Beantwoord

LAN poorten 3 & 4 omzetten van TV naar LAN

  • 1 April 2017
  • 35 reacties
  • 29235 Bekeken

Hallo allemaal,

Ik ben een voormalige Vodafone thuisgebruiker met Glasvezelinternet. Ik heb destijds een Draytek Vigor 2132Vnf glasvezelmodem ontvangen. Werkt allemaal prima. Ik gebruik deze modem ook gelijk als router voor mijn PC's en consoles. Nadeel van deze router is echter dat alleen LAN poort 1 en 2 openstaan voor LAN verbindingen. Lan poort 3 en 4 zijn standaard gereserveerd voor TV. Effectief heb ik dus maar twee LAN poorten tot mijn beschikking. Ik heb een Interney only abonnement zonder TV dus en zou graag ook poort 3 en 4 willen gebruiken als LAN poorten voor in mijn netwerk.

Ik heb al ingelogd op de router en gezocht in de instellingen, maar ik kon niet zo snel iets zien waarmee ik dit kon wijzigen. Het lijkt erop dat ik als user geen opties heb om dit te wijzigen, of Vodafone / T-mobile heeft de firmware aangepast waardoor ik dit niet kan aanpassen?

Iemand hier die weet hoe ik poort 3 en 4 toch als LAN poort kan gebruiken?

Moderator edit: LAN3 en LAN4 zijn niet van functie te veranderen. Je kunt wel gebruikmaken van managed switches. Pieter_B legt hieronder uit hoe je dat doet.
icon

Beste antwoord door Pieter_B 7 April 2017, 22:46

Bekijk origineel

35 reacties

Reputatie 7
Hoi Willem36m, welkom op het Thuis forum!

Begrijpelijk dat twee LAN poorten in sommige gevallen wat krap is. LAN 3 en 4 zijn echter niet van functie te veranderen. Je zal dus een andere optie moeten vinden. Het makkelijkst is gewoon een switch aansluiten, dan kun je weer even verder! Of een externe router gebruiken, dan heb je ook nog eens een bron voor wifi op een plek van eigen voorkeur.
Hallo,

Ik ga dit bericht zeker volgen! (Hopen dat er mensen op reageren die er meer over kunnen vertellen)

Wat ik begrepen heb, is dat KPN flexpoorten gebruikt. Dus de porten kun je gebruiken voor zowel internet als IPTV.

Dus ook heel makkelijk aan 1 kabel een switch hangen, waarvan er uit je switch 1 kabel gewoon naar je IPTV kastje gaat en de rest gebruikt kan worden voor je andere apparatuur. (Playstation, RP, PC etc)

Met de router van T-Mobile gaat dit dus anders en moet je dus 2 kabels gaan trekken naar je woonkamer.
1 kabel is dan voor IPTV
2e kabel aan een switch hangen voor de rest van je apparatuur.

Verder ben ik nog niet bekend met alles in 1 van T-Mobile, ben net aan het verhuizen en heb nu glasvezel in mijn nieuwe huis. Dus maar meteen de 500Mb glasvezel genomen. Einde van de maand wordt alles aangesloten en ga ik maar eens puzzelen hoe ik het allemaal ga aanpakken.

Ik heb gelukkig nog een Nighthawk router liggen die ik waarschijnlijk ga inzetten.
Reputatie 7
Badge +4
Het voordeel van de KPN Experia router is, dat hij op alle poorten doet aan VLAN Tagging.
Hierdoor is voor beide soorten verkeer eigenlijk een soort van eigen LAN beschikbaar en toch maar 1 kabel.
DE KPN ontvanger gebruikt zijn eigen VLAN setting en internet ook zijn eigen VLAN.
De Experia is dus eigenlijk een router met een managed switch ingebouwd.

Je kunt dit ook wel realiseren met de Vigor, maar dan zal je gebruik moeten maken van managed switches. Alleen praat je dan dus wel over extra kosten, zeker omdat je er 2 nodig hebt. 1 bij je Vigor en 1 bij je TV / Game console.
@Pieter_B

Hallo,

Hierover had ik idd al het e.e.a gelezen. KPN doet dit dus heel goed, eigenlijk jammer dat T-Mobile dit niet meteen heeft gedaan met hun routers. Ik weet natuurlijk niet wat hier de reden voor is, maar ze hadden hier wel meteen een goede slag kunnen slaan denk ik. Zeker als nieuwkomer.

2 internet uitgangen is eigenlijk veel te weinig. Zeker nu we leven in 2017 en er een hoop internet verkeer binnenshuis is.

Ik hoop dat iemand hier iniedergeval een goede How-To zou kunnen maken hoe dit goed op te lossen is met een managed switches.

Hoezo zou je er eigenlijk 2 nodig hebben? Voor zover ik heb begrepen heb je er aan 1 genoeg, aangezien je in 1 managed switch dus kan kiezen welke poorten je wilt gebruiken, dus 1 uitgang voor bv IPTV en de rest van de poorten gebruiken voor internet. Maar ik ben hier nog niet helemaal in thuis dus kan het helemaal verkeerd hebben begrepen.
Reputatie 7
Badge +4
De reden waarom je 2 nodig hebt is, dat bij de Vigor moet je een internet poort en de IPTV poort samen voegen tot 1 Trunked uitgang (2 VLAN's).
Deze moet je aan de andere kant weer splitsen van Trunked VLAN's naar internet uitgang en je IPTV uitgang.

Je moet je voorstellen dat je bijv. 2 kleuren knikkers (2 LAN's) hebt die je door 1 buis wil sturen.
Nu die managed switch pakt om en om een kleur knikker en drukt ze in de enkele buis.
Aan de andere kant van de buis moet je weer de juiste kleur knikkers scheiden, daar zit dus de andere managed switch als scheider om de juiste kleur (LAN) bij kleur (LAN) te krijgen.

Plaatje is alleen ter illustratie.
@Pieter_B

Ik snap m helemaal! bedankt voor de uitleg....
Als ik het goed begrijp met er dus aan de 'andere kant' altijd ook een managed switch zijn?
Ik probeer een oplossing te vinden voor het probleem van 1 UTP kabel naar zolder. Over deze kabel wil ik zowel data als TV laten lopen en de switches in de meterkast laten zitten.. Dus feitenlijk in de meterkast het probleem omzeilen, maar dat kan dan niet?

Groet,
Peter
Reputatie 7
Badge +4
@verhp11 inderdaad.
De eerste bij je modem plaatst de twee VLAN's bijelkaar, om vervolgens aan de andere kant splitst hij de VLAN's.
Afzonderlijke blauw en rood worden blauw+rood via 1netwerk kabel en worden aan de andere kant wee afzonderlijk blauw en rood.
Hopen dat dit gewoon met een update flexpoorten gaan worden. Dit gezeur is helemaal niks, KPN doet dat beter dan. Zeker voor T-Mobile als nieuwkomer in deze markt vind ik het raar dat ze dat niet meteen gedaan hebben.
Reputatie 7
Badge +4
Dit was niet het idee van T-Mobile, maar is nog van de tijd toen Vodafone Thuis alles leverde.
Of ze dit zomaar even omzetten is maar de vraag, want dan moeten ze alle TV ontvangers omzetten naar tagged receivers i.p.v. de huidige un-tagged. De data uit poort 3 & 4 is alleen TV data, hierdoor is de ontvanger simple een vertaler van die data zonder tussenkomst van tagging.

KPN maakt, en vele andere providers, wel gebruik van VLAN tagging naar hun TV ontvangers.
Waarbij de TV ontvanger een soort van managed switch heeft ingebouwd om het juiste VLAN signaal op te pikken.
Deze aanbieder doen dus het splitsen aan het einde, dat terwijl T-Mobile het doet aan het begin.

De manier van KPN is iets duurder, maar wel zo gebruiksvriendelijk moet ik ook eerlijk toegeven.
Reputatie 7
Helemaal eens met Pieter_B. Dat zou een mooie optie zijn. Er zijn echter nog maar weinig providers die dit zo aanbieden. Het is duidelijk dat het een wens is van onze klanten. Wel van een specifieke groep binnen het totaal! Het meerendeel heeft geen behoefte hieraan, maar het zou alsnog een mooie extra zijn. Kortom, ik geef deze wens door in de organisatie, maar ik kan niets beloven...
Ga ga het proberen met managed switches. Moet ik ergens op letten. Bij aanschaf?
Reputatie 1
De reden waarom je 2 nodig hebt is, dat bij de Vigor moet je een internet poort en de IPTV poort samen voegen tot 1 Trunked uitgang (2 VLAN's).
Deze moet je aan de andere kant weer splitsen van Trunked VLAN's naar internet uitgang en je IPTV uitgang.

Je moet je voorstellen dat je bijv. 2 kleuren knikkers (2 LAN's) hebt die je door 1 buis wil sturen.
Nu die managed switch pakt om en om een kleur knikker en drukt ze in de enkele buis.
Aan de andere kant van de buis moet je weer de juiste kleur knikkers scheiden, daar zit dus de andere managed switch als scheider om de juiste kleur (LAN) bij kleur (LAN) te krijgen.

Plaatje is alleen ter illustratie.

Grappig, ik gebruik de "knikkerpijp" ook vaak als het gaat om netwerkgerelateerde omschrijvingen. :D

In mijn geval heb ik 2 managed switches in het netwerk staan en heb ze verbonden met 2 CAT7 kabels. Hiermee heb ik de bandbreedte in mijn netwerk effectief verdubbeld (nouja, er is altijd wat overhead) en heb per switch 2 poorten over voor extra apparatuur. :)

Switch 1 staat in de computerruimte waar een PC en een minecraft-server op draait.
Switch 2 staat bij het modem waar de NAS en Philips-receiver op staat aangesloten (de receiver gebruik ik om films etc vanuit het netwerk te streamen.

Ik heb met deze config één poort op het modem vrij waar ik nog een apparaat op zou kunnen aansluiten. Niet dat ik dit doe want het apparaat op deze poort heeft t.o.v. de rest van het netwerk slechts de helft aan bandbreedte (nouja, volle snelheid van wat het modem levert maar het deel binnen de switch-ring is dubbel zoveel).

Wie van plan is om twee managed (unmanaged kan dit ook?) switches in het netwerk te plaatsen doet er vaak goed aan om deze met elkaar te verbinden met 2 kabels. Als de switches dit ondersteunen maar meestal wel. Je hebt veel bandbreedte in het netwerk wat natuurlijk ideaal is wanneer je veel data overplaatst (backups etc). 🙂
Helaas liep ik vandaag ook tegen dit probleem aan bij het installeren van mijn apparatuur. Vanuit de router gaat er een kabel van lan 3 naar een powerlink. In de woonkamer ook een powerlink met een kabel naar een switch. Op de switch alle apparatuur aangesloten welke voorzien zijn van een netwerkkabel (ps4, tv ontvanger, receiver en mediaplayer). Tv kijken gaat, maar dan heb ik op de overige apparatuur geen internetverbinding. Sluit ik op de router aan op lan 1 of 2 heb ik weer geen tv. Extra kabel trekken is geen optie. Ik zat hiervoor bij Tweak glasvezel waar ik dik tevreden was maar door verhuizing moest ik overstappen naar iets anders. In het verleden ook kpn glasvezel gehad. Ook hier niet het probleem waar ik nu tegenaan loop met de lan poorten. Ik ga morgen de klantenservice bellen. Komt er op korte termijn geen oplossing voor dan is dat voor mij reden om over te stappen naar kpn.
Reputatie 7
Badge +4
Hallo Maup108.

Heel vervelend om te horen dat je hier nu pas achter komt, maar een oplossing op korte termijn zie ik nog niet gebeuren. Deze opzet komt nog uit de tijd van Vodafone Thuis en toen was dit ook al een bekende klacht.

Weet niet of je dit topic had gelezen, waar mijn advies was om zelf VLAN's te maken?
Eerste ervaringen met DNS, wifi snelheid en TV/internet op één UTP
Dat is, voor nu, denk ik de manier om beide signalen beschikbaar te krijgen op 1 UTP kabel.
Reputatie 7
Dag jaeznl, Maup108, welkom!

Hebben bovenstaande tips geholpen om het naar wens werkend te krijgen? Als niet, dan bedacht ik mij nog iets. Je kunt ook de UTP kabel voor de TV gebruiken en dan het internetsignaal via een home- of powerplug ergens anders in huis krijgen. Voor het TV signaal zijn we niet zo happig op die plugs, maar voor internet kan het wellicht net de oplossing zijn. Geen tweede kabel, toch een soort van bekabelde verbinding!

@DeGebruiker en @Pieter_B, bedankt voor de verwijzingen, voorbeelden, vergelijkingen en tekst en uitleg! 😃
Goedemorgen allemaal,

Een tijd terug wilde ik mijn Xbox ook d.m.v. een kabel aansluiten op het internet. Dit lukte niet op de manier zoals ik het eerder bij KPN wel had. Destijds dacht ik, ik ga wel gewoon via de Wifi op de Xbox maar dit pakte niet goed uit. Matige verbinding waardoor het speelplezier weg was. Ik ben toen opnieuw gaan uitzoeken waardoor het kwam dat ik niet gewoon via een internetkabel internet op de xbox kon krijgen. Na lang uitproberen en zoeken kwam ik tot dezelfde conclusie. De kabel die was aangesloten op de router zat in de poort 4, die dus blijkbaar alleen voor televisie etc. is bedoeld.
Dit is waardeloos aangezien er slechts 1 kabel vanuit de meterkast, waar de router zit, onder de de vloer door naar een punt in de kamer is getrokken. Als ik dus internet door middel van een kabel op de xbox zou willen aansluiten zou ik dus een kabel vanuit de meterkast dwars door mijn kamer moeten laten lopen. Alles behalve praktisch dus.
Ik heb de instructies in dit forum gelezen om het eventueel door middel van switches te omzeilen.
Ik heb al wel een switch, https://www.it-market.com/en/hewlett-packard/hp-switches/hp-jd866a , maar voor zover ik op internet kan vinden is dit een unmanaged switch. Daar kan ik dan verder niets mee? Ook niet als ik er een managed switch bij koop?
Ik vind het echt allemaal waardeloos eigenlijk aangezien, zoals jullie al zeiden, bij KPN dit allemaal niet nodig was. Nooit geweten ook dat dit op deze manier werkte, anders was ik hoogstwaarschijnlijk gewoon bij KPN gebleven..
Reputatie 7
Badge +4
Hallo Miichell,

Nee, met een unmanaged switch kom je inderdaad niet verder ook al zet je aan de andere kant een managed switch.
De taak namelijk van de managed switches is aan het begin het samen kunnen voegen van beide signalen en aan het eind weer te scheiden.
Als je nu bijvoorbeeld met een unmanaged switch aan het begin poort 2 en 4 op de switch aansluit en vervolgens de UTP kabel naar de kamer er insteekt ... heb ik geen idee wat je dan krijgt .... denk niets, want niets en niemand weet waar wat is en waar naartoe zou moeten.

Om full speed te gaan op de ene UTP kabel, moet je gebruik maken van managed switches.
Grote bedrijven doen niet anders over 1 UTP kabel als het gaat om bedrijfdelen te scheiden.
Thanks pieter voor je uitleg. Weet niet of ik voor elkaar ga krijgen zo. Ik baal nu nog het meest van het feit dat ik dit op voorhand niet wist en ik nu nog aan jaar aan mijn contract vast zit
Reputatie 7
Badge +4
De oplossing uitgewerkt door LordChaos in dit vermelde topic is denk ik de manier om op te zetten.
LordChaos maakte gebruik van een 8 poort versie, maar er is ook een kleiner broertje, de 5 poort versie (ref: https://tweakers.net/pricewatch/411190/tp-link-tl-sg105e-gigabit-easy-smart-switch-met-5-aansluitingen.html )
Je kunt ook een combi maken van een 5 poort bij de Vigor en een 8 poort bij de media area, dan heb je bij je medaicenter voldoende aansluitingen beschikbaar mocht dat nodig zijn.
Reputatie 6
@Miichell
Ik ben benieuwd of je met 1 jaat T-Mobile Thuis + extra switches/kabels etc goedkoper uit bent dan nog 1 jaar KPN ?

@Sander
"Voor het TV signaal zijn we niet zo happig op die plugs..." kan ik me voorstellen, want in mijn ervaring kunnen veel (hardware) video codecs in STB / TV boxen niet goed omgaan met variabele packet latency wat makkelijk kan onstaan over WiFi en/of 'bruggen' anders dan sec ethernetkabel. Dan heb je ook gelijk een antwoord op waarom sommigen TV in webbrowser willen (van TV dienst enquete).
Reputatie 7
@tmoesel: Je hebt dan wel je computer bekabeld aangesloten, toch? Want anders kun je nog problemen ondervinden via de webbrowser als je met de computer op wifi of homeplugs zit. Zodra je dus wilt streamen is een bekabeling aan te raden.

@Miichiell, balen dat dit nu zo'n nare verrassing is. Dat willen wij natuurlijk ook niet. Het staat natuurlijk wel uitgelegd bij onze specificaties, maar het is niet een standaard onderdeel bij een verkooppraatje. We denken graag mee over de beste oplossing voor jou nu. Ik denk dat de homeplug voor je internetsignaal en de UTP voor je TV Box de beste situatie is. Tenminste, dit is een aanname dat een homeplug goedkoper is dan een switch!
Reputatie 6
@Sander
De typische TV box heeft mede door ooit gekozen chipset en hardware architectuur minder mogelijkheden dan een meer gangbare en ondertussen veel snellere/betere applicatie processor in o.a. smartphones.

