Week van de Mediawijsheid

  • 4 November 2022
  • 2 reacties
  • 203 Bekeken
Week van de Mediawijsheid
Reputatie 4
Badge

Een appje sturen om te laten weten hoe je dag is geweest of gewoon even gezellig een babbeltje of grapje maken via de app is niet voor iedereen mogelijk. Iets wat voor iedereen heel erg belangrijk is, denk bijvoorbeeld aan de jaren die we achter de rug hebben. Op sommige momenten is het alleen maar mogelijk geweest om online contact te hebben met je dierbaren, omdat het even niet mogelijk was om ze te zien.

 

Visitaal Chat is een app die ontwikkeld is door Spelpartners voor mensen die moeite hebben met gesproken en/of geschreven taal. Veel mensen die daar moeite mee hebben willen er gewoon bij horen, maar dit is vaak niet mogelijk omdat zij bijvoorbeeld niet zelfstandig WhatsApp kunnen gebruiken. Visitaal Chat is een veilige omgeving waarin iedereen met elkaar kan communiceren door middel van pictogrammen. Door de pictogrammen met elkaar te combineren kun je zinnen en vragen naar elkaar sturen – je kunt dus net als op andere apps een babbeltje met elkaar maken. Veel mensen met een licht verstandelijke beperking hebben een smartphone, maar kunnen deze niet optimaal gebruiken, omdat de apps die er zijn niet gebruiksvriendelijk genoeg zijn. Dat is nu gelukkig verleden tijd. Door deze app is de digitale wereld voor veel meer mensen toegankelijk geworden.

 

We zien natuurlijk ook vaak dat dit soort apps betaald zijn, iets wat voor deze doelgroep niet altijd mogelijk is. Michael en zijn team hebben er voor gekozen om de app gratis beschikbaar te stellen: ‘’Onze intentie is om de app gratis te houden en steeds verder te blijven ontwikkelen. We zijn iedere dag bezig met het ontwerpen van nieuwe pictogrammen. En we voegen ook emoji’s toe waarmee onze gebruikers iets geks tegen elkaar kunnen zeggen. Zo zit de emoji voor poephoofd in de app. Toen we deze emoji in een groep lieten zien hadden ze zo ontzettend veel lol. Dat zoiets simpels als een gekke emoji ze laat lachen dat doet mij ontzettend goed.’’
 

Gebruiker van de Visitaal Chat, Monique, is erg blij dat ze op deze fijne manier kan communiceren met haar huisgenoten. Waar het voor sommige huisgenoten nogal een uitdaging was en het dus ook vaak lieten zitten om een appje te sturen om af te spreken om samen even naar het park te gaan, is dat nu een stuk makkelijker geworden. Monique heeft ons een tour door de app gegeven en wij worden hier erg blij van. De keuze uit pictogrammen is enorm, er zijn maar liefst 350 pictogrammen beschikbaar en daar komen er regelmatig nog meer bij.

 

Met deze app is er een belangrijke stap gezet in het digitaal meedoen in onze maatschappij voor alle doelgroepen. Er is nog steeds heel veel wat we voor deze doelgroep kunnen doen, laten we daar met zijn allen meer over nadenken. Wat voor ons zo zelfsprekend is (denk aan het lezen van een bord op het NS-station) is niet voor iedereen zo. Help elkaar en wees lief voor elkaar, daar wordt onze wereld nog een stukje mooier van!


2 reacties

Reputatie 7
Badge +9

Wat een mooi initiatief! Denk dat heel veel mensen plezier gaan hebben van deze gratis app. 😍😊 #sayitwithemojis

Reputatie 7
Badge +13

Wat is dit voor veel mensen een leuke handige geweldige app.

Gelijk gedownload om te oefenen en dat zou iedereen kunnen doen. 
Ook oudere mensen kunnen zo leren te communiceren met hun klein (kids) enz.

Reageer