speedtest2.serverius.net -p 5002 -P 10 -4

There's also a speedtest1 and 3 server, but those didn't work for me. 

 

Anyway, my advice would be to check if there's some kind of IDS/IPS system active somewhere and try "iperf" if you didn't already. 

Also not forget that reaching these speeds depend on the region and the time that you test. I got the mentioned results at midnight and don't expect to see them in peak hours. 

 

Good luck and hopefully you'll see some better results soon! 

Really appreciate the time you took for writing this. What was the best speed you got using the Odido Amsterdam server? And did you ever try the Zyxel T-75, what speeds did you get?

 

I tried doing direct cable to the ONT and tagging with VLAN 300 and the performance was even worse (from a windows 10 machine with 10gigabit interface) with cat 6a (I think it might be due to the VLAN tagging). I tried with the speedstest server you mentioned. It’s even worse than the odido ams I tried. (2.2GbE up and dl). I was thinking of getting an XGS-PON SFP but I am not sure if there is some other issue in the line.

Reputatie 1

I honestly couldn’t tell you what the T75 is supposed to get.

Mine’s untouched in the box.

But actual testing should be done one the Huawei with a device that has a proper 10Gb nic.

I know from most consumer products that there’s not enough cores/threads on the cpu to really test 10GB.

I use the Ubiquiti Dream Machine Pro , 2,5Gb uplink (sfp+ port) to a Unifi U7Pro (wifi7) and mesh to A U6Pro and use iperf3 to check the line.

My UDM gets 7,68Down/7,48Up with Iperf, internal through wifi on my laptop with a 2,5Gb wifi6E nic I can reach 1,4Down/1,8Up at highest.

As these are pretty accessional high speeds for a market that’s barely ready for 1 or 2,5GB Speeds don’t count to much on your provider to help you in this.

These speeds require high-end own equipment to reach there top.

 

I use MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS but I don’t have an XGS-pon for it yet, so can’t test it yet. I have a startec 10gb nic, a Intel X550-T2 and Marvell AQtion 10Gb, none of these allowed me to reach even close to 7 GbE in dw. Somehow I get 7.7 upload. (all of this using the T-75). 

 

Reputatie 1

It is importent to test outside of a web browser (they are limited to 4/5 Gb/s. Use a speedtest app on your computer.

 

I am reaching 8Gb/s fine up and down. I do have a Intel i9 14900k.

I am using the speedtest app (How I was getting 7.7 upload). 

 

I've now had 8GB for 3 days, perhaps it's still a bit too early to judge. I just put stronger hardware in my PFsense machine.
My upload is almost always above 7.5 Gb/s
But the download I have the following:
Full speed even 7.8 Gb/s in the morning and at night
But after 9:30 am it gets lower and lower until about 10:00 pm when the speed creeps up again.
As now I get: 4600 Mbps / 7485 Mbs.
There is no way I can get above 5 Gb/s.
I keep an eye on this site https://stats.ams-ix.net/index.html if it gets above 7T/s my speed will slow down.
But again I have just been connected for 3 days. I don't use the T75 anymore, but the speeds were the same…

 

It seems like they are lacking in capacity…

 

(Google Translate)

Reputatie 2

Hi,

Has anyone else been experiencing speed issues with 8Gbit? I can’t get over 4Gb down at max, lowest 1.4Gb. But the upload is fine at around 7.7 Gb Using the Zyxel T-75(which I think might be the problem). Guidion engineer came by and had a look, couldn’t solve anything, asked where his testing equipment was, he said they are not yet being provided for testing above 2.5Gb. I guess it’s back to calling Odido again for the 294th time. 

 

I only get these results when using IDS/IPS on my Unifi router. When I turn those off I saw download speeds close to 8Gb (~7.8Gb/s) and upload around 7Gb (usually between 6.4 and 7Gb/s). 

The only way to see the best results apart from the proper infrastructure (I get these results with basic CAT6 ethernet) is to use "iperf" preferably on a linux based system. 

In a console you can use these commands to test with a 10Gb speedtest server in the Netherlands: 

For download: iperf3 -c speedtest2.serverius.net -p 5002 -P 10 -4 -R

For upload: iperf3 -c speedtest2.serverius.net -p 5002 -P 10 -4

There's also a speedtest1 and 3 server, but those didn't work for me. 

 

Anyway, my advice would be to check if there's some kind of IDS/IPS system active somewhere and try "iperf" if you didn't already. 

Also not forget that reaching these speeds depend on the region and the time that you test. I got the mentioned results at midnight and don't expect to see them in peak hours. 

 

Good luck and hopefully you'll see some better results soon! 

Really appreciate the time you took for writing this. What was the best speed you got using the Odido Amsterdam server? And did you ever try the Zyxel T-75, what speeds did you get?

 

I tried doing direct cable to the ONT and tagging with VLAN 300 and the performance was even worse (from a windows 10 machine with 10gigabit interface) with cat 6a (I think it might be due to the VLAN tagging). I tried with the speedstest server you mentioned. It’s even worse than the odido ams I tried. (2.2GbE up and dl). I was thinking of getting an XGS-PON SFP but I am not sure if there is some other issue in the line.

 

Sure no problem! 

I didn't use the Zyxel yet, still have to test that. 

My test results to the Odido speedstest server: 

 

Usually speedtests on Windows aren't great and not the best way to measure the real maximum achievable speeds. Are you sure you don't have IDS/IPS enabled somewhere? I got similar results as yours with this active on my UDM Pro SE. 

I use the Huawei ONT because using a XGS-PON SFP module is not possible yet unfortunately. 

I honestly couldn’t tell you what the T75 is supposed to get.

Mine’s untouched in the box.

But actual testing should be done one the Huawei with a device that has a proper 10Gb nic.

I know from most consumer products that there’s not enough cores/threads on the cpu to really test 10GB.

I use the Ubiquiti Dream Machine Pro , 2,5Gb uplink (sfp+ port) to a Unifi U7Pro (wifi7) and mesh to A U6Pro and use iperf3 to check the line.

My UDM gets 7,68Down/7,48Up with Iperf, internal through wifi on my laptop with a 2,5Gb wifi6E nic I can reach 1,4Down/1,8Up at highest.

As these are pretty accessional high speeds for a market that’s barely ready for 1 or 2,5GB Speeds don’t count to much on your provider to help you in this.

These speeds require high-end own equipment to reach there top.

 

How and with what did you hook up your Ubiquiti Dreammachine to the Odido Fiber? I have a UDM Pro SE and got 2.5Gb (with supplied ethernet Cat6 cable from with media box) max now with the 8Gb subscription. Supplied modem is in its box and hasn't been unboxed ;-) Been looking for a SFP solution, but looks like it's not supported (yet)

Reputatie 2

Let me also tell what I went through so far.

 

My current setup (not to brag by any means, but to give context about what I have been going through):

Fiber → Huawei HN8010Ts → CAT8 cable → Zyxel T75 → CAT8 cable → H!Fiber.com 10G SFP+ RJ45 transceiver → Ubiquiti UDM SE → SFP+ single mode LC + fiber + same module → Intel X520DA1 → AMD AM5 PC with Fedora installed (ixgbe module for PCI adapter).

 

I also have a Marvell Aquantia 10Gbe RJ45 NIC on my motherboard (Asus X670E Creator), but I can’t get it to work unfortunately. lspci does not show it at all, I also tried Windows it also does not show up. Maybe I am just unlucky.

 

I have never seen 8gbps on dozens of tests I have done, with any iperf public server or with Ookla. First time it was installed it was around 7/4Gbps. Here is the latest test I have done:

   Speedtest by Ookla

Server: Odido - Amsterdam (id: 52365)
ISP: T-Mobile Netherlands
Idle Latency: 5.73 ms (jitter: 0.20ms, low: 5.48ms, high: 6.03ms)
Download: 7135.54 Mbps (data used: 9.7 GB)
21.23 ms (jitter: 19.40ms, low: 5.08ms, high: 281.21ms)
Upload: 5721.89 Mbps (data used: 3.0 GB)
5.65 ms (jitter: 1.68ms, low: 3.65ms, high: 21.37ms)
Packet Loss: 0.0%
Result URL: https://www.speedtest.net/result/c/0374f502-d123-4a37-ba90-cc3976954dd1

 

iperf between PC and UDM SE gives me 9+ Gbps (its always more than 1GB/s) so I don’t suspect issues on that side. I tried removing T75 out of the way, it did not help. I tried using the RJ45 SFP+ module to my PC and connected T75 to it, same results. As I don’t have another way to test it, I tried to ask help from Odido. After being told attenuation is good, they sent a Guidion technician. He looked at my setup and said I am 1 in a 1000, why do I need it etc. I noted down on the appointment link that if they want to do a speed test, they need to bring a 10Gbps capable device, which he didn’t have so he didn’t do anything. I told him when I changed CAT6 cables I got with modem to CAT8 and it didn’t change anything, he said that maybe I should try CAT10 and it will be better!

 

Now the only thing I haven’t tested on my side so far is the RJ45 SFP+ module, as I don’t have an alternative, I thought maybe instead of investing into another RJ45 module (runs hot and not power efficient), I could get an XGSPON ONU from fs.com, but it looks like that is not possible yet (at least until end of Q1 I have been told). Checking HN8010Ts’ specifications, I believe this module should be fine: XGSPON ONU SFP+ 1270nm-TX/1577nm-RX 9.953G-TX/9.953G-RX Class N1/N2/E1 20km DOM Simplex SC/APC SMF Optical Transceiver Module
https://www.fs.com/de-en/products/196583.html?attribute=91492&id=3208696

 

To ask that if its possible to switch, I also tried calling customer service, after explaining each step I went through one by one, I have been told I should switch to 2.4GHz from 5Ghz, its better! I don’t blame any of these people, they seem to not have received any training. In the end after explaining several times he said that he can change the S/N registration on his side for ONT, but clearly docs say its not possible yet here: Eigen modem: wat zijn de vereisten? | Odido community.

 

I don’t know what else to try out. I don’t want to invest into another RJ45 module out of my own pocket (and I honestly don’t suspect that its not working correctly as the results have been consistent). If you have any ideas, I would be more than happy to listen.

Checking HN8010Ts’ specifications, I believe this module should be fine: XGSPON ONU SFP+ 1270nm-TX/1577nm-RX 9.953G-TX/9.953G-RX Class N1/N2/E1 20km DOM Simplex SC/APC SMF Optical Transceiver Module
https://www.fs.com/de-en/products/196583.html?attribute=91492&id=3208696

 

 

Alas, that's not the right one. You need an ONT with MAC, because neither your UDM nor my Mikrotik CCR1036 have that functionality. That's this one: XGSPON ONU Stick with MAC SFP+ 1270nm-TX/1577nm-RX 9.953G-TX/9.953G-RX Class N1 20km DOM Simplex SC/APC SMF Optical Transceiver Module (Industrial) - FS.com Europe A lot less interesting financially...

 

Why are you still using the Zyxel, by the way?

 

Reputatie 2

Checking HN8010Ts’ specifications, I believe this module should be fine: XGSPON ONU SFP+ 1270nm-TX/1577nm-RX 9.953G-TX/9.953G-RX Class N1/N2/E1 20km DOM Simplex SC/APC SMF Optical Transceiver Module
https://www.fs.com/de-en/products/196583.html?attribute=91492&id=3208696

 

 

Alas, that's not the right one. You need an ONT with MAC, because neither your UDM nor my Mikrotik CCR1036 have that functionality. That's this one: XGSPON ONU Stick with MAC SFP+ 1270nm-TX/1577nm-RX 9.953G-TX/9.953G-RX Class N1 20km DOM Simplex SC/APC SMF Optical Transceiver Module (Industrial) - FS.com Europe A lot less interesting financially...

 

Why are you still using the Zyxel, by the way?

 

Thanks! Indeed its not interesting..

 

I was told to use Zyxel so they can do speedtest, taken it out and results are similar. I cannot hit more than 7gbps (6gbps on upload) on speedtest, and iperf results I get (from public servers I can find in the Netherlands) are even worse. Jumbo frames (MTU 9000) is also enabled, therefore CPU is not a bottleneck. In any realistic use case scenario, I haven’t been able to utilize more than 3gbps yet.

Checking HN8010Ts’ specifications, I believe this module should be fine: XGSPON ONU SFP+ 1270nm-TX/1577nm-RX 9.953G-TX/9.953G-RX Class N1/N2/E1 20km DOM Simplex SC/APC SMF Optical Transceiver Module
https://www.fs.com/de-en/products/196583.html?attribute=91492&id=3208696

 

 

Alas, that's not the right one. You need an ONT with MAC, because neither your UDM nor my Mikrotik CCR1036 have that functionality. That's this one: XGSPON ONU Stick with MAC SFP+ 1270nm-TX/1577nm-RX 9.953G-TX/9.953G-RX Class N1 20km DOM Simplex SC/APC SMF Optical Transceiver Module (Industrial) - FS.com Europe A lot less interesting financially...

 

Why are you still using the Zyxel, by the way?

 

Thanks! Indeed its not interesting..

I was told to use Zyxel so they can do speedtest, taken it out and results are similar. I cannot hit more than 7gbps (6gbps on upload) on speedtest, and iperf results I get (from public servers I can find in the Netherlands) are even worse. Jumbo frames (MTU 9000) is also enabled, therefore CPU is not a bottleneck. In any realistic use case scenario, I haven’t been able to utilize more than 3gbps yet.

 

 

Speedtest is slow for me; I can't get more than 5Gbps out of it even when using the CLI app and the Odido server. With iperf to speedtest.novoserve.com (which has a 100G connection) I can get to 7.6G:

iperf3 -c speedtest.novoserve.com -p 5201-5206 -P 20 -t 60

[SUM]   0.00-60.01  sec  53.0 GBytes  7.59 Gbits/sec                  sender
[SUM]   0.00-60.01  sec  53.0 GBytes  7.59 Gbits/sec                  receiver

 

You might even be hurting your throughput by using jumbo frames, as your router will have to fragment them when going to your 1500-byte internet uplink. And that can be a CPU-intensive action.
 

 

Reageer