TV/videostream is maar 1-richtings verkeer in principe en dat maakt wat intelligentere buffering goed mogelijk in theorie en met de overvloed aan geheugen in smartphones en computers is dat ook in de praktijk een peuleschil. Als je WiFi of powerline snelheid structureel weinig hoger is dan de videostream vereist, is er natuurlijk een ander probleem evenals met veel te traag ADSL.

De TV apps van KNIPPR of Ziggo op een tablet werken via WiFi en een laptop vaak ook. Een app of gewoon HTML5 webbrowser video decodering komt processortechnisch op hetzelfde neer. Een HDMI stick (e.g. Chromecast) gaat ook over WiFi.

Voor een FullHD videostream van 10Mbps heb je geen 1Gbps bekabeling nodig. Maar om een TV box 'foolproof' te laten werken is kennelijk voor een fixed VLAN gekozen.
Helemaal eens met Pieter_B. Dat zou een mooie optie zijn. Er zijn echter nog maar weinig providers die dit zo aanbieden. Het is duidelijk dat het een wens is van onze klanten. Wel van een specifieke groep binnen het totaal! Het meerendeel heeft geen behoefte hieraan, maar het zou alsnog een mooie extra zijn. Kortom, ik geef deze wens door in de organisatie, maar ik kan niets beloven...

Ik ben sinds kort ook 'internet' klant van T-Mobile en ik vind het verbazend en beschamend dat we als 'internet'- klant (en dus geen TV-klant) een modem krijgen met slechts '2' LAN poorten. We leven in 2017, waar gaat dit mis ?

Ik heb notabene vooraf contact opgenomen om na te gaan hoeveel LAN poorten er beschikbaar zijn en moet er achter komen dat er slechts 2 van de 4 gebruikt kunnen worden. Ik voel me eigenlijk 'misleid' door jullie klantenservice.

Daarnaast MOEST er een monteur komen, die slechts 10 min. bezig is geweest met hetgeen wat een ieder MAKKELIJK zelf kan doen. Hiervoor betaal je ook ! Vind dit geen een goede start en service
Ik heb aan de hand van dit topic en andere info een setup werkend met 2 switches van TP LINK (105E). Ik zou aanbevelen om een groter broertje van deze switches te gebruiken om andere apparaten ook aan te kunnen sluiten. Je kunt poort 1 en 5 niet gebruiken zoals de andere poorten (5 is langzamer, 1 is een speciale poort).

Snelle manier om het op te zetten:

Setting up switch 1

-Set IP for laptop Ethernet to 192.168.0.222, subnet 255.255.255.0 (default)
-Connect cable from port 1 to laptop
-In Internet Explorer type 192.168.0.1, log in with admin & admin (don’t forget to change the password later)
-Disable IGMP Snooping:-Create 2 VLANs, I use 300 for Internet and 640 for IPTV.Note that the port used for each VLAN shows as untagged, the port used for the “trunk” cable (connecting the two switches) is tagged.

- Switch to the 802.1Q VLAN PVID settings and define the VLANs there connected to the right ports.- Under system tools select reboot (and leave save enabled).
- Now to setup the second switch first backup the configuration of this switch:


- Logout and disconnect the switch.

Setting up switch 2
- Repeat the steps above to connect the second switch and log in to the switch on 192.168.0.1.
- Select the restore option and select the config.cfg file you just created from the other switch, and click restore config.


- After the switch is rebooted (don’t forget to change the password) check if the configuration is similar to the ones for the first switch.
- Logout, and place the switches on each end of the TRUNK cable. Connect the TRUNK cable to port 4 as you configured above on both sides.
- Connect your Internet & devices requiring Internet to port 2 on both switches.
- Connect your IPTV output cable from the modem and your TV box on the other end into port 3.

Cross your fingers and hope that it works 😊

Ik heb in de meterkast dus de modem met zowel de Internet als IPTV kabel aan de switch hangen. De reserve Internet aansluiting op modem hangt aan een switch die de bekabelde aansluitingen boven in het huis verzorgt (via een sterkere WIFI router trouwens).

Aan de andere kant van de trunk kabel splits ik de kabels weer en sluit ik de Internet kabel op een 1Gb switch aan. Had ik grotere switches gekocht dan was het eenvoudiger geweest maar ik heb gewoon veel aansluitingen 🙂 Succes!

Reageer