Skip to main content

Als je de Google DNS pingt test je eigenlijk twee dingen. Jouw verbinding met Odido, plus de verbinding vanuit Odido naar Google, en binnen Google het pad naar hun DNS.

Wat je eigenlijk wilt is een IPv4 adres binnen het eigen Odido netwerk wat wij als klant mogen pingen zo veel en zo vaak als we willen.
Hiermee sluit je externe variabelen uit en heb je een eenduidig beeld over jouw verbinding naar Odido. Als dan verderop in het Internet vertraging zit, kan Odido Netops daar actie op nemen.

En als je dan toch bezig bent, geef die ping host gelijk een iPv6 adres, dan kunnen we daar ook op testen

Dat is op zich wel een goed idee.
Je zou dat mogelijk ook met een traceroute kunnen bepalen, maar dat maakt het net iets complexer.

En als je ermee alvast IPv6 voorbereidingen mee kan treffen, dan des te beter!
(Ze kunnen IPv6 toch niet voor altijd blijven ontwijken, vroeg of laat zullen er boetes gaan vallen.)

 

Je kan ook 1.1.1.1 pingen trouwens, dat is Cloudflare DNS.
(Of welke andere lokale provider dan ook)


dat werkt toch op die manier als je een speedtest.net doet?! Ik krijg dan bv een Odido server in amsterdam.


dat werkt toch op die manier als je een speedtest.net doet?! Ik krijg dan bv een Odido server in amsterdam.

Klopt. Ik weet niet of dat handig is. Waar ik op uit ben is een vast adres wat ik kan graphen met Cacti of iets dergelijks. 


wat is daar dan niet handig aan? je hebt toch gewoon een ip adres nodig!? en die heb je dan toch?! 

ik snap je reactie niet


De speedtest server is waarschijnlijk niet van Odido zelf. Het moet de test data genereren en opsturen naar de gebruiker, en ook aan de achterkant zorgen voor betekenisvolle data voor die mooie powerpioints van Odido zelf.

Wat ik voor ogen heb is een dedicated doos die maar in een ding goed moet zijn: echo-replies sturen.


Als ik je vraag goed begrijp, ben je op zoek naar een statisch IP-adres in plaats van een dynamisch adres zoals we dat nu vanuit de DHCP aanleveren; klopt dat? Zo ja: dat leveren we niet en gaan we ook niet op korte termijn doen bij onze particuliere abonnementen. Ook al wordt jouw IP weliswaar niet elke dag, of op een vaste periode automatisch vernieuwd (dus in die zin is het redelijk “vast” te noemen), hebben we te allen tijde de optie om het adres wel te vernieuwen - evenals de IP-lease die elke 60 minuten vernieuwd wordt. Dit is om het netwerk beter te beveiligen, maar ik snap wat je sentiment hierin is. Voor nu zet ik ‘em op Niet mogelijk.


NieuwNiet mogelijk

Beste Jason,

Ik ben blij dat je reageert, dat voorkomt verwarring.

Ik vind een dynamisch (publiek) adres aan de WAN zijde van mijn verbinding helemaal prima. Een DHCP adres vereenvoudigt het beheer vanuit Odido en daar heb ik natuurlijk ook profijt van.

Het gaat mij om een ip adres in het Odido netwerk dat ik kan pingen zonder dat dit vervelend is voor de operations. Hiermee valideer ik mijn verbinding zonder dat ik buiten het odido domein hoef te kijken.

Als dat goed pingt, en een externe partij slecht te bereiken is, kan ik direct het Odido netwerk uitsluiten als bron van de verstoring en achter die externe partij gaan (als dat de moeite loont)

Heb ik het zo duidelijker kunnen maken?

Met vriendelijke groet,

Leo


Hi @Eniac

Zoals @emilimeters al aangaf hiervoor kan je het beste de Ookla speedtest server gebruiken, deze hangt in ons eigen netwerk en kan hier prima voor worden gebruikt zonder enige impact aan onze kant. 
 

 


Hi @Eniac

Zoals @emilimeters al aangaf hiervoor kan je het beste de Ookla speedtest server gebruiken, deze hangt in ons eigen netwerk en kan hier prima voor worden gebruikt zonder enige impact aan onze kant. 
 

 

Wat is de FQDN van de speedtest server?


Wat is de FQDN van de speedtest server?

speedtest.ams.t-mobile.nl 

(geen idee waarom dat nog niet is aangepast 😂)


Wat is de FQDN van de speedtest server?

speedtest.ams.t-mobile.nl 

(geen idee waarom dat nog niet is aangepast 😂)

Aangepast als in .odido.nl ?

Meh, als het beestje maar een naam heeft.

Dank voor je respons